Krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami. Przepis

Krokiety wigilijne to sycące i aromatyczne danie. W połączeniu z barszczem smakują wyśmienicie! Jak je zrobić? Jak przygotować idealne naleśniki i farsz z kapusty i pieczarek? Sprawdź koniecznie!

Krokiety wigilijne to jedna z najpopularniejszych potraw na świątecznym stole. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak dobra wiadomość jest taka, że możesz zrobić je wcześniej i zamrozić. Jeśli więc chcesz ułatwić sobie przygotowania do Świąt, a jednocześnie dobrze nakarmić bliskich, to krokiety z kapustą i pieczarkami są świetnym wyborem. A jeśli chcesz, aby to danie było bardziej aromatyczne, możesz zastąpić pieczarki grzybami leśnymi. Już za chwilę poznasz przepis na idealne krokiety!

Krokiety wigilijne – naleśniki

Sekret krokietów wigilijnych to… idealne naleśniki. Na szczęście z naszym przepisem na pewno będą udane. Składniki, które będą ci potrzebne to:

  • jajka – 2 sztuki;
  • mąka – 1 szklanka;
  • mleko – 1 szklanka;
  • woda – 1 szklanka;
  • olej – 2 łyżki + 1 łyżka do smarowania patelni;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę do dużej miski.
  2. Dodaj mleko, jajka, wodę, 2 łyżki oleju i szczyptę soli.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera. Zrób to dokładnie, aby w cieśnie nie było grudek.
  4. Wlej na patelnię odrobinę oleju, a następnie rozporządź go po całej powierzchni za pomocą kuchennego pędzelka (jeśli go nie posiadasz, użyj ręcznika papierowego).
  5. Dobrze rozgrzej patelnię. Jeśli nałożysz ciasto na zimną patelnię, pierwszy naleśnik może się rozpadać.
  6. Gdy patelnia będzie już rozgrzana, wlej na nią jedną chochlę ciasta naleśnikowego.
  7. Naleśnik możesz spróbować przewrócić dopiero wtedy, gdy wierzch wydaje się całkowicie suchy.
  8. Najlepiej odwracać naleśniki za pomocą specjalnej szpatułki naleśnikowej. Wówczas nie powinny się rozrywać.
  9. Każdy naleśnik usmaż, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Zobacz też:  Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy

Farsz do krokietów

Kolejny krok w przygotowywaniu krokietów wigilijnych to oczywiście farsz z kapustą i grzybami. Potrzebne będą:

  • kapusta kiszona – 500 g;
  • pieczarki – 500 g lub suszone grzyby (szklanka);
  • duża cebula – 1 sztuka;
  • masło;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

  1. Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je, najlepiej pozostawiając w wodzie przez całą noc.
  2. Kapustę ugotuj do miękkości, odcedź i odciśnij, aby pozbyć się jak największej ilości wody.
  3. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle.
  4. Dodaj pokrojone grzyby i duś przez kilkanaście minut na wolnym ogniu.
  5. Dodaj ugotowaną kapustę i smaż jeszcze przez kilka minut.
  6. Całość dopraw solą i pieprzem.
  7. Wystudź przygotowany farsz.

Przepis na krokiety wigilijne

Naleśniki usmażone? Farsz przygotowany? Świetnie, możemy przejść do dalszej, już ostatniej części przepisu na krokiety z kapustą i grzybami, a jest nią panierowanie i smażenie. Oto składniki, które będą potrzebne:

  • 2 jajka;
  • bułka tarta;
  • pieprz i sól;
  • olej.

Przygotowanie

  1. Jajka umieść w głębokim talerzu.
  2. Dodaj odrobinę pieprzu i soli.
  3. Dokładnie roztrzep jaja trzepaczką lub widelcem.
  4. Na położony płasko naleśnik nałóż dużą łyżkę farszu i rozprowadź go po powierzchni. Staraj się nie nakładać farszu na brzegi, bo będzie ci trudniej zawinąć krokiety.
  5. Jest kilka sposobów składania krokietów, najłatwiej w rulon. Jednak polecamy zwijać je w kopertę. Wówczas smażą się równomiernie i szybko.
  6. Obtocz złożone krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej.
  7. Po złożeniu wszystkich krokietów usmaż je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 


Zobacz także:
Zobacz też:  Kutia – tradycyjna potrawa wigilijna. Przepis
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz