Ciasto wigilijne. Jakie desery przygotować na Boże Narodzenie?

Ciasto wigilijne – sernik, piernik czy makowiec? A może keks lub nowoczesna beza? Jak widzisz, propozycji jest kilka, a już za chwilę poznasz przepisy na najlepsze świąteczne wypieki!

Ciasto wigilijne to obowiązkowy element świąt Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy pozwalamy sobie zjeść trochę więcej słodkości niż zwykle. W końcu nic tak nie cieszy jak prezenty pod choinką i tradycyjne słodkie wypieki. Na stołach królują wówczas przepyszne pierniczki świąteczne, jednak musi też znaleźć się jakieś ciasto. Każdy ma swoje preferencje – jedni kochają serniki, inni makowce, a w wielu domach nie może obejść się bez wigilijnego ciasta z bakaliami. W tym poradniku zebraliśmy najlepsze przepisy na ciasta świąteczne, których pieczenie na pewno skończy się sukcesem, a świąteczni goście będą zachwyceni. Sprawdź je koniecznie i wybierz najlepsze dla siebie!

Ciasto wigilijne – sernik pomarańczowy

Sernik to ciasto uwielbiane niemal przez wszystkich. Jednak przepis, który za chwilę poznasz, jest wyjątkowy. Kakaowe ciasto, puszysta masa serowa i pomarańczowy lukier to połączenie idealne, które doskonale wpisuje się w klimat świąt. Potrzebne są następujące składniki:

Ciasto

  • 150 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie

  1. CIASTO: ze wszystkich podanych składników zagnieć ciasto i wylep nim tortownicę o średnicy 20 cm. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez 10-15 minut.
  2. MASA SEROWA: białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodając pół szklanki cukru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj rozpuszczone, ale wystudzone masło, twaróg, mąkę ziemniaczaną i opakowanie budyniu. Delikatnie połącz białka z masą serową, a następnie wyłóż całość na podpieczony spód. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli widać, że temperatura jest za wysoka, możesz ją trochę zmniejszyć.
  3. LUKIER: cukier puder połącz z sokiem z pomarańczy i oblej lukrem wystudzony sernik. Udekoruj ciasto kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zobacz też:  Kluski z makiem wigilijne. Prosty przepis

Keks na Boże Narodzenie

O ile serniki i makowce pojawiają się często na stołach, o tyle keks to ciasto, które zazwyczaj piecze się tylko na Święta. Oto składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • cukier waniliowy
  • 300 g bakalii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder lub lukier (szklanka cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny) do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę do dużej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Masło utrzyj cukrami. Stopniowo dodaj żółtka.
  4. Dodaj mąkę, cały czas ucierając.
  5. Białka ubij na pianę.
  6. Ciasto połącz z pianą z białek, a następnie wsyp bakalie i lekko przemieszaj.
  7. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Ciasto wyłóż na tortownicę i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
  9. Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj keks cukrem pudrem lub klasycznym lukrem.

Makowiec świąteczny inny niż wszystkie

Ciasto na Boże Narodzenie? Oczywiście makowe! Jednak przepis, który za chwilę poznasz, nie bazuje na cieście drożdżowym, a wyróżnia go nietypowy sposób podania – możesz przygotować świąteczne foremki, na przykład gwiazdki lub choinki. Nie jest to jednak konieczne. Składniki, które będą potrzebne to:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa

  • 250 g maku
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 100 g bakalii
  • łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, dokładnie tak, jak w przypadku ciasta kruchego.
  2. Z ciasta uformuj kulę, a następnie odstaw je do lodówki na około godzinę.
  3. Mak zalej mlekiem, postaw na gazie i gotuj przez pół godziny.
  4. Wystudzony mak odsącz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając najdrobniejszego sitka.
  5. Oddziel białko od żółtka. Żółtko utrzyj z cukrem, a białko ubij na pianę.
  6. Do maku dodaj żółtko z cukrem, pianę z białek stopione masło i miód.
  7. Dokładnie wymieszaj i dodaj bakalie.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem blachę do tarty.
  9. Na ciasto wyłóż masę makową.
  10. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij dowolne kształty za pomocą foremek świątecznych. Możesz też pokroić ciasto w paski.
  11. Kształty z ciasta połóż na masie makowej.
  12. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Zobacz też:  Przystawki wigilijne. 3 obłędne przepisy!

Ciasto wigilijne – piernik

Ostatnie tradycyjne ciasto świąteczne, które chcemy ci przedstawić do oczywiście pyszny, czekoladowy piernik. Jest bardzo aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Oto składniki:

  • 350 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: łyżeczka mielonego imbiru, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki pieprzu, szczypta mielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • odrobina masła do wysmarowania blachy i bułka tarta do obsypania
  • czekolada deserowa
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 150 g powideł śliwkowych

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao.
  2. Masło utrzyj z cukrami, dodaj jajka i ubij na puszystą masę.
  3. Powoli wsyp mąkę z przyprawami, cały czas mieszając. Dodaj też miód.
  4. Keksówkę o wymiarach 30 × 11 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  5. Wlej ciasto i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu.
  6. Czas pieczenia to około godziny.
  7. Po wystudzeniu przekrój ciasto w pół i przełóż powidłami.
  8. Śmietankę podgrzej w rondelku, zdejmij z palnika i rozpuść w niej czekoladę.
  9. Oblej polewą piernik i pozostaw do wystudzenia.
  10. Jeśli chcesz, możesz udekorować piernik bakaliami, póki czekolada jest jeszcze ciepła.

Wigilia to czas, kiedy słodkości smakują lepiej niż zwykle. Pierniczki, kruche ciasteczka, ciasta wigilijne, ale również kutia i kluski z makiem to najlepsze, co może znaleźć się na świątecznym stole. 



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz