Wiele dań charakterystycznych dla okresu świąt Bożego Narodzenia, jak i samej wigilii można przygotować znacznie wcześniej. Ten wyjątkowy czas wymaga odpowiedniej organizacji. Zrobienie pewnych potraw z wyprzedzeniem pomoże nam zaoszczędzić cenny czas na inne świąteczne przygotowania.
Kiedy można rozpocząć przygotowywanie potraw wigilijnych?
Wiele zależy od rodzaju produktów spożywczych, jak i ich trwałości. Niektóre dania można przygotować nawet wiele tygodni wcześniej, jeszcze w listopadzie. Najwcześniej możemy się wziąć za dania, które i tak zamrozimy. Bez przeszkód można mrozić: niektóre ciasta, zakwas do zup, bigos, pierogi, uszka czy zupy. Tego rodzaju potrawy można zrobić nawet 1-2 miesiące przed samą wigilią. Jeśli chodzi o piernik i pierniczki, za ich wykonanie można zabrać się na 3-4 tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia. Parę dni przed rodzinnym spotkaniem robi się natomiast potrawy mniej trwałe, które mogłyby się szybko zepsuć, a nie należy ich mrozić. Są to między innymi śledzie czy sałatka śledziowa. Dzień przed wigilią jest czasem przygotowywania pewnych dań rybnych.
Co na wigilię można przygotować wcześniej?
W teorii, na stole powinno pojawić się 12 potraw. Niewiele rodzin jednak decyduje się na gotowanie aż takiej ilości dań. Ponadto często w te dania wlicza się też kiszonki, uszka do barszczu, pieczywo czy opłatek. A więc co warto wykonać z wyprzedzeniem, aby uniknąć przedświątecznej gorączki i na spokojnie zająć się przygotowaniami do świąt?
Pierniczki
Pyszne, aromatyczne pierniczki są nierozłącznym elementem świąt. Warto upiec je dużo wcześniej, gdyż słodycze te mogą być przechowywane nawet przez 2 tygodnie. Spokojnie doczekają do świąt, nie tracąc przy tym swoich walorów smakowych. Wszelkiej maści pierniczki w świątecznych kształtach są nie tylko smacznym przysmakiem, ale też piękną dekoracją na choinkę. Przygotowanie ich jest dosyć proste, ponadto stanowią one dobry pomysł na kreatywne zajęcie dla dzieci, które mogą je ozdabiać. Jeśli chodzi o tradycyjny piernik, Thermomix może się okazać fantastyczną pomocą kuchenną przed świetami.
Zakwas na barszcz
Zakwas na barszcz jest prosty do przyrządzenia, ponadto czynność ta zajmuje tylko kilka minut. Musimy jednak pamiętać, że zakwas musi później odstać co najmniej tydzień. Co ważne, można go przechowywać dosyć długo w lodówce, a więc za przygotowanie zakwasu na barszcz możemy zabrać się już w listopadzie. W dniu Wigilii albo dzień wcześniej należy tylko zrobić lekki bulion, wlać do niego zakwas, no i oczywiście ugotować uszka.
Świąteczna kapusta
Wcześniej można też przyrządzić kapustę, która pojawia się w krokietach, pasztecikach, bigosie, uszkach czy pierogach. Warto więc przygotować odpowiednio duży garnek kapusty, która posłuży jako farsz do wielu potraw. Co ważne, znosi ona mrożenie. Warto więc zabrać się za nią już na tydzień przed świętami, a nawet trochę wcześniej.
Zupy
Zupy także da się ugotować wcześniej. Nie zależnie od tego, czy na świątecznym stole ma się pojawić zupa grzybowa, czy barszcz. Poprzez zamrożenie czy proces pasteryzacji, wytrzymają one przez kilka tygodni. Po ugotowaniu zupę należy wystudzić, po czym przelać do pojemniczków plastikowych przeznaczonych do mrożenia lub woreczków strunowych. Innym rozwiązaniem jest zrobienie zupy na 1-2 dni przed Wigilią.
Pierogi i uszka
Na świątecznym stole nie może też zabraknąć pierogów i uszek. ich lepienie wymaga wiele poświęconego czasu, jak i cierpliwości. Dobrym pomysłem, jest zaangażowanie w tę czynność całej rodziny. Uszka i pierogi można bez problemu mrozić i w ten sposób przechowywać nawet przez dwa miesiące. A więc za ich zrobienie możemy wziąć się już w listopadzie. Jeśli chodzi o samo ciasto na pierogi – Thermomix poradzi sobie z tym zadaniem błyskawicznie.
Dania z makiem
Z wyprzedzeniem zrobimy też dania z makiem, czyli makaron z makiem, kutię czy makowiec. Znoszą one dobrze mrożenie, a więc nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy za ich wykonanie zabrali się na kilka dni przed Wigilią. Innym dobrym pomysłem jest wcześniejsze przygotowanie masy makowej, która jest bardzo wymagająca. Można ją zrobić już na początku grudnia.
Sałatki
Sałatkę jarzynową i inne można zrobić na dzień przed Wigilią, lecz nie wcześniej. Może ona bowiem ulec szybkiemu zepsuciu, ponadto nie nadaje się do zamrożenia. Wcześniej można pokroić wszystkie składniki, a w dniu rodzinnego spotkania wymieszać je z sosem i przyprawami. Oryginalnym pomysłem może być sałatka z cieciorką, jajkiem i pomidorem.
Bigos
Bigos także da się ugotować wcześniej, po czym zamrozić. Innym sposobem na jego przechowywanie jest pasteryzacja. W tym celu należy przełożyć go do wcześniej wyparzonych słoików i gotować przez 20 minut we wrzątku. Jeśli zdecydujemy się na jego zamrożenia, pamiętajmy, aby rozmrażać go stopniowo, najlepiej w lodówce. Dzięki temu zachowa swój aromat i smak.
Ryby
Śledzie poleca się przygotowywać od 2 do 3 dni przed świętami Bożego Narodzenia. Należy je przechowywać w lodówce. Tak samo sprawa wygląda, jeśli chodzi o rybę w galarecie. Ryby w wersji smażonej najlepiej przygotować tuż przed podaniem gościom, gdyż wtedy smakują najlepiej.
Jak przechowywać wcześniej przygotowane potrawy na świąteczny stół?
Jeżeli zdecydowaliśmy się na wcześniejsze przygotowanie potraw do świąt, to musimy wiedzieć, jak je właściwie przechowywać. Pierniki na długo zachowują świeżość, a więc wystarczy je zamknąć w szczelnym słoju. Inaczej wygląda ta kwestia w przypadku innych dań. Co ważne, nieprawidłowe przechowywanie produktów spożywczych może doprowadzić do ich zepsucia. Pierogi i uszka należy zamrozić, natomiast zakwas do barszczu trzeba trzymać w lodówce. Kapusta powinna znaleźć się w chłodnym miejscu- może być to balkon, spiżarnia czy lodówka. Pozostałe potrawy najlepiej włożyć do lodówki.
Wszystko warto rozłożyć w czasie i zaoszczędzić sobie pracy tuż przed świętami. Dzięki temu będą one spokojne, smaczne i radosne.
Zobacz także:
- Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy
- Sałatka na Wigilię. Sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki
- Zupa grzybowa wigilijna. Łatwy przepis
- Ryba na wigilię. Karp i inne ryby zamiast karpia na świątecznym stole
- Śledzie na Wigilię. 5 sprawdzonych przepisów!
- Kutia – tradycyjna potrawa wigilijna. Przepis