Pasztet z cukinii – Thermomix. Sprawdzony przepis

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać cukinię? W takim razie sprawdź nasz nieskomplikowany przepis na wigilijny pasztet z cukinii. Thermomix to świetne urządzenie do wykonania tego pasztetu. Dowiedz się więcej, jak zrobić pasztet z cukinii!

Chcesz zrobić pyszny, warzywny obiad, ale nie wiesz, z czego? Wykorzystaj więc cukinię i zrób pasztet z cukinii – Thermomix w tym przypadku na pewno będzie bardzo pomocny. Nawet jeśli jesteś zatwardziałym mięsożercą, to zapewniamy, że ten aromatyczny pasztet bardzo ci zasmakuje. Zobacz, co potrzebujesz, aby zrobić pasztet z cukinii. 

Pasztet z cukinii – Thermomix. Składniki

Zastanawiasz się, co będziesz potrzebował, aby stworzyć pasztet z cukinii? Thermomix możesz użyć, jeśli chcesz go zrobić w zaledwie kilka chwil. Oprócz niego przyda się:

  • 1000 g cukinii (pokrój ją na kawałki);
  • 10 g natki pietruszki, świeżej;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 i ¾ łyżeczki soli;
  • 100 g marchewki (pokrój na kawałki);
  • 100 g kaszy manny, razowej;
  • 3 jajka;
  • 20 g otrębów owsianych;
  • 30 g oliwy z oliwek;
  • 150 g cebuli (pokrój na kawałki);
  • 2 łyżeczki suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka mielonego curry;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej;
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego.

Jak zrobić pasztet z cukinii w Thermomixie?

Zastanawiasz się, czy cukinia jest zdrowa? Oczywiście! Znajdziesz w niej mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, zatem warto przygotowywać z niej różne dania, np. pasztet z cukinii. Poniżej znajdziesz prosty przepis na pasztet z cukinii w Thermomixie. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami, a uda ci się stworzyć coś pysznego!

  1. Zacznij od wyłożenia ściereczką kuchenną dolnej części przystawki Varoma. Następnie nałóż ją na miskę i odstaw.
  2. Dodaj do naczynia miksującego czosnek i natkę pietruszki. Wymienione składniki rozdrobnij – 3 sekundy / obroty 8. Przełóż do innego, czystego naczynia i odstaw. 
  3. Teraz czas na dodanie cukinii i jednej łyżeczki soli do naczynia miksującego. Rozdrobnij te składniki przy pomocy kopystki – 15 sekund / obroty 4. Następnie przełóż je do dolnej części przystawki Varoma i odstaw na 20 minut (poczekaj, aż cukinia puści soki). 
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i odstaw. Dokładnie odsącz cukinie (za pomocą ściereczki kuchennej) i odstaw.
  5. Następnie sięgnij po cebulę i marchewkę. Wrzuć te składniki do naczynia miksującego i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Wymienione składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia. 
  6. Dodaj czosnek z natką pietruszki, cukinię, kaszę mannę, jajka, otręby, oliwę, ¾ łyżeczki soli, paprykę, oregano, curry i pieprz. Całość wymieszaj, używając do tego kopystki 15 sekund / obroty 4. Przełóż całość do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię kopystką. Piecz przez 1 godzinę i 15 min w 180 stopniach Celsjusza. 
  7. Gdy pasztet z cukinii w Thermomixie już ostygnie, to możesz pokroić go w plastry i podawać gościom. 
Zobacz też:  Kompot z suszu – Thermomix. Poznaj prosty przepis

Wiesz już, jak przygotować pasztet z cukinii w Thermomixie. Co więcej, jeśli do przepisu używasz małych i młodych cukinii, które mają miękką skórkę, to nie musisz ich obierać!



Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz