Kluski śląskie – Thermomix jako sposób na przygotowania tradycyjnego dania

Lubisz tradycyjne obiady z dodatkiem klusek śląskich? Poniżej znajdziesz łatwy przepis na Thermomix! Jeśli do tej pory długie przygotowania i duża ilość pracy związanej z gotowaniem i mieszaniem składników zniechęcała cię do robienia klusek śląskich, Thermomix rozwiąże twój problem. Te idealne kluski śląskie z dziurką udają się każdemu, nawet początkującym!

Poznaj sekret udanych klusek śląskich z Thermomixa

Doświadczone gospodynie domowe doskonale to wiedzą. Przepis na idealne kluski śląskie z dziurką jest prosty, ale wymaga precyzji. Proporcje ugotowanych ziemniaków do mąki ziemniaczanej powinny wynosić około 3:1. Wówczas na pewno uda ci się już za pierwszym razem wykonać pyszne kluski śląskie. Thermomix nie różni się pod tym względem od tradycyjnych metod – sprawi za to, że gotowanie będzie znacznie mniej pracochłonne.

Kluski śląskie – lista potrzebnych składników

Chcesz zrobić na obiad kluski śląskie? Thermomix wykona za ciebie najcięższą część pracy. Ty zadbaj za to o dostarczenie potrzebnych składników:

  • 500 g ziemniaków mączystej odmiany, obranych i pokrojonych na kawałki;
  • 150 g skrobi ziemniaczanej;
  • 1 jajko;
  • 500 ml wody;
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Jak zrobić kluski śląskie? Thermomix: instrukcja krok po kroku

Od czego zacząć robienie klusek śląskich? Thermomix należy odpowiednio przygotować: wlej wodę do naczynia miksującego i włóż koszyczek. Co dalej?

  1. Umieść w koszyczku ziemniaki. Ustaw obroty na 1, czas gotowania na 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij koszyczek i opróżnij naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włóż ugotowane ziemniaki. Ucieraj przez 10 sekund na obrotach 4.
  4. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko oraz przyprawy i wyrabiaj przez 1 minutę na obrotach 3.
  5. W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku.
  6. Ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj z niego wałek i podziel go na 24 równe części.
  7. Każdy z kawałków ciasta uformuj w kształt kluski i zrób palcem wgłębienie.
  8. Wrzuć kluski do osolonej wody i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną.
Zobacz też:  Pyszna szarlotka Thermomix - ciasto idealne na każdą porę roku!

Gotowe? Sprawdź, z czym jeść kluski śląskie – z mięsem, sosem, a może warzywami?



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz