Jak przygotować idealną kruszonkę? Thermomix na pewno poradzi sobie z tym zadaniem. Sekret tkwi w dokładnym wymieszaniu składników – masła, mąki i cukru. Dzięki temu kruszonka, którą posypiesz ciasto lub drożdżówki, nie będzie ani zbyt mocno zbita, ani zbyt sypka. Sprawdź przepis i przekonaj się, że to będzie idealne zwieńczenie twoich słodkich wypieków!
Dlaczego tak trudno przygotować dobrą kruszonkę samodzielnie?
Lista składników na kruszonkę do ciasta jest bardzo krótka. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, masło lub margarynę i cukier. Dlaczego więc tak wiele osób ma trudność z uzyskaniem idealnej konsystencji kruszonki? Problem polega najczęściej na zbyt mało dokładnym wymieszaniu składników lub – odwrotnie – na mieszaniu ich tak długo, że masło zaczyna się ogrzewać i mięknie.
To właśnie dlatego przy przygotowywaniu kruszonki Thermomix będzie niezastąpioną pomocą. Łączenie składników za pomocą tego urządzenia jest znacznie bardziej skuteczne, a przede wszystkim – szybsze. Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki na kruszonkę z Thermomixa
Do dekorowania ciasta drożdżowego, słodkich bułek i innych wypieków najlepiej użyć przepisu podstawowego, bez modyfikacji. Z przygotowaniem takiej kruszonki poradzą sobie nawet osoby początkujące.
Wiesz już, że potrzebujesz naprawdę niewielu składników, by przygotować kruszonkę. Thermomix nie różni się pod tym względem od tradycyjnych przepisów. Będą ci potrzebne:
- 150 g mąki pszennej, typ 450 lub 550;
- 150 g zimnego masła z lodówki;
- 100 g cukru;
- ewentualnie szczypta soli.
Ilość składników może być większa, pamiętaj jednak, by zawsze zachowywać podane proporcje (taka sama ilość mąki i masła oraz nieco mniej cukru).
Jak zrobić kruszonkę? Thermomix – instrukcja wykonania
Do naczynia Thermomixa włóż lub wsyp wszystkie składniki. Ustaw czas pracy urządzenia na pół minuty, a obroty na 3. Po wymieszaniu kruszonka będzie gotowa do pieczenia. Możesz ją przetestować jako dodatek do ciasta z owocami, placka drożdżowego czy bułeczek.
Co robić, gdy nie uda ci się od razu uzyskać pożądanej konsystencji? Kruszonka może być w zbitych grudkach – to efekt mieszania. W takim przypadku wystarczy rozdzielić ją w rękach podczas nakładania. Jeśli natomiast jest zbyt sypka, może to być wina za niskiej temperatury masła. Wówczas najlepiej ogrzać ją w dłoniach i połączyć w większe grudki.
Lubisz piec i gotować? Mamy dla ciebie więcej ciekawych przepisów na potrawy i ciasta Thermomix. Sprawdź i wybierz pomysł dla siebie!
Zobacz także:
- Ciasto drożdżowe thermomix – najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
- Chałka Thermomix – zaskocz rodzinę pysznym, domowym śniadaniem!
- Pyszne ciasta Thermomix – wypieki, które zawsze się udają!
- Karpatka – Thermomix i ciasto, które zawsze się udaje
- Rogaliki – Thermomix to twój sposób na udany deser
- Pyszna szarlotka Thermomix – ciasto idealne na każdą porę roku!