Podgrzybki marynowane w zalewie octowej – przepisy na grzyby marynowane

Podgrzybki marynowane z polskich lasów to gratka dla wszystkich łasuchów. Można dodawać je praktycznie do wszystkiego: od potraw mięsnych po zupy i sosy. Sprawdź, prosty przepis na marynowane grzyby i przekonaj się, że z ich aromatem nawet zwykłe danie zmieni się w kulinarny majstersztyk.

Podgrzybki marynowane znane są od wieków. I chociaż proces marynowania wygląda teraz nieco inaczej, wciąż można liczyć na doskonały smak polskiego lasu. W spiżarni możesz trzymać dowolny gatunek grzybów, ale za najsmaczniejsze uważa się właśnie podgrzybki, borowiki, kurki i maślaki. Taki aromatyczny dodatek do dań sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Grzyby dodasz do sosów i zup, mięs, pasztetów i sałatek. Możesz też jeść je na kanapkach albo jako przekąskę. Sprawdź, jak łatwo przygotować podgrzybki w occie.

Marynowane grzyby – kulinarne wartości odżywcze

Grzyby w marynacie to częsty dodatek do świątecznych potraw. Jednak podgrzybki marynowane, które goszczą w polskich spiżarniach, z powodzeniem można zajadać o każdej porze roku. Wszystkie leśne grzyby cechuje niepowtarzalny smak i aromat. Przekonaj się, jakie wartości odżywcze zawierają podgrzybki.

Grzybki marynowane w occie to dużo cennego białka, składniki mineralne i witaminy. Zawartość magnezu jest zbliżona do ilości, jakie dostarczają świeże warzywa i owoce. Podgrzybki zwierają także witaminy z grupy B. Są to związki odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Oddziałują na mięśnie, serce czy nerwy, mają też wpływ na procesy przemiany materii. Posiadają również związki aktywne biologicznie – między innymi beta-glukany – które wspomagają układ immunologiczny.

Jesteś na diecie? To żaden problem! Grzyby mają niewiele tłuszczy i cukrów prostych, więc jest to produkt niskokaloryczny. Marynowane podgrzybki w 100 g mają zaledwie 44 kcal.

Zobacz też:  Jaja marynowane – smaczny przepis na jajka marynowane w occie

Podgrzybki marynowane w occie krok po kroku

Przepis na marynowane grzyby jest prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. W kilka chwil można przygotować słoiki wypełnione pyszną zawartością. Składniki, które trzeba przygotować to:

  • podgrzybki (2 kg);
  • ocet spirytusowy (500 ml);
  • woda (2 l);
  • cebula (1 szt.);
  • liść laurowy (4 szt.);
  • ziele angielskie (4 ziarenka);
  • gorczyca (20 g);
  • pieprz (10 ziarenek);
  • cukier (1 łyżeczka);
  • sól (do smaku).

Przygotowujemy zalewę. Cebulę trzeba obrać i pokroić w półplasterki. Garnek wypełniamy wodą i octem. Dodajemy cebulę, cukier i przyprawy: gorczycę, pieprz, ziele, liście laurowe. Zalewę należy doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i posolić do smaku.

Oczyszczone i pokrojone kapelusze płuczemy w osolonej wodzie. Dodajemy je do zalewy i czekamy aż marynata zacznie się zagotowywać (około 10 minut). W międzyczasie zbieramy szumowiny z wierzchu. Następnie grzyby trzeba odcedzić i ostudzić. Chłodne przekładamy do słoików – można zalewać gorącą marynatą. Należy pasteryzować je przez 20 minut. Potem słoiki obracamy do góry dnem i kładziemy na suchej ściereczce. Słoików typu wek nie trzeba przekręcać.

Marynowane podgrzybki, maślaki, kurki i prawdziwki – porady i podobne przepisy

Grzybki marynowane idealnie wypełniają słoiki. Są wyjątkowo pyszne, a ich aromat wzbogaca smak innych dań. Zanim rozpoczniemy marynowanie warto wybrać odpowiednie słoiki. Najlepiej, żeby, tak jak nakrętki, były nowe. W ten sposób zapobiegniemy ewentualnemu popsuciu w trakcie przechowywania. Co ważne, grzyby w marynacie przekładamy do wyparzonych słoików. Istotna