Karpatka – Thermomix i ciasto, które zawsze się udaje

Karpatka to jedno z najbardziej lubianych ciast. Połączenie delikatnego kruchego ciasta i pysznego kremu budyniowego to gotowy przepis na sukces. Obawiasz się, że masz zbyt mało umiejętności kulinarnych, by samodzielnie zrobić karpatkę? Thermomix sprawi, że na pewno ci się uda!

Poznaj łatwy przepis na karpatkę dla początkujących

Lubisz puszystą, pełną słodkiego kremu karpatkę? Thermomix sprawia, że przygotowanie takiego ciasta jest łatwe nawet dla początkujących. Największa trudność w pieczeniu karpatki polega na wykonaniu odpowiednio kruchego ciasta i zadbaniu o idealną konsystencję kremu budyniowego. Dzięki Thermomixowi deser na pewno uda ci się już za pierwszym razem.

Jakie składniki będą ci potrzebne do upieczenia karpatki?

Chcesz upiec karpatkę? Thermomix sprawi, że przygotowanie ciasta będzie łatwe jak nigdy. Twoim zadaniem jest jedynie zapewnienie odpowiednich składników.

Na ciasto do karpatki potrzebujesz:

  • 220 g mąki pszennej;
  • 100 g margaryny;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 250 ml wody;
  • 4 jajka.

Na krem budyniowy do karpatki będą ci potrzebne:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego – jeśli nie jest słodzony, możesz dodać do niego cukru waniliowego;
  • 500 ml mleka;
  • 300 g miękkiego masła;
  • 2 żółtka.

Wszystko gotowe? Pora zabrać się do pracy i przygotować idealną karpatkę z Thermomixa!

Karpatka – Thermomix. Instrukcja przygotowania ciasta i kremu

Zacznij od przygotowania ciasta. Do naczynia miksującego wlej wodę, włóż margarynę i gotuj je razem przez 4 minuty – w tym celu ustaw urządzenie na 4 minuty, temperaturę 100 stopni i obroty na poziomie 4. Następnie dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszaj – ustaw obroty na 3 i czas na 30 sekund. Poczekaj, aż ciasto wystygnie. W międzyczasie ustaw piekarnik na 230 stopni.

Zobacz też:  Hummus – Thermomix. Jak przygotować pastę z ciecierzycy w tym urządzeniu?

Do przestudzonego ciasta dodaj jajka i mieszaj całość przez 1,5 minuty na obrotach 3. Wyłóż formę papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie masę. Piecz przez około 20 minut. Gotowe, wystudzone ciasto podziel na dwie równe warstwy.

Podczas przygotowywania karpatki Thermomix pomoże ci również w dokładnym wymieszaniu składników na krem budyniowy. To bardzo ważne – tylko dzięki starannemu połączeniu składników uda ci się uzyskać optymalną konsystencję bez grudek.

Do naczynia miksującego wlej mleko i wsyp budyń. Gotuj przez 6 minut w temperaturze 100 stopni, na obrotach 2. Po ugotowaniu przełóż do innego naczynia. W Thermomixie zmieszaj masło, cukier i żółtka – obroty ustaw na 3, a czas na 1 minutę. Następnie załóż motylek i dodawaj stopniowo masę budyniową. Wyrabiaj przez 1-2 minuty na niskich obrotach (poziom 1).

Krem rozprowadź na dolnej warstwie ciasta, a na górze ułóż drugą z części. Karpatkę możesz posypać cukrem pudrem. Gotowe!

Smakowała ci karpatka? Znajdziesz u nas także wiele innych przepisów na ciasta Thermomix!



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz