Rogaliki – Thermomix to twój sposób na udany deser

Masz ochotę na pyszne rogaliki z marmoladą? Nie zniechęcaj się koniecznością przygotowania ciasta drożdżowego na rogaliki. Thermomix zrobi to za ciebie. Nie musisz tracić czasu na zagniatanie ciasta. Dzięki temu pieczenie będzie łatwiejsze i przyjemniejsze, a ty będziesz cieszyć się ulubionym smakiem już po kilkunastu minutach!

Pieczesz rogaliki z Thermomixa po raz pierwszy? Sprawdź listę składników

Jakich składników potrzebujesz, by samodzielnie upiec rogaliki? Przygotuj:

  • 500 g mąki tortowej;
  • 1 jajko;
  • 1 żółtko;
  • 50 g cukru;
  • 0,5 szklanki mleka 2-procentowego;
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%;
  • 1 kostka masła;
  • 50 g drożdży świeżych (1/2 paczki);
  • marmolada lub powidła.

Z podanych składników upieczesz 48 rogalików.

Jak przygotować domowe rogaliki – Thermomix

Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży, ciepłego, ale nie gorącego mleka i łyżki cukru. Aby szybko i łatwo wyrobić zaczyn do ciasta na rogaliki, Thermomix powinien być ustawiony na temperaturę 37 stopni, czas 3 minuty i obroty 3. Połącz wymienione składniki w naczyniu Thermomixa, wymieszaj i odczekaj około 15 minut.

Po tym czasie wykonaj ciasto na rogaliki. Thermomix ustaw na 5 minut obrotów wstecznych (interwału) na poziomie 4. Oprócz zaczynu dodaj pozostałe składniki na wypieki (masło powinno być miękkie i pokrojone na kawałki). Zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Rozwałkuj ciasto na 4 cienkie placki, a następnie każdy z nich pokrój na 12 równych trójkątów. Na środek nałóż nadzienie i zawiń. Włóż do piekarnika i piecz w 200 stopniach, aż uzyskają złoty kolor.

Przepis na rogaliki z Thermomixa został stworzony tak, by z jego wykonaniem poradził sobie każdy. Chcesz odkryć dla siebie więcej takich deserów? Sprawdź inne przepisy na ciasta Thermomix!



Zobacz także:
Zobacz też:  Szybkie ciasto – Thermomix. Poznaj wyjątkowo prosty przepis
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz