Placki ziemniaczane Thermomix, czyli klasyczne danie w kilka minut!

Placki ziemniaczane to pyszne danie kuchni polskiej, które na naszych stołach gości coraz rzadziej. Powodem jest wymagający i pracochłonny sposób jego przygotowania. Możesz jednak uprościć sobie zadanie! Poznaj przepis na placki ziemniaczane Thermomix i przygotuj obiad w kilka minut!

Tradycyjny, domowy obiad to dla wielu osób pyszne placki ziemniaczane. Thermomix sprawi, że będą smakowały jak u babci, ale przygotujesz je dużo szybciej! Jak to możliwe? Poznaj przepis i przekonaj się sam!

Przepis na placki ziemniaczane Thermomix

Jak szybko i bez konieczności używania tarki przygotować pyszne placki ziemniaczane? Najpierw odmierz podstawowe składniki:

  • 1 kg ziemniaków (pamiętaj, że na placki nie nadają się zbytnio ziemniaki młode!);
  • 200 g cebuli;
  • 40 g mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu;
  • olej – do smażenia.

Obierz i umyj ziemniaki oraz cebulę. Następnie wszystkie składniki włóż do naczynia miksującego, ustaw Thermomix na obroty 5 i rozdrabniaj przez 12-15 sekund. Gotową masę wykładaj partiami na patelnię z rozgrzanym olejem. Nakładaj po dwie łyżki masy, jedna na drugiej, a potem formuj placki. Smaż je po kilka minut na każdej ze stron, aż do uzyskania przez nie złocisto-brązowego koloru. Następnie odsącz placki z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

O ile w większości polskich domów placki ziemniaczane przygotowuje się w ten sam sposób, to przepisy kulinarne zaczynają różnić się od siebie, jeśli chodzi o dodatki, z którymi placki smakują najlepiej. Niektórzy, minimalistycznie, serwują je z samym cukrem, twarogiem, konfiturami, ketchupem albo kwaśną śmietaną. Znane jest również połączenie 2 dodatków – na placek nakłada się śmietanę, a potem delikatnie posypuje ją cukrem. Inni nie wyobrażają sobie placków ziemniaczanych (Thermomix, ale i przygotowanych tradycyjnie) bez kiszonych ogórków. Są wreszcie domy, w których chrupiące placki ziemniaczane nie stanowią osobnego dania, ale są dodatkiem do dań mięsnych i sosów. Jak najbardziej odpowiednio podać placki ziemniaczane? Na tak zadane pytanie nie ma jednej poprawnej odpowiedzi. Wszystko zależy od regionu, z którego wywodzi się kucharz oraz tego, co najbardziej ci smakuje.

Zobacz też:  Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto

Placki ziemniaczane – ciekawostki

Masa ziemniaczana, z której powstają pyszne placki czasem bywa przygotowywana w nieco inny niż podstawowy sposób. Na Podlasiu popularne jest dodawanie do niej nie tylko soli i pieprzu, ale również odrobiny majeranku. W innych regionach Polski zaleca się czasem, aby starte ziemniaki przed dodaniem do masy zalać wrzącym mlekiem. Ma to wpłynąć na ostateczny smak potrawy oraz chrupkość placków.

Jaki sos do placków ziemniaczanych pasuje najbardziej?

Chcesz podać placki ziemniaczane w towarzystwie sosu? Najbardziej popularne są 2 ich rodzaje: sos pieczarkowy oraz sos mięsny.

Sos pieczarkowy przygotujesz, podsmażając na maśle lub oleju pieczarki z cebulą i czosnkiem. Należy poczekać aż pieczarki odparują i zrumienią się, a potem zalać wszystko śmietanką. Można doprawić do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.

Przygotowanie sosu mięsnego może być bardziej lub mniej czasochłonne. Szybką wersję łatwo przyrządzisz w Thermomixsie. Sos będzie bardzo esencjonalny i gładki. Sprawdzi się podawany z plackami ziemniaczanymi, ale też kluskami czy ziemniakami.

Inną opcją jest przygotowanie gęstego sosu z kawałkami mięsa – wówczas zaserwujesz rodzinie danie znane jako placki po węgiersku albo placki po zbójnicku. Będzie ono stanowiło pyszny i bardzo sycący obiad!

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej znanych, klasycznych dań kuchni polskiej. Uwielbiane jest na równi z tradycyjnym rosołem, gołąbkami czy kotletami. Jeśli do tej pory przyrządzanie placków ziemniaczanych kojarzyło ci się jedynie z nieprzyjemną pracą przy ścieraniu na tarce ziemniaków i cebuli, Thermomix sprawi, że zmienisz zdanie! Dzięki temu jedno ze smaczniejszych dań rodzimej kuchni będziesz mógł bez wysiłku przygotowywać znacznie częściej!



Zobacz także:
Zobacz też:  Sernik na zimno – Thermomix i pyszne ciasto bez pieczenia
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz