Pierniczki świąteczne – sprawdzony przepis na nadchodzące Boże Narodzenie

Pierniczki świąteczne – ich pieczenie to już w większości domów tradycja. Jak je udekorować, by zachwyciły naszych najbliższych? Już za chwilę poznasz kilka sposobów. Dowiesz się również, jak zrobić ozdoby choinkowe z pierników!

Pierniczki świąteczne sprawiają, że na sercu robi się cieplej. Kojarzą się z domem, wspólnymi chwilami, obłędnie pachną i tak też smakują. Aby je przygotować, potrzebujesz nie tylko sprawdzonego przepisu i niezbędnych składników. Potrzebne będą również pewne akcesoria, dzięki którym można z łatwością wycinać piękne kształty. Chodzi oczywiście o foremki, a te występują jako choinki, dzwonki, aniołki, renifery i wiele innych świątecznych symboli. Świąteczne pierniczki, a szczególnie ich przygotowywanie to niesamowita frajda dla dzieci. Najwięcej zabawy przynosi oczywiście kolorowe dekorowanie. Już za chwilę poznasz sprawdzony przepis, który polecamy wypróbować na nadchodzące Boże Narodzenie!

Tradycyjne pierniczki świąteczne

Co czyni pierniczki na Boże Narodzenie wyjątkowymi? Z pewnością są to przyprawy korzenne, których zapach unosi się pod całym domu podczas pieczenia. Dawne pierniczki miały niewiele wspólnego z dzisiejszymi słodkościami, ponieważ dodawano do nich sporo pieprzu. Były wówczas jeszcze bardziej wyraziste w smaku, a zarazem mniej słodkie. Choć ta tradycja nie jest już obecnie tak mocno kultywowana, niegdyś pierniczki przygotowywano wyłącznie z ciasta dojrzewającego, które robiono już pod koniec listopada. Takie smakołyki były intensywne w smaku i delikatne. Istnieją też wzmianki o jeszcze wcześniejszym przygotowywaniu ciasta na pierniczki, czyli przynajmniej kilka miesięcy przed okresem Świąt. Pierniczki korzenne to jeden z symboli polskiego miasta Toruń, które słynie z tych wypieków już od około 700 lat.

Z piernika chaty

W wielu polskich domach tradycja nie ogranicza się jedynie do kształtnych pierniczków. Przed świętami powstają śliczne, lukrowane chatki, które stanowią jedne z najważniejszych dekoracji na świątecznym stole. Co ciekawe, wielu domorosłych mistrzów pierniczkowania w czasie Świąt dzieli się nie tylko opłatkiem, a właśnie pierniczkami. Kilka starannie zapakowanych korzennych ciasteczek to jeden ze sposobów na złożenie bożonarodzeniowych życzeń, a przy okazji sposobność na spróbowanie wypieków znajomych.

Zobacz też:  Zupa grzybowa wigilijna. Łatwy przepis

Piernik a pierniczki

Jedni przygotowują na święta pierniczki, inni z kolei szykują piernik. Jest to ciasto, w skład którego również wchodzą aromatyczne przyprawy korzenne. Takie ciasto, podobnie jak pierniczki, można przygotować w kilka chwil. Jednak jest pewien wyjątek, czyli piernik staropolski, z ciasta dojrzewającego, które leżakuje przynajmniej przez kilka tygodni. Piernik, niezależnie od tego, czy dojrzewał, czy też nie, z całą pewnością jest ciastem wyjątkowym i bardzo smacznym. Po upieczeniu kroi się go na warstwy, a każdą z nich przekłada powidłami. Obowiązkowa jest czekolada, którą taki piernik jest po złożeniu oblewany. Niektórzy dodają jeszcze orzechy dla ozdoby i smaku, ale nie jest to konieczne, ponieważ ciasto już samo w sobie jest wyśmienite, a najlepiej smakuje oczywiście w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Najlepszy przepis na proste pierniczki

Jak wspomnieliśmy wcześniej, pierniczki można przygotować z ciasta dojrzewającego. Jednak, co jeśli przypomnisz sobie o tych słodkościach na kilka chwil przed świętami? Nic straconego, ponieważ przepis, który zaraz poznasz, przydaje się właśnie w takiej sytuacji. Jeśli chcesz, pierniczki z naszej receptury możesz też przygotować nieco wcześniej i przechować je do Świąt w pojemniczkach. Pierniki mają to do siebie, że świetnie smakują przez kilka tygodni po upieczeniu i tak długo można je też z powodzeniem przechowywać. Przedtem jednak należy je dobrze wystudzić. Oto składniki na świąteczne pierniczki:

  • mąka pszenna – 450 g
  • masło – 150 g
  • cukier – 150 g
  • miód płynny – 150 ml
  • 1 duże jajko
  • soda oczyszczona – łyżeczka
  • sól – pół łyżeczki
  • imbir mielony – łyżeczka
  • cynamon mielony – łyżeczka
  • kardamon mielony – łyżeczka
  • goździki mielone – łyżeczka
  • duża szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu czarnego

