Ryba po grecku – Thermomix to danie, które można znaleźć na wielu stołach wigilijnych. Planujesz niebawem je przygotować i szukasz najlepszego przepisu? Znajdziesz go poniżej. Zachęcamy do krótkiej lektury!
Ryba po grecku w Thermomixie to rybno-warzywne danie, które głównie może kojarzyć się ze świętami, lecz jest ono dobrym wyborem również na inne okazje, czy też po prostu na co dzień. Smakuje rewelacyjnie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można je przygotować w wielu wariantach, lecz najlepiej użyć do tego wspomnianego urządzenia, czyli Thermomixa, aby wszystko przebiegło szybko i sprawnie. Przeczytaj, jakie są potrzebne składniki i jak krok po kroku zrobić rybę po grecku w Thermomixie!
Ryba po grecku – Thermomix. Składniki
Ryba po grecku zrobiona w Thermomixie ma zagościć na twoim stole wigilijnym? Zatem musisz kupić kilka niezbędnych składników. Jeśli chcesz, aby ryba na wigilię wystarczyła dla czterech osób, to musisz kupić:
- 500 g dorsz filet;
- 1 duża cebula;
- 3 marchewki;
- 1 pietruszka;
- ok. 50 g selera korzeniowego;
- ok. 400 g pomidorów w puszce;
- 5 g cukru;
- 40 ml oliwy z oliwek;
- 10 ml soku z cytryny;
- 150 ml białego wina wytrawnego.
Do tego wszystkiego będziesz potrzebował kilku dodatkowych przypraw takich jak sól i pieprz, papryka słodka, liść laurowy, czy oregano. Oczywiście niezbędny będzie też Thermomix i folia aluminiowa.
Ryba po grecku – Thermomix. Jak zrobić krok po kroku?
Wśród potraw świątecznych koniecznie musi znaleźć się ryba po grecku przyrządzona w Thermomixie. Jak przygotować to danie? Zobacz, jak to zrobić krok po kroku!
- Zacznij od umycia i osuszenia filetów. Każdy filet skrop sokiem z cytryny i oprósz delikatnie solą i pieprzem. Tak przygotowane filety zawiń folią aluminiową.
- Przygotowaną rybę ułóż w przystawce Varoma.
- Wszystkie potrzebne warzywa dokładnie umyj i obierz. Następnie dodaj je do naczynia Thermomixa i wlej oliwę.
- Teraz czas na rozdrabnianie warzyw przez 5 sekund / obroty 5.
- Dodaj przyprawy, czyli pół łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, liść laurowy, łyżeczkę cukru, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę oregano oraz wino i pomidory z puszki.
- W następnym kroku trzeba ułożyć przystawkę Varoma z rybami.
- Czas na gotowanie przez około 20 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
- Usuń przystawkę Varoma i ustaw na pokrywce koszyczek i gotuj przez następne 10 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
- Teraz jedyne co musisz zrobić, to przełożyć rybę do półmiska i przykryć ją sosem warzywnym. Gotowe, smacznego!
Ryba po grecku – Thermomix nie jest trudna w przygotowaniu. Zrobisz ją w bardzo krótkim czasie, korzystając z tego urządzenia wielofunkcyjnego. Mamy nadzieję, że z naszym przepisem uda ci się sprawnie przygotować tę potrawę wigilijną.
Zobacz także:
- Gołąbki bez zawijania – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Barszcz wigilijny – Thermomix. Prosty przepis!
- Thermomix – zupa grzybowa. Sprawdzony przepis
- Pasztet z cukinii – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Śledzie po cygańsku – Thermomix. Prosty przepis na pyszne danie!
- Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix