Śledzie po kaszubsku – Thermomix

Przeczytaj jak przygotować śledzie po kaszubsku. Thermomix i dobry przepis to gwarancja, że danie będzie smakować wyśmienicie! 

Jeśli chcesz samemu przyrządzić śledzie po kaszubsku, Thermomix ułatwi ci to zadanie! Poznaj tradycyjny przepis na to wyjątkowe danie! Niewątpliwe jego zaletą, oprócz smaku jest to, że możesz je przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

Śledzie po kaszubsku – Thermomix. Składniki

Jeśli planujesz przyrządzić śledzie na wigilię, musisz wiedzieć, w czym tkwi sekret smaku tego dania! Najważniejsze jest odpowiednie dobranie przypraw oraz to, aby śledź był dobrej jakości. Każdy składnik tej potrawy wnosi specyficzny smak i aromat. Zatem dowiedz się, czego potrzebujesz, aby przyrządzić  śledzie po kaszubsku – Thermomix.

Składniki na śledzie po kaszubsku w Thermomixie:

  • 500 g filetów ze śledzi,
  • 2 cebule,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 50 g suszonych śliwek lub rodzynek,
  • 100 g oleju roślinnego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 goździki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz.

Opcjonalnie możesz też dodać jedną łyżkę płynnego miodu, lub/i dwa kiszone ogórki. Wszystko zależy od twoich osobistych upodobań smakowych. Pamiętaj, że to potrawa, która z czasem nabiera więcej aromatu, a jej smak staje się bardziej intensywny.

Śledzie po kaszubsku – Thermomix. Przygotowanie

Śledzie po kaszubsku – Thermomix. Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włóż cebulę, dodaj olej i rozdrobnij 5 sek./obr. 5.
  2. Dodaj ziele angielskie, goździki, liście laurowe i duś 5 minut/120 stopni/obr. 1.
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, oprócz śledzi, a także przyprawy i duś 7 minut/120 stopni/obr. 2. Następnie przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
  4. Śledzie wymieszaj z sosem i odstaw do lodówki.

Śledzie po kaszubsku możesz podawać z dodatkiem pieczywa. To danie, które nabiera aromatu, więc najlepiej smakuje następnego dnia. W lodówce możesz je przechowywać do 10 dni.

Zobacz też:  Thermomix – zupa grzybowa. Sprawdzony przepis


Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz