Chałka Thermomix – zaskocz rodzinę pysznym, domowym śniadaniem!

Lubisz drożdżowe wypieki? Teraz możesz szybko i łatwo przygotowywać je również w domu! Sprawdź nasz przepis na pyszną chałkę (Thermomix).

Chałka to świetna podstawa dla wielu posiłków. Możesz wykorzystać ją do śniadań na słodko, podwieczorków albo kolacji. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poznaj sprawdzony przepis i spraw, aby na waszym stole zagościła puszysta chałka. Thermomix ułatwi ci pracę!

Chałka – czy zawsze z kruszonką?

Na polskich stołach chałka znana jest jako słodki drożdżowy wypiek posypany kruszonką. Czasem dla urozmaicenia do ciasta dodawane są rodzynki albo suszone owoce żurawiny. Mało kto wie jednak, że pierwsze przepisy na chałkę zapożyczone zostały z tradycji żydowskiej. Sama nazwa wypieku również wywodzi się od hebrajskiego słowa „chala”. Żydzi chałkę traktują jednak nie jako słodki śniadaniowy wypiek, ale pieczywo rytualne, spożywane w czasie szabatu i innych ważnych świąt. Przygotowywane przez nich ciasto, tak jak to, które lepiej znamy, zawiera drożdże. Nie jest jednak słodkie – ma lekko słonawy posmak.

Przepis na chałkę (Thermomix)

Jak szybko przygotować tradycyjną, słodką chałkę? Thermomix jest urządzeniem, które ułatwi ci to zadanie. Dzięki niemu odpowiednio napowietrzone ciasto drożdżowe wyrobisz w kilka chwil. A to bardzo ważne – im lepiej wyrobione będzie ciasto, tym bardziej puszysta i miękka chałka.

Czego potrzebujesz do przygotowania ciasta na chałkę? Podstawowe składniki to:

  • 150 ml mleka;
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży suszonych);
  • 50 g cukru;
  • 80 g masła;
  • 500 g mąki pszennej;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 2 jajka.

Jeśli na twojej chałce ma również znaleźć się kruszonka, potrzebne będą jeszcze:

  • 50g mąki;
  • 30 g zimnego masła;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego.
Zobacz też:  Faworki Thermomix - kruche i delikatne ostatkowe smakołyki

Mleko, masło, cukier i drożdże włóż do misy Thermomixa i mieszaj (3 minuty w temp. 37° na obrotach 3). Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę, sól i jajka i mieszaj kolejne 3 minuty (interwał). Ciasto przełóż do dużej miski i przykryj ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość. Ważne jest, aby w tym czasie nie zmieniać temperatury otoczenia, bo ciasto nie wyrośnie! Nie pozostawiaj go więc w przeciągu ani w pobliżu otwartego okna.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 lub 4 równe części. Z każdej z nich uformuj wałek, a potem zapleć je w warkocz. Jeśli obawiasz się, że chałka w takiej formie ci się nie uda, możesz ciasto podzielić na mniejsze bułeczki i piec w takiej formie. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misie Thermomixa i wymieszaj na obrotach 6 (10 sekund).

Kiedy chałka wyrośnie, posmaruj ją roztrzepanym jajkiem – gotowy wypiek zyska piękny kolor. Posyp kruszonką i umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na ok. 30-40 minut. Piecz bez termoobiegu (ustawienie piekarnika góra-dół). Gotową chałkę przed pokrojeniem warto pozostawić do ostygnięcia.

Z czym podawać chałkę z kruszonką?

Masz już gotową chałkę? Thermomix pewnie jak zwykle okazał się przydatnym urządzeniem! Teraz pora zastanowić się, z czym podawać wypiek. Możesz przygotować tradycyjną wersję. Chałkę pokrój na kromki, posmaruj każdą z nich masłem i miodem lub dżemem. Serwuj ze szklanką ciepłego mleka albo kakao.

Jeśli wolisz bardziej dietetyczną wersję, kawałki suchej chałki zjedz z dodatkiem ulubionych świeżych owoców.

Niektóre przepisy kulinarne sugerują też, aby chałkę podawać nie na słodko, ale z wytrawnymi dodatkami. Wiele osób chętnie zajada ją posmarowaną masłem i obłożoną plasterkami szynki lub żółtego sera. Jeśli nigdy nie próbowałeś chałki w takim wydaniu, być może warto się przełamać! Może okazać się, że taka wersja będzie dobra również dla ciebie!

Zobacz też:  Domowy przecier pomidorowy Thermomix - zdrowy dodatek do wielu dań!

Chałka z kruszonką to jeden z najchętniej kupowanych wypieków. Teraz, aby cieszyć się jego smakiem, nie musisz odwiedzać piekarni. Wystarczy wykorzystać Thermomix – przygotowywane w nim ciasto drożdżowe na pewno ci się uda!



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz