Dobrze zbilansowana dieta odchudzająca powinna zawierać produkty zawierające składniki odżywcze, sycące, ale równocześnie niskokaloryczne. Doskonałym przykładem jest chlebek bananowy fit.
Chleb bananowy przepis
Do upieczenia chleba bananowego wystarczy kilka składników:
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 85 g masła lub 70 g oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie).
Przygotowanie chlebka rozpoczynamy od dokładnego zmielenia płatków owsianych. Banany rozgniatamy widelcem, nie należy miksować ich blenderem, bo ciasto będzie za luźne. Jajka ubijamy z miodem oraz masłem na gładką masę. Do miski dodajemy pozostałe składniki, na końcu zmielone płatki owsiane i wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i dekorujemy krążkami banana.
Chleb pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Przed wyjęciem stopień wypieczenia należy sprawdzić patyczkiem, musi być suchy.
1 kawałek chlebka (ok. 100 g) ma ok. 200 kcal, doskonale nadaje się na drugie śniadanie lub jako przekąska przed treningiem.
Przepisów na chleb bananowy jest bardzo dużo, choć nie wszystkie są fit. Płatki owsiane można zastąpić mąką pszenną, pełnoziarnistą lub bezglutenową. Miód zastąpić cukrem lub w ogóle zrezygnować ze słodzenia. W wersji wegańskiej jajka można zastąpić namoczonymi ziarnami lnu.
Dlaczego banany?
Wszyscy pamiętają słynną bułkę z bananem, którą zajadał Adam Małysz przed zawodami. Wiedział, co robi, bo banany to cenne źródło węglowodanów, które dodają energii. Przede wszystkim jednak banany są bogatym źródłem potasu, niezbędnego dla pracy serca i mięśni.
Spożywanie produktów bogatych w potas zalecane jest przede wszystkim osobom intensywnie uprawiającym sport, potas przyśpiesza regenerację mięśni.
Banany zawierają także magnez, wapń, fosfor oraz witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a więc ich wartość odżywcza jest bardzo duża.
Jeden średniej wielkości banan ma 90 kcal, nie zawiera tłuszczu, ale zawiera błonnik, dlatego zalecany jest w dietach odchudzających.
Chleb bananowy fit – zalety
Chleb bananowy od lat robi furorę, przede wszystkim ze względu na walory smakowe, prosty sposób wykonania. Nie jest to typowe pieczywo, ponieważ jest słodkie i właśnie dlatego doskonale sprawdza się jako słodka przekąska. Z powodzeniem zastępuje różnego rodzaju tradycyjne batoniki, ciastka czy cukierki, które nie tylko są wysokokaloryczne, ale zawierają także duże ilości niezdrowego cukru.
Chlebek bananowy sprawdzi się także jako posiłek przed lub potreningowy. Banany są często polecane jako szybki zastrzyk energii tuż po treningu – mówi redaktor z serwisu FUTBOLICA.
Chleb bananowy to ulubione ciasto Amerykanów, ale w wersji oryginalnej nie ma nic wspólnego ze zdrową dietą. Zawiera dużo wysokokalorycznych dodatków takich jak czekolada, orzechy włoskie, figi, cukier.
Wystarczyło jednak zamienić kilka składników, by powstała wersja fit. Jest równie dobry, ale przede wszystkim zawiera wiele cennych składników, których potrzebują osoby aktywnie ćwiczące.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Sałatka z brokułem i jajkiem fit
- Placek z dyni – jak zrobić ciasto dyniowe w wersji FIT? Przepis na jesienny deser
- Chleb pełnoziarnisty – przepis
- Ciasto marchewkowe fit. Najlepsze!
- Brownie z fasoli – przepis
- Ciasteczka owsiane bez cukru
Cały chlebek ma 600kcal?
Chyba nie bardzo.
Pani Doroto, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Tekst został poprawiony.