Grzyby marynowane w occie – proste przepisy na grzybki w zalewie

Grzyby marynowane to przysmak, który w łatwy sposób i przy niewielkiej ilości składników można przygotować samodzielnie w domu. Co będzie potrzebne do ich przygotowania? Sprawdź, aby cieszyć się ich smakiem!

Grzyby marynowane to niewątpliwie jeden z głównych jesiennych przetworów. Nic w tym dziwnego, bo grzybiarze przy każdej wyprawie do lasu chcą zabrać ze sobą jak najwięcej okazów. Zachęca także różnorodność obróbki. Oprócz tego, że da się je smażyć, gotować, piec i podawać z różnymi dodatkami, grzybki można również przygotować w słoiczkach na zimę. Właśnie tej ostatniej czynności poświęcamy nasz poradnik.

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Królestwo grzybów jest bardzo różnorodne, a w zależności od gatunku przedstawiciele tej rodziny mogą znacznie różnić się kształtem czy strukturą. U niektórych grzybów skóra na kapeluszu jest gorzka, u innych – nie. Są też gatunki, które po umyciu tracą smak. Niektóre grzyby są bardzo lubiane przez robaki, a innym owady w ogóle nie grożą. Te uwarunkowania przekładają się na sposób czyszczenia. Niektóre grzybki wymagają jedynie usunięcia leśnego brudu i przetarcia wilgotną szmatką, podczas gdy inne będą potrzebowały dokładnego oczyszczenia kapelusza.

Zasadą uniwersalną jest rozpoczęcie czyszczenia jak najszybciej po powrocie z lasu, a także posortowanie ich według gatunku. W międzyczasie usuwaj gałązki, liście i duże śmieci. Wyrzucaj grzyby, które wywołują nawet najmniejsze wątpliwości, a następnie kontynuuj delikatne czyszczenie szczoteczką każdego grzyba, chyba że zalecenia dla konkretnego gatunku są inne.

Zobacz też:  Marynowane rzodkiewki – przepis na sałatkę i zalewę z czosnkiem

Jakich przypraw używać do marynowania grzybów?

Możesz używać przypraw wedle własnego uznania, ale warto podkreślić, że przy nadmiernej mieszance aromatów możesz po prostu „zabić” wykwintny smak grzybów. Wystarczy kilka goździków i ziaren czarnego pieprzu i z jednym liściem laurowym, aby maślaki czy borowiki stały się wystarczająco aromatyczne.

Czy wszystkie grzyby nadają się do marynowania?

Zamarynować można praktycznie wszystkie odmiany jadalnych grzybów. Jednak w Polsce do marynowania najlepiej nadają się:

  • podgrzybki;
  • koźlarze;
  • maślaki;
  • borowiki;
  • opieńki;
  • kurki;
  • rydze;
  • pieczarki;

Przepisy na grzyby marynowane

Znasz już podstawowe informacje na temat marynowania grzybków i możesz przejść do przygotowywania konkretnych grzybowych przetworów. Poniżej poznasz najlepsze, naszym zdaniem, przepisy na grzyby marynowane.

Borowiki w zalewie octowej

Borowiki to przykład grzybów leśnych, które przygotowuje się na rozmaite sposoby. Przedstawiamy jeden z nich.

Składniki:

  • 1 kg borowików;
  • 3 łyżeczki soli;
  • 11 ziarenek czarnego pieprzu;
  • 5 ziarenek ziela angielskiego;
  • 1 łyżka octu 9%;
  • 500 ml wody;
  • łyżeczka cukru;
  • kilka liści laurowych;
  • kilka goździków suszonych;
  • opcjonalnie łyżka gorczycy.

Przepis krok po kroku

  1. Borowiki oczyść, usuń wszelkie zabrudzenia i pokrój grzyby na kawałki.
  2. Następnie wrzuć je do garnka i gotuj przez 30 minut od zagotowania.
  3. W międzyczasie wyparz słoiki i pokrywki.
  4. Przygotuj marynatę. Do gotującej się wody dodaj wszystkie składniki (z wyjątkiem borowików).
  5. Obgotowane grzybki przełóż do słoików, zalej gorącą marynatą i odwróć do góry dnem. Jeśli chcesz, na dno każdego słoika możesz dodać kilka kulek gorczycy.

Przepis na czosnkową marynatę dla grzybów leśnych

Istnieje wiele przepisów, które sprawdzą się w przypadku wszystkich okazów – od gąsek, przez prawdziwki, po podgrzybka zajączka. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak przygotować zalewę czosnkową.

Składniki:

  • 1-1,5 kg dowolnych grzybów leśnych;
  • 1,5 l wody;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżka cukru;
  • 50 ml octu;
  • 5 ząbków czosnku;
  • czarny pieprz;
  • goździki suszone.
Zobacz też:  Boczniaki marynowane - przepis który koniecznie musisz wypróbować!

Przepis krok po kroku

  1. Najpierw ugotuj grzyby (czas zależy od gatunku i wielkości).
  2. Następnie odcedź grzyby i pozostaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj marynatę. Składniki zalewy, czyli wodę, sól, cukier, ocet, czosnek i przyprawy, musisz włożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia.
  4. Grzyby włóż do wysterylizowanych słoiczków, zalej gorącą zalewą i szczelnie zakręć.

Tak przygotowaną przekąską możesz cieszyć się, kiedy spadnie pierwszy śnieg.

Przepis na marynowane pieczarki

Pieczarek nie zbiera się w lesie. Co oczywiste, są zdecydowanie łatwiej dostępne. Ich również nie mogliśmy pominąć w naszym zestawieniu przepisów, ponieważ ich białe kapelusze są szczególnie lubiane przez Polaków. Jeśli także na twoim świątecznym stole mają się pojawić marynowane pieczarki, sprawdź, jak przygotować je samodzielnie.

Składniki:

  • 1 kg pieczarek;
  • 2 łyżki soli;
  • 1 łyżka cukru;
  • 3 łyżki octu winnego;
  • 5-8 goździków.;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 litr wody.

Przepis krok po kroku

  1. Oczyść i umyj, a następnie gotuj pieczarki w osolonej wodzie maksymalnie 10 minut od zagotowania wody.
  2. Aby przygotować marynatę, wlej 1 litr wody, dodaj sól, cukier, przyprawy i dolej octu. Całość zagotuj.
  3. Pieczarki umieść we wcześniej wyparzonych naczyniach i zalej marynatą do wysokości słoików.
  4. Tak przygotowane pieczarki można pasteryzować. Jednak jeżeli zalejesz je gorącą zalewą, od razu szczelnie zakręcisz i słoiki odwrócisz do góry dnem, pasteryzacja nie jest niezbędna.

Grzyby marynowane w słoikach to prawdziwy rarytas, który można przygotować na wiele różnych sposobów, z cebulą pokrojoną w piórka, czosnkiem, a nawet ostrą papryką. Możesz zamarynować całe okazy albo marynować same kapelusze. To zarówno doskonała przystawka, jak i dodatek do pasztetów, sałatek oraz wielu innych dań. Jeśli lubisz nie tylko zbierać grzyby, lecz także jesteś ich smakoszem, warto je przygotować i przechowywać w spiżarni na stosowną okazję.



Zobacz także:
Zobacz też:  Pieczarki marynowane w occie – poznaj nasze przepisy
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz