Przystawki wigilijne. 3 obłędne przepisy!

Przystawki wigilijne, czyli przekąski, które ostudzą postny apetyt. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i estetyczne, dzięki czemu idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Poznaj nasze propozycje, a wraz z nimi proste przepisy!

Przystawki wigilijne to proste dania, które sprawdzą się zarówno podczas kolacji bożonarodzeniowej, jak i w czasie pozostałych dni świątecznych. To takie potrawy, które możesz przygotować, gdy spodziewasz się wielu gości lub gdy wybierasz się na Święta do bliskich i nie chcesz pojawić się z pustymi rękoma. W roli przekąsek wigilijnych sprawdzą się różne dania o charakterze postnym, którymi można częstować się na zimno pomiędzy głównymi posiłkami. Jednak w tym poradniku przedstawimy ci trzy przepisy, które są idealne na ten szczególny czas. Możesz przygotować każde z tych dań na poszczególne świąteczne dni i zachwycić swoich gości oryginalną kuchnią.

Przystawki wigilijne – sałatki

Sałatki to dania, które królują na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych i domówkach. Nic w tym dziwnego, ponieważ są smaczne i bardzo sycące. Jednak przepis, który za chwilę ci przedstawimy, jest o tyle wyjątkowy, że przygotowane danie świetnie się prezentuje. Oto składniki, które będą potrzebne:

  • seler konserwowy – 1 słoik;
  • 200 g żółtego sera;
  • 3 jaja;
  • majonez;
  • sól i pieprz;
  • makaron duże muszle.

Przygotowanie:

  1. Seler dokładnie odsącz z wody, najlepiej pozostawiając go na sitku.
  2. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. Jaja ugotuj i drobno pokrój.
  4. Połącz wszystkie składniki, dodaj majonez.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Makaron ugotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Zimne muszle makaronowe nadziewaj przygotowaną wcześniej sałatką z selera, jajek i sera.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Wigilijne przekąski, które zaraz przedstawimy, idealnie nadadzą się do podania z barszczem. Są to paszteciki z kapustą i z grzybami. Możesz jednak zmodyfikować to danie i przygotować paszteciki z pieczarkami i serem. Wystarczy, że zrezygnujesz z kapusty, podwoisz ilość grzybów i dodasz 150 g tartego sera.

Zobacz też:  Kutia – tradycyjna potrawa wigilijna. Przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki;
  • 50 g masła;
  • 200 ml mleka;
  • 1 jajko i 1 żółtko;
  • łyżeczka cukru;
  • 25 g świeżych drożdży;
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 350 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • sól i pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania farszu.

  1. Kapustę ugotuj do miękkości, a po ugotowaniu odsącz z wody.
  2. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oliwie.
  3. Pieczarki drobno pokrój i podsmaż wraz z cebulą.
  4. Po upływie kilkunastu minut dodaj ugotowaną i odsączoną kapustę i podsmażaj wraz z pieczarkami jeszcze przez kilka minut.
  5. Dopraw solą i pieprzem i pozostaw farsz do wystudzenia.

Ciasto:

  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu i pozostaw do wystudzenia.
  2. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
  3. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, rozczyn drożdżowy, masło i wyrabiaj na gładkie ciasto.
  4. Przygotowane ciasto oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
  6. Z ciasta wytnij nożem kwadraty (możesz też użyć dużych foremek świątecznych).
  7. Na środku kwadratów wyłóż łyżkę farszu.
  8. Kwadraciki „zamknij”, sklejając ze sobą brzegi. Jeśli korzystasz z foremek, wytnij dwa kształty, nałóż farsz na jeden z nich, a następnie drugi kształt na farsz i sklej.
  9. Paszteciki rozłóż na blasze z papierem do pieczenia.
  10. Przesmaruj je lekko żółtkiem.
  11. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wigilijne przystawki – rolada z łososiem i awokado

Kolejna propozycja to nie tyle potrawa wigilijna, ile klasyczna przekąska do podjadania pomiędzy posiłkami. Sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale na każdej domowej imprezie. Potrzebne będą:

  • duże placki tortilli – 2 sztuki;
  • dojrzałe awokado – dwie sztuki;
  • kanapkowy serek śmietankowy;
  • 200 g łososia wędzonego;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj awokado blenderem z solą, pieprzem i serkiem kanapkowym.
  2. Placek tortilli posmaruj pastą z awokado i umieść na nim plastry łososia.
  3. Zwiń w rulon i pokrój na małe roladki.
Zobacz też:  Krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami. Przepis

Znasz już 3 przepisy na oryginalne przystawki wigilijne. Ale to nie wszystko, ponieważ w tej roli doskonale sprawdzą się też: ryba po grecku, śledzie po kaszubsku i wszystkie sałatki, które najbardziej lubią twoi najbliżsi



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz