Mleko kokosowe – przepis

Mleko kokosowe jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Niestety to sprzedawane w sklepach nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Przeczytaj nasz przepis na mleko kokosowe i przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić go w domu.

Przepis na mleko kokosowe – odkryj na nowo bogactwo smaku zamknięte w kokosie

Palma kokosowa należy do najbardziej wszechstronnie wykorzystywanych roślin rosnących na naszej planecie. Liście tego drzewa okrywają chaty tubylców i służą do wyplatania koszy i mat, a włókien wyplata się liny i wytwarza się pędzle i szczotki.  Jednak najbardziej wartościowe są orzechy kokosowe. Ich miąższ pełen jest minerałów i witamin. Zawierają magnez, potas, wapń, sód, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, A,) oraz w wodzie (C i witaminy z gruby B). Jednym z najlepszych i najprostszych sposobów, żeby móc korzystać z wszystkich dobroci tego cudownego orzecha jest zrobienie mleka kokosowego.

Wiele osób zastanawiając się jak zrobić mleko kokosowe w domu, szybko rezygnuje. Dzieje się tak, ponieważ sądzą, że jego wykonanie musi być trudne i czasochłonne lub że potrzebują do tego drogich i skomplikowanych urządzeń. Nic bardziej mylnego! Wystarczy odrobina chęci, trochę wody, wiórki lub płatki kokosowe oraz blender.

Przepis na mleczko kokosowe wymaga bardzo małej ilości składników, zatem zanim do niego przystąpimy, powinniśmy się upewnić, czy są one najwyższej jakości. Kupując wiórki, wybierajmy te, które są ekologiczne i jak najmniej przetworzone. Nie powinny zawierać żadnych dodatków, takich jak cukier lub środki przeciwzbrylające. Najlepsze mleko kokosowe uzyskamy z wiórek nieodtłuszczonych.

Z dumą prezentujemy treść stworzoną na zamówienie portalu leniwykucharz.pl

Składniki do przepisu na mleczko kokosowe:

  • 2-4 szklanek wiórków kokosowych lub płatków kokosowych
  • 1 l wody
Zobacz też:  Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Przepis na mleko kokosowe:

  1. Włóż wiórki (płatki kokosowe) do dużego słoika lub innego naczynia. Zalej je ciepłom, przegotowaną wodą i odstaw na 12 godzin lub na noc.
  2. Następnego dnia przelej całą zawartość słoika (wiórki z wodą) do blendera. Blenduj, aż woda stanie się śnieżnobiała, przez mniej więcej 5-7 minut.
  3. Przelej całą zawartość przez durszlak, sito lub czystą ścierkę. Wyciśnij resztki mleka pozostałego w wiórkach. Najlepszym sposobem, aby to zrobić, jest włożenie ich do ścierki i wykręcenie jej do momentu, aż przestanie kapać z niej mleko kokosowe.
  4. Przelej gotowe mleczko kokosowe do słoika lub szklanej zakręcanej butelki i przechowuj w lodówce maksymalnie przez parę dni. Po pewnym czasie mleko może się rozwarstwiać, ale jest to proces naturalny. Aby przywrócić płynowi jednolitość, wstrząśnij energicznie zakręconym naczyniem.

Przygotowane według tego przepisu mleko kokosowe może być idealnym dodatkiem do owsianki, kaszy jaglanej, czy do puddingu z chia. Świetnie sprawdza się jako baza do smoothie na przykład z bananem, jagodami i mango. Będzie się również rewelacyjnie komponował z daniami kuchni azjatyckiej: hinduskimi curry czy tajskimi zupami. Warto je dodać do kawy, nada jej lekkiej słodyczy i egzotycznej nuty.

[kkstarratings]

Zobacz także:

Archiwum: lipiec 2024

Dodaj komentarz