Zupa grzybowa wigilijna. Łatwy przepis

Zupa grzybowa wigilijna to aromatyczne i treściwe danie, które zasmakuje twoim najbliższym. Idealnie sprawdza się na czas postu. Dowiedz się, jakich grzybów użyć i jak taką zupę przygotować – krok po kroku!

Zupa grzybowa wigilijna jako jedna z dwunastu świątecznych potraw? Jak najbardziej tak! Jest to ciekawa alternatywa dla barszczu, jednak jeśli twoi najbliżsi są amatorami zup, możesz przygotować na święta zarówno barszczyk czerwony, jak i grzybową. Z pewnością obie zupy bardzo szybko znikną, szczególnie że szykują się aż trzy dni świętowania. Grzybową zupę wigilijną możesz przygotować z zebranych jesienią i ususzonych grzybów lub też po prostu z pieczarek. Już za chwilę poznasz oba przepisy, a dodatkowo dowiesz się, jak przygotować idealny bulion!

Tradycja wigilijnej zupy grzybowej

Zastanawiasz się, dlaczego w wielu domach na wigilię spożywa się zupę grzybową? Cóż, trudno o jednoznaczną odpowiedź, ponieważ powodów jest kilka. Zupa grzybowa wigilijna to danie, które nie zawiera mięsa, a mimo to jest bardzo aromatyczne, dlatego świetnie sprawdza się na czas postu. Grzyby pojawiają się w wielu z dwunastu wigilijnych dań – krokietach, uszkach i pasztecikach. Dla naszych przodków stanowiły istotę lasu, symbolizowały zdrowie, płodność, odrodzenie, transformację, oczyszczenie i odrobinę magii w rzeczywistym świecie.

Suszone grzyby

Najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna jest oczywiście zupa ze świeżych grzybów leśnych. Niestety jednak pod koniec grudnia nie znajdziemy ich już w lesie. Dawniej ludzie spożywali część znalezionych na grzybobraniu grzybów od razu, natomiast pozostałe suszyli. Dzięki temu mogli oni przygotowywać posiłki z grzybów nawet wtedy, gdy nie było ich już w lesie. Suszenie to ciekawy sposób na zimowe zapasy – grzyby można łatwo wysuszyć w piekarniku, a już wysuszone nie zajmują wiele miejsca i można przechowywać je w temperaturze pokojowej.

Zobacz też:  Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy

Bulion do zupy grzybowej

Aby przygotować zupę grzybową, będzie ci potrzebny bulion warzywny. Oto składniki:

  • cebula
  • pół pora
  • pół selera (korzeń)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • pietruszka (korzeń)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół jabłka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry wody

Przygotowanie

  1. Cebulę i seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki, a następnie podsmaż je delikatnie na oliwie z oliwek w dużym garnku.
  2. Obierz korzeń selera, pietruszkę i marchewkę, a następnie pokrój je na mniejsze części.
  3. Umieść warzywa w garnku z podsmażoną cebulą i selerem naciowym, zalej wodą i dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, por, sól i pieprz.
  4. Zakryj garnek przykrywką, pozostawiając małą szczelinę i doprowadź do wrzenia.
  5. Wywar powinien się gotować na małej mocy palnika przynajmniej przez 1,5 godziny.
  6. Po godzinie gotowania dodaj do wywaru pokrojone w grube plastry jabłko.
  7. Gotowy bulion przecedź, a warzywa zjedz osobno lub wykorzystaj do sałatki jarzynowej.

Zupa grzybowa wigilijna – przepis

Aby przygotować zupę grzybową z suszonych grzybów, musisz je wcześniej namoczyć. Polecamy zrobić to wieczorem, aby grzyby moczyły się przez całą noc. Następnego dnia możesz przygotować bulion, a później już grzybową. Składniki, które będą potrzebne to:

  • 70 g suszonych borowików i podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • mała cebula
  • sól i pieprz
  • bulion warzywny
  • śmietanka 30%
  • wybrany makaron

Przygotowanie

  1. Zalej suszone grzyby przegotowaną, ale wystudzoną wodą – około 2 szklanki.
  2. Zakryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc.
  3. Kolejnego dnia odcedź namoczone grzyby, ale wodę pozostaw.
  4. Jeśli chcesz, możesz pokroić grzyby na mniejsze kawałeczki.
  5. Podsmaż na maśle pokrojoną wcześniej cebulkę, a następnie dodaj grzyby. Całość smaż przez kilka minut na wolnym ogniu.
  6. Zdejmij grzyby z ognia i dodaj je do bulionu. Dolej wodę z moczenia grzybów.
  7. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  8. Nabierz jedną chochlę do kubka, pozostaw na kilka minut, dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  9. Zawartość kubka wlej do zupy. Nie pozwól jej mocno wrzeć.
  10. Zdejmij zupę z gazu.
  11. Dodaj śmietankę wedle uznania, a następnie dopraw zupę solą i pieprzem.
  12. Podawaj z wybranym makaronem, na przykład łazankami.
Zobacz też:  Ryba na wigilię. Karp i inne ryby zamiast karpia na świątecznym stole

Przepis na pieczarkową zupę wigilijną

Wigilijną zupę grzybową możesz przygotować również z pieczarek. Potrzebne będą:

  • 250 g świeżych pieczarek;
  • oliwa z oliwek
  • mała cebulka
  • łyżka mąki
  • bulion warzywny
  • śmietanka 30%
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj pieczarki i pokrój je w plastry.
  2. Pokrój cebulkę w drobną kostkę i podsmaż ją na oliwie.
  3. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kilkanaście minut.
  4. Następnie połącz podsmażone pieczarki z bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  5. Odlej chochlę zupy do kubka, pozostaw na kilka minut, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Zawartość kubka dodaj do zupy i gotuj wolno jeszcze przez kilka minut.
  7. Zdejmij garnek z palnika, dodaj śmietankę i wymieszaj.
  8. Dopraw do smaku i podaj z makaronem.

Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupką świąteczną. Niektórzy podają ją z ziemniakami, zamiast makaronu. Trzeba przyznać, że jest równie pyszna!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz