Przepis na makaron ze szpinakiem i jajkiem. Jest to sprawdzony, szybki i smaczny sposób wykonania makaronu ze szpinakiem. Podane są również składniki zamienne, które możemy wykorzystać według własnego uznania.
Gdzie powstał makaron?
Makaron. Gdzie powstał ten mocno rozpowszechniony produkt dokładnie nie wiadomo. Naukowcy dysponują tablicami z inskrypcją dotyczącą makaronu, które powstały ponad 4 tysiące lat temu. Odkopano je w jednym z Chińskich miast. Podobne znaleziska archeologiczne znajdowane są na całym świecie. Tak więc makaron nie dość, że tak pyszny – kryje w sobie ciekawa historię.
Makaron można podzielić na dwa typy: makaron świeży i makaron suszony. Poza tym podziałem istnieje mnóstwo rodzajów makaronu i sposobów na jego przyrządzenie.
Co będziemy potrzebować do przygotowania pysznego makaronu?
Będziemy do niego potrzebować: makaron, szpinak – najlepiej mrożony, gdyż jest łatwiejszy w przygotowaniu i nie traci on swoich wartości odżywczych po zamrożeniu, czosnek, oliwę z oliwek, śmietankę do sosów 30 procent, jajka, pomidorki koktajlowe do dekoracji, sól, pieprz do smaku.
Szpinak możemy wybrać w wersji rozdrobnionej lub całych liści, jednak z tym rozdrobnionym uzyskamy bardziej kremową, spójną całość.
Jeśli chodzi o kształt makaronu, który według mnie najlepiej pasuje do tego dania, to wyodrębniłam trzy rodzaje: Pappardelle – szeroki makaron w formie wstążki, Penne – makaron w kształcie rurek oraz makaron Spaghetti – cienkie, długie nitki. Zastanawiając się nad jego składem również mamy szerokie pole do popisu. Znakomicie sprawdzi się biały lub pełnoziarnisty makaron z pszenicy durum, makaron orkiszowy, czy w wersji dla bezglutenowców – makaron kukurydziany lub ryżowy.
Również śmietankę jesteśmy w stanie zastąpić produktami bez laktozy, czy w pełni wegańską śmietaną sojową lub z nerkowców. Możemy dodać też jogurt naturalny zwykły, z kokosa lub soi. Pamiętajmy tylko, że jogurt naturalny należy dodawać bardzo delikatnie, powoli rozpuszczając go w naszym daniu, aby nie ściął się i nie utworzył nam grudek.
Ile składników przygotować na średniej wielkości porcje dla 4 osób?
- 500 gramów szpinaku
- 500 gramów wybranego makaronu
- 100 gramów słodkiej śmietanki
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 jajek
- oliwa z oliwek, pieprz i sól – w zależności od potrzeb.
Jak wykonać nasz makaron ze szpinakiem i jajkiem?
Na osoloną wodę wrzucamy wybrany makaron i gotujemy go w wersji al dente. Szpinak wcześniej rozmrażamy. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i wykładamy nasz szpinak. Dorzucamy dużą ilość rozgniecionego czosnku, sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie dolewamy śmietankę 30 procent. Całość gotujemy na delikatnym ogniu około 10 minut, tak aby danie nabrało fajnego, czosnkowego smaku. Gdy mamy ochotę na wersje bardziej „serową”, możemy dorzucić serek topiony, gdyż ten pięknie rozpuszcza się w sosie. Najlepszy smak uzyskamy dodając ten w plasterkach.
W międzyczasie gotujemy jajka. Najlepiej smakują te ugotowane na pół-miękko. Wykładamy gotowy makaron ze szpinakiem na talerz, na górę jednej porcji kładziemy 2-3 połówki jajka. Danie dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Całość można jeszcze posypać kilkoma orzechami nerkowca, gdyż bardzo dobrze komponują się one ze szpinakiem.
Voilà! Nasz pyszny, prosty i zdrowy makaron ze szpinakiem i jajkiem jest gotowy! Ten przepis nie może się nie udać.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Makaron z mięsem mielonym i brokułami
- Makaron z suszonymi pomidorami i fetą
- Makaron z kurczakiem pomidorami i mozzarellą
- Menu na stypę w domu
- Smoothie z malinami i szpinakiem
- Zapiekanka z kurczakiem i warzywami