Ryba zębacz czy jest zdrowa i jakie ma wartości odżywcze?

Osoby będące na diecie coraz częściej sięgają po ryby dostarczające organizmowi cenne mikroelementy i zdrowe tłuszcze. Wybierane są ryby, takie jak śledź, łosoś czy dorsz, a rzadko kto wie o zębaczu smugowym. Ryba zębacz czy jest zdrowa?

Ryba zębacz czy jest zdrowa? To dobre pytanie, bo na pewno jest niskokaloryczną rybą. Sprawdź, jak wyglądają jej wartości odżywcze.

Ryba zębacz czy jest zdrowa?

Zębacz smugowy polecany jest osobom odchudzającym się, nikt jednak nie chce kupować „kota w worku”, dlatego też dobrze odpowiedzieć na pytanie – ryba zębacz czy jest zdrowa? Okazuje się, że mięso zębacza smugowego białe, delikatne i jędrne, posiadające pyszny smak i niewiele kalorii zyskuje na popularności nie tylko u nas, ale na całym świecie. Dzięki jego wartościom odżywczym podobnie, jak większość ryb polecany jest w diecie odchudzającej, jak i w prawie każdym innym modelu żywienia. 

Zalety zębacza smugowego?

Zębacz smugowy może pochwalić się w swoim składzie:

– witaminami takimi jak B, D, E i A;

– kwasami tłuszczowymi Omega 3;

– bogactwem białka, wapnia oraz jodu.

Wyraźnie zaznaczyć trzeba, że w 100 g ryby zębacz smugowy znajduje się jedynie 100 kcal, wręcz idealne rozwiązanie dla posiłku podczas diety odchudzającej.

Co to za ryba zębacz smugowy?

Zębacz smugowy (Anarhichas lupus) nazywany jest także zębaczem pospolitym lub pasiastym, jak i wilkiem morskim. Na polskich stołach gości od niedawna, choć jego mięso jest bardzo pyszne i delikatne, a do tego niedrogie. Występuje w wodach Oceanu Atlantyckiego oraz przyległych morzach, spotykany jest również w Morzu Bałtyckim. Żyje na głębokościach od 1 do 500 m p.p.m., wybierając skaliste, muliste lub piaszczyste dno.

Zobacz też:  Czy ser jest zdrowy? Co warto wiedzieć na jego temat?

Osiąga przeciętnie od 50 do 80 cm, ale można spotkać też okazy do 150 cm długości. Największy odnotowany zębacz pasiasty ważył 23,6 kg. Jego ubarwienie jest zmienne, rdzawo brązowe, czarne lub szaro niebieskie, w poprzek ciała występuje od 10 do 15 pasów w ciemnej barwie, zachodzących na płetwę grzbietową.

Ryba ta nie jest agresywna, aczkolwiek ma bardzo mocne zęby i szczęki. Zęby służą jej do rozłupywania ślimaków, jeżowców, krabów czy podobnych składników jej pożywienia. Zębacze prowadzą samotniczy tryb życia, jedyny wyjątek stanowi okres rozrodu, gdzie dochodzi do zapłodnienia wewnętrznego, a ikra składana jest przez samicę na dnie. Samiec zaś broni ikry aż do wylęgu larw.

Jak się przyrządza zębacza smugowego?

Jest to ryba, którą da się przyrządzić na wiele sposobów, najczęściej jednak piecze się ją w piekarniku lub smaży panierowaną. Z uwagi na jej bardzo delikatne mięso trzeba jednak uważać ze zbyt długim pieczeniem, ponieważ można mięso zbyt bardzo wysuszyć, poza tym stanie się po prostu twarde. 

Najkorzystniej będzie piec zębacza pospolitego w piekarniku z dodatkiem płynnej marynaty, ziołowego masła i orzeźwiającej limonki. Natomiast po samym rozmrożeniu powinno się mięso skropić cytryną, tak by nabrało soczystości. Jeśli nie chcesz używać piekarnika, panieruj mięso w jajku i bułce tartej, dzięki czemu nie rozpadnie się podczas smażenia.

Ryba zębacz czy jest zdrowa? Już wiesz, że tak, do tego to jedna z najtańszych dostępnych ryb, a jak wiadomo ceny morskich towarów, do najtańszych nie należą. Korzystaj do woli i smacznego!



Zobacz także:
Zobacz też:  Dieta ubogoresztkowa – czym jest? Co można, a czego nie można jeść?
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz