Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix

Podajemy składniki i przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Thermomix pozwoli zrobić pierogi, które smakują wyśmienicie i błyskawicznie znikają z talerzy! Sprawdź składniki i sposób przygotowania.

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Thermomixem możesz się wspomóc, by stworzyć jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych spośród tych, które goszczą na polskich stołach. Jednak nie musisz czekać na specjalną okazję, aby je przygotować. 

Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – składniki

Jeśli chcesz przygotować pierogi z kapustą i grzybami, Thermomix na razie odstaw, a zacznij od przyszykowania niezbędnych składników. Poniżej znajdziesz listę, tego, czego potrzebujesz, aby zrobić farsz i ciasto na pierogi. Thermomix pozwoli ci przygotować je sprawnie i szybko. Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz bliskich wyśmienitym daniem!

Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej;
  • 100 g suszonych grzybów;
  • 500 ml wody;
  • 50 g masła;
  • 40 g oleju lub oliwy;
  • 100 g marchewki;
  • 50 g korzenia pietruszki;
  • 100 g cebuli;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 ziarna ziela angielskiego;
  • sól, pieprz.

Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej;
  • 30 g oleju lub 50 g rozpuszczonego masła;
  • 300 ml ciepłej wody.

Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – przygotowanie

Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix – przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania grzybów. Zalej je ciepłą wodą i odstaw przynajmniej na godzinę. Możesz też namoczyć je dzień wcześniej.
  2. Wlej olej i rozdrobnij cebulę w naczyniu miksującym (5 sek./obr. 5 i duś 3 minuty/obr. 1), po czym przełóż ją do innego naczynia.
  3. Włóż do naczynia miksującego kapustę i zalej wodą. Gotuj do miękkości (30 minut/Varoma/obr. 1). Ugotowaną kapustę odcedź przez przystawkę Varoma.
  4. Kapustę, grzyby, warzywa, masło i przyprawy przełóż razem do naczynia miksującego. Rozdrobnij (15 sek./ obr. 4), następnie duś (5 minut/Varoma/obr. 4) i odstaw gotowy farsz do wystygnięcia.
  5. Wszystkie składniki na ciasto włóż do naczynia miksującego i wyrób (1 minuta/Interwał).
  6. Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i cienko rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka, na środek nałóż farsz i zalep brzegi.
Zobacz też:  Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix – składniki i przygotowanie

Jak widać, z urządzeniem Thermomix przygotowanie pierogów jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Zazwyczaj okrasza się je zeszkloną cebulką, ale można je podawać na różne sposoby.



Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz