Gołąbki bez zawijania – Thermomix. Sprawdzony przepis

Gołąbki bez zawijania w Thermomixie to nieco inna wersja tradycyjnych gołąbków. Smakują naprawdę rewelacyjnie i łatwo je zrobić. Sprawdź nasz przepis i zrób to wyjątkowe danie dla całej rodziny. 

Jeśli nie przepadasz zbytnio za tradycyjnymi gołąbkami, to powinny zainteresować cię gołąbki bez zawijania w Thermomixie. To danie przygotujesz w zaledwie kilka chwil, zatem przepis na nie zawsze warto mieć pod ręką, zwłaszcza gdy często brakuje ci czasu. Sprawdź, jak je zrobić!

Gołąbki bez zawijania – Thermomix. Składniki

Aby zrobić gołąbki bez zawijania w Thermomixie, będziesz potrzebować kilka składników takich jak:

  • 500 g mięsa mielonego;
  • 500 g białej kapusty;
  • 100 g marchewki;
  • 120 g cebuli;
  • 700 g wody;
  • masło;
  • 1 torebka ugotowanego ryżu;
  • 4–5 łyżek bułki tartej;
  • 1 jajko. 

Dodatkowe składniki do przygotowania sosu pomidorowego:

  • 600 g świeżych pomidorów lub z puszki (bądź możesz sięgnąć po 500 g bulionu drobiowego i 100 g koncentratu pomidorowego);
  • 30 g masła;
  • 80 g cebuli (pokrój ją na połówki); 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
  • ½ łyżeczki cukru;
  • sól i pieprz.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania w Thermomixie? 

Nietrudno zrobić pyszne gołąbki bez zawijania w Thermomixie. Pokażemy ci, jak ugotować gołąbki w ten sposób!

  1. Umyj i pokrój na kawałki wszystkie warzywa. Cebula powinna być pokrojona na połówki. 
  2. Umieść w naczyniu miksującym marchewkę i cebulę. Poszatkuj warzywa – 5 s / obroty 5 i duś 4 minuty / Varoma / obroty 1. 
  3. Następnie dodaj kapustę i poszatkuj 10–12 s / obroty 4. 
  4. Wrzuć mięso mielone, ugotowany ryż, sól i pieprz, jajko i bułkę tartą. Teraz trzeba wszystko wymieszać, używając kopystki 30 s / obroty wsteczne / obroty 3–4.
  5. Uformuj kotleciki i ułóż je na Varomie. 
  6. Wlej 700 g wody do naczynia miksującego, nałóż przystawkę Varoma i gotuj na parze ok. 40 min / Varoma / obroty 1. Po tym należy usunąć przystawkę Varoma i opróżnić naczynie.
Zobacz też:  Przepisy na święta Thermomix

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków bez zawijania?

Czy ktoś wyobraża sobie gołąbki bez zawijania w Thermomixie  bez tego dodatku? 

  1. Włóż cebulę i czosnek do naczynia miksującego. Rozdrabniaj je 4 sekundy / obroty 5. Za pomocą kopystki zgarnij resztki ze ścianek naczynia i dodaj masło. Duś całość 3 minuty / Varoma / obroty 1.
  2. Wrzucić pomidory i miksuj 30 sekund / obroty 9. 
  3. Możesz zamiast pomidorów dodać 500 g bulionu drobiowego i przecier pomidorowy oraz pozostałe składniki, czyli mąkę, przyprawy i cukier. Wówczas trzeba gotować 12 minut / 100 C / obroty 2. 
  4. Teraz wystarczy, że gotowe gołąbki polejesz sosem pomidorowym.

Wiesz już, jak zrobić gołąbki bez zawijania w Thermomixie. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi nie sprawi ci to żadnych problemów.



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz