Jak przygotować makowiec Thermomix? To bardzo proste! Wystarczy przygotować wcześniej odpowiednie składniki, a potem postępować według łatwego przepisu, który podajemy poniżej.
Potrafisz zrobić makowiec? Thermomix ułatwi ci to zadanie! Przekonasz się, że nawet początkujący kucharz może samemu upiec wyśmienitą makową, jeśli skorzysta z dobrego przepisu.
Makowiec Thermomix – składniki
W okresie świąt wiele osób chce samemu przyrządzić słodkie rarytasy, takie jak pierniki, makowce, kruche ciasteczka, sękacze czy kluski z makiem Thermomix. Dzisiaj podajemy składniki i przepis na pyszny makowiec.
Makowiec Thermomix składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 60 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 120 g cukru,
- 4 żółtka,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego.
Makowiec Thermomix składniki na masę makową:
- 500 g maku,
- 350 g mleka,
- 200 g mieszanych orzechów (laskowych, włoskich oraz migdałów),
- 4 białka,
- 100 g rodzynek,
- 150 g miodu,
- 150 g cukru,
- pół łyżeczki aromatu migdałowego,
- szczypta soli.
Makowiec Thermomix – sposób przygotowania
Przygotowanie makowca krok po kroku:
- Ciasto:
- Mleko, drożdże i cukier podgrzewaj 2 minuty/ 37 stopni/ obr. 1.
- Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto 2 minuty.
- Przełóż ciasto do innego naczynia, przykryj ścierką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Masa makowa:
- Orzechy i migdały umieść w naczyniu miksującym i rozdrobnij 3 sekundy/ obroty 6. Przełóż do innego naczynia.
- W naczyniu miksującym zmiel połowę maku 30 sekund/ obr. 10, po czym przesyp do innego naczynia i zmiel pozostałą część maku.
- Zmielony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód podgrzej 15 minut/ 90 stopni/ obr. 3.
- Dodaj rozdrobnione orzechy z migdałami oraz aromat migdałowy, po czym wymieszaj 5 sekund/ obr. 4. Przełóż do innego naczynia.
- Do czystego naczynia załóż motylek. Wlej białka, dodaj sól i ubijaj 3 minuty/ obr. 3. Odłóż 4 łyżki piany do posmarowania ciasta, a resztę dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
- Przygotowanie makowca:
- Podziel ciasto na trzy równe części. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 5 mm na oprószonym mąką blacie.
- Każdy kawałek posmaruj pianą z białek i masą makową.
- Zwiń kawałki wzdłuż dłuższego boku, tak, aby powstała rolada.
- Zawiń luźno rolady w pergamin, pozostawiając 4 cm miejsca na wyrośnięcie ciasta.
- Wstaw roladę do zimnego piekarnika i piecz przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni.
Zobacz także:
- Kluski z makiem Thermomix – przepyszny deser nie tylko na święta
- Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!
- Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix – składniki i przygotowanie
- Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix
- Śledzie po kaszubsku – Thermomix
- Przepisy na święta Thermomix
Archiwum: maj 2024