Pitaja – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Pitaja jak jeść

Smak owocu jest słodki i lekko kwaskowaty. Występuje w trzech kolorach: czerwonym, żółtym i białym. Zastanawiasz się, jak w kuchni może ci się przydać pitaja? Jak jeść ten nietypowy owoc? Czytaj dalej! Pitaja, znana też jako smoczy owoc, to tropikalny owoc, który pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Ma grubą, skórzastą skórę, a jej miąższ … Dowiedz się więcej

Jak jeść figi? Podpowiadamy!

jak-jesc-figi

Drzewa figowe pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, ale obecnie można je znaleźć w ciepłym klimacie na całym świecie. Mogą być również uprawiane w doniczkach. Jak jeść figi? Jakie mają witaminy i wartości odżywcze?  Figi są dobrym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni je zdrowym dodatkiem do każdej diety. Są cennym źródłem błonnika, potasu i … Dowiedz się więcej

Czarna rzepa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Czarna rzepa jak jeść

Czarna rzepa to rodzaj warzywa korzeniowego, które jest powszechnie spotykane w kuchni azjatyckiej. Ma czarną lub ciemnofioletową skórkę. Do jakich potraw pasuje czarna rzepa? Jak jeść ten cenny składnik kulinarny?  W ostatnich latach czarna rzepa stała się bardziej popularna w krajach zachodnich, gdzie jest ceniona za swój wyjątkowy smak i wygląd. Jeśli chodzi o smak, … Dowiedz się więcej

Czosnek niedźwiedzi – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

czosnek niedźwiedzi jak jeść

W ostatnich latach czosnek niedźwiedzi stał się popularny jako składnik naturalnych produktów zdrowotnych ze względu na swoje prozdrowotne korzyści. Dlaczego warto stosować czosnek niedźwiedzi? Jak jeść ten produkt i do czego warto go dodawać?  Nazwa rośliny pochodzi od tego, że niedźwiedzie zaraz po przebudzeniu ze snu zimowego zjadają jej cebulki. Czosnek niedźwiedzi dorasta do wysokości … Dowiedz się więcej

Jak jeść jarmuż? Podpowiadamy!

Jak jeść jarmuż

Jarmuż to bogate w składniki odżywcze zielone warzywo liściaste należące do rodziny Brassica. Jest uniwersalnym składnikiem, który można stosować w sałatkach, zupach i smoothies. Jak jeść jarmuż? Odpowiadamy! Jarmuż jest cennym źródłem witamin A, C i K, jak również żelaza i wapnia. Może być stosowany jako substytut szpinaku w różnych przepisach kulinarnych. Jak jeść jarmuż? … Dowiedz się więcej

Liczi – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?

liczi jak jeść

Liczi to owoc, który pochodzi z Chin i jest tam uprawiany od ponad 2000 lat. Owoc liczi jest mały, okrągły i ma grubą, szorstką skórę. W towarzystwie jakich składników warto serwować liczi? Jak jeść ten dar natury? Czytaj dalej! Liczi stanowi bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy i witaminy C. Jest również źródłem polifenoli, które są przeciwutleniaczami … Dowiedz się więcej

Chinkali – jak jeść tę potrawę?

chinkali jak jeść

Pierożki chinkali są popularnym daniem w Gruzji i są często spożywane jako przystawka. Dla Gruzinów chinkali symbolizują zarówno gościnność, jak i siłę. Chcesz wiedzieć, z jakich składników powstają chinkali? Jak jeść ten posiłek?  Rosół w pierożkach chinkali zawiera witaminy i minerały, które pomagają w trawieniu i zwalczaniu infekcji. Dodatkowo wykazano, że obniża on ciśnienie krwi … Dowiedz się więcej

Jak jeść raka? Podpowiadamy!

Jak jeść raka

Raki są jedną z najstarszych grup zwierząt na Ziemi, a ich skamieniałości sięgają okresu triasu. Występują one w siedliskach słodkowodnych na całym świecie, a są nawet gatunki, które żyją w wodzie słonawej. Jak jeść raka? Raki są ważnym źródłem pożywienia dla wielu zwierząt, w tym ryb, ptaków i ssaków. Są to również popularne owoce morza … Dowiedz się więcej

Jak jeść sushi? Poznaj nasz prosty sposób!

jak-jesc-sushi

Sushi to japoński przysmak, który stał się światowym fenomenem. Praktycznie w każdym kraju można znaleźć lokal, w którym można spożyć to popularne danie. Zastanawiasz się, jak jeść sushi? Z jakich składników można je przygotować? Odpowiedzi w artykule! Japonia większości osób kojarzy się przede wszystkim z origami, mangami, samurajami i gejszami. Kraj kwitnącej wiśni jest również … Dowiedz się więcej

Kiwano – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

kiwano jak jeść

Melon kiwano, znany również jako rogaty melon lub afrykański rogaty ogórek, jest owocem pochodzącym z Afryki. Jest często używany jako dekoracja ze względu na niezwykły wygląd. Zastanawiasz się, jak smakuje kiwano? Jak jeść ten mało znany owoc?  Kiwano jest bardzo cennym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1, … Dowiedz się więcej