Kluski z makiem Thermomix – przepyszny deser nie tylko na święta

Szukasz pomysłu na słodkie danie, którego smak kojarzysz z dzieciństwa? Polecamy kluski z makiem. Thermomix pomoże ci je szybko przygotować. Sprawdź składniki i przepis.

Na święta polecamy przepyszne kluski z makiem. Thermomix umożliwia zrobienie mięciutkich i smacznych kluseczek, nawet tym, którym gotowanie na co dzień nie wychodzi najlepiej. Wystarczy postępować według przepisu, który podajemy.

Kluski z makiem Thermomix – składniki

Jeśli chcesz przygotować kluski z makiem wigilijne, najlepiej zacznij od przygotowania niezbędnych składników. Poniżej znajdziesz ich listę.

Kluski z makiem Thermomix – składniki na ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Kluski z makiem Thermomix – składniki na masę makową: 

  • 200 g maku,
  • 100 g mieszanki orzechów (włoskich, laskowych),
  • 100 g migdałów,
  • 60 g miodu,
  • 30 g cukru,
  • 50 g rodzynek,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżeczka likieru amaretto,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego.

Kluski z makiem Thermomix – przepis krok po kroku

Jak wykonać kluski z makiem Thermomix:

  1. Włóż do naczynia Thermomix składniki na ciasto i wyrabiaj 2 minuty/ Interwał. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj wody lub mąki, gdy jest za rzadkie. Ciasto wyjmij, uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkuj na cienkie płaty i pokrój na paseczki. Następnie pozostaw do przeschnięcia. Tak przygotowany makaron gotuj przez kilka minut w osolonej wodzie.
  3. Do naczynia miksującego włóż orzechy i migdały, a następnie rozdrobnij 5 sekund/ obr. 6. Przełóż do innego naczynia.
  4. Wsyp mak i zmiel 30 sekund/ obr. 10. Dodaj mleko, rodzynki, miód i cukier. Gotuj 12 minut/ 90 stopni/ obr. 2.
  5. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj 20 sekund/ obr. 3 wsteczne.
  6. Dodaj masę makową do ugotowanego, odcedzonego makaronu i delikatnie wymieszaj.
Zobacz też:  Ryba po grecku – Thermomix. Sprawdzony przepis!

Ciasto na kluski z makiem możesz wyciąć na kształt podłużnych paseczków lub na kształt łazanek. Jednak jeśli masz ochotę, to możesz oczywiście poeksperymentować. Dostępne są foremki do wycinania różnych kształtów, na przykład gwiazdek lub serduszek. To może być twoja oryginalna wersja tego tradycyjnego dania. Możesz też kupić gotowy makaron, a samemu przyrządzić jedynie masę makową. Oczywiście makaron przygotowany samemu w domu smakuje najlepiej i chociaż potrzeba trochę czasu, aby go zrobić, to na pewno warto. Kluski z makiem to danie, które przywołuje wspomnienia smaków z dzieciństwa.



Zobacz także:
Archiwum: lipiec 2024

Dodaj komentarz