Koktajl z mango i banana to fantastyczny sposób na spożycie zdrowego napoju. Zawartość witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych wpływają pozytywnie na organizm ludzki. Przynoszą wiele korzyści dla zdrowia i urody. Dodatkowo przygotowanie takiego koktajlu jest bardzo proste. I możesz go zabrać do pracy, co jest idealną alternatywą na szybki posiłek.
Przepis na koktajl z mango i banana
Do zrobienia koktajlu z mango i banana potrzebujesz świeże owoce oraz blender. Mango powinno być miękkie i dojrzałe o czerwonej skórce. W środku posiada wtedy żółty i bardzo słodki miąższ. W przypadku bananów kolor również ma istotne znaczenie. Te najbardziej żółte są najsłodsze. Jakość owoców przekłada się w znacznym stopniu na wykonanie pysznego kefiru.
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoce a następnie obrać ze skóry. Miąższ mango oddzielamy od pestki. Kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego pojemnika blendera. Blendujemy i gotowe. Do podstawowych składników można dodać trochę miodu. Jednak to nie będzie konieczne. Banan i mango są bardzo słodkie. Koktajl z mango i bananem jest gotowy do spożycia. Dodatkowymi składnikami, które można dodać do smoothie z mango i banana to na przykład jogurt grecki.
Wybierz taki o dobrym składzie, czyli składającego się wyłącznie z mleka i żywych kultur bakterii. Dwie spore łyżki wystarczą. Dla rozcieńczenia opcjonalnie można dolać pół szklanki mleka lub nawet mniej. Dobrym wyborem w upalne dni będą kostki lodu. Dodaj ich około czterech, według własnego uznania. Bardzo sycący i zdrowy napój a przede wszystkim szybki w przygotowaniu. Jest to doskonała inspiracja na śniadanie lub deser.
Koktajl z mango i banana – korzyści z jego spożywania
Koktajl z mango i banana zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Przede wszystkim jest źródłem witaminy A, E i C oraz beta karotenu. Zawiera dużą dawkę magnezu i potasu, które wspierają prawidłową pracę serca.
Niesie również wiele korzyści dla układu nerwowego. Duża zawartość witamin poprawia wygląd skóry. Głównie za sprawą witaminy C, której ma aż około 80 %. Wzmacnia układ odpornościowy oraz poprawia pracę mózgu. Warto zaznaczyć, iż jeden owoc mango zawiera około 107 kalorii. Średni banan zawiera 90 kalorii i ma w sobie dużą ilość błonnika, który sprawia że jesteś syty przez dłuższy czas. I dlatego warto wprowadzić go do swojego jadłospisu i spożywać na przykład na drugie śniadanie.
Smoothie z mango i banana to doskonała alternatywa na zdrowy posiłek. Pektyna zawarta w tym owocu obniża poziom złego cholesterolu oraz oczyszcza organizm z toksyn. Duża ilość żelaza wspomaga walkę z anemią. Przyczynia się do wzrostu dobrych bakterii w jelicie grubym. Banan zawiera w sobie dopaminę, która pozytywnie wpływa na nastrój a także białko i wapń. Szereg korzyści płynących z spożywania koktajli owocowych zachęca do przygotowania. Prozdrowotne korzyści, które daje natura są nieograniczone i warto z nich korzystać.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Mango Lassi. Przepis na indyjski napój z mango
- Puree bananowe z cytryną – przepis
- Smoothie z malinami i szpinakiem
- Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
- Przepis na wysokobiałkowe ciasto
- Mleko kokosowe – przepis