Przygotowanie

  1. Masło, miód i przyprawy umieść w niedużym garnuszku. Podgrzej całość do rozpuszczenia.
  2. Zawartość garnuszka dokładnie wymieszaj i pozostaw aż lekko przestygnie.
  3. Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie wymieszaj ją z solą i sodą oczyszczoną.
  4. Do mąki dodaj jajko, cukier i przestudzoną masę z przyprawami.
  5. Dokładnie połącz wszystkie składniki, uformuj kulę i przykryj folią spożywczą.
  6. Po wyrobieniu ciasto będzie się bardzo kleiło, dlatego koniecznie należy je schłodzić. Czas chłodzenia to przynajmniej 3 godziny, jednak najlepiej pozostawić je na całą noc.
  7. Po upływie czasu chłodzenia wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 4 części.
  8. Jedną część pozostaw, a trzy pozostałe ponownie odstaw do lodówki.
  9. Stolnicę oprósz mąką i przystąp do wałkowania ciasta.
  10. Jeżeli nadal ciasto mocno się klei, trzeba podsypywać je mąką.
  11. Rozwałkowane placki powinny mieć około 7 mm grubości.
  12. Następnie możesz już wycinać pierniczki na dowolne kształty.
  13. Wycięte pierniki ułóż delikatnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  14. Zachowaj odstęp, ponieważ pierniki troszkę urosną.
  15. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
  16. Pierniczki wystudź na kratce, a gdy będą już zimne, możesz je udekorować.
Zobacz też:  Ciasto wigilijne. Jakie desery przygotować na Boże Narodzenie?

Jak przygotować lukier?

Do dekorowania pierniczków najlepiej sprawdza się śnieżnobiały lukier – doskonale kontrastuje z ciemnym odcieniem pierników. Aby go przygotować, potrzebujesz:

  • 450 g cukru pudru
  • 3 białka
  • opcjonalnie odrobina soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Białka ubijaj w dużej misce na średniej mocy miksera przez około minutę.
  2. Cały czas ubijając, dodawaj stopniowo cukier puder.
  3. Kiedy już cały cukier puder jest dodany, możesz delikatnie zwiększyć moc miksera.
  4. Po około 10 minutach ubijania lukier powinien być już gotowy – delikatnie lejący, błyszczący i idealnie biały.

Do tak przygotowanego lukru możesz dodać barwniki spożywcze i dokładnie go wymieszać. W ten sposób uzyskasz kolorową polewę do twoich pierniczków. Jeśli chcesz ozdobić swoje wypieki na różne kolory, polecamy przygotowany lukier podzielić na kilka mniejszych miseczek.

Pierniczek – czym można go udekorować?

Śnieżnobiały lukier i powstała z niego kolorowa polewa to niejedyne sposoby dekorowania pierniczków świątecznych. Możesz na przykład oblać je mleczną lub gorzką czekoladą, wedle swoich upodobań. Najszybszym sposobem jest oczywiście oprószenie korzennych ciasteczek drobnym cukrem pudrem. Jeśli zaś chodzi o dodatki, to z pewnością przed świętami znajdziesz je w marketach, a ich wybór jest ogromny – różne kształty i kolory. Jednak oprócz gotowych, cukrowych dekoracji bardzo dobrze sprawdzą się też różnego rodzaju bakalie, kakao, starta czekolada. Możliwości jest bardzo dużo, a jeśli szukasz inspiracji, to polecamy przejrzeć grafiki w Internecie. Zobaczysz tam różne sposoby dekorowania świątecznych pierniczków. Jeśli chodzi o malowanie ich lukrem, jest to zadanie dość pracochłonne i wymaga pewnej wprawy. Jednak efekt jest zazwyczaj powalający!

Pierniczki świąteczne nie tylko na talerzu

Upieczone pierniczki to nie tylko świąteczny smakołyk, ale i dekoracja. Już na talerzu zdobią stół, ale możesz również wykonać z nich ozdoby na choinkę. Musisz jednak pamiętać, by przed ich pieczeniem wydrążyć niewielkie dziurki, przez które będzie można przeciągnąć sznurek lub wstążeczkę.

Zobacz też:  Co na wigilię można przygotować wcześniej?

Chcesz jeszcze szybciej przygotować pierniczki? Thermomix to urządzenie, które ci w tym pomoże, jeśli oczywiście go posiadasz. A jeśli nie, to od razu pragniemy cię zapewnić, że nawet to własnoręcznie przygotowane ciasto nie jest szczególnie pracochłonne. Tutaj mała porada: możesz zrobić ciasto wieczorem i pozostawić je w lodówce na noc, a kolejnego dnia przystąpić do dalszej części prac. W ten sposób nie odczujesz tak mocno tych przygotowań. Jak wspomnieliśmy wcześniej, pierniczki świąteczne możesz też przygotować na kilka tygodni przed świętami. Można je układać jedno na drugim w szczelnym pojemniku (najlepiej sprawdzi się puszka), o ile są zdobione lukrem. Jeśli są udekorowane czekoladą, mogą się posklejać. 



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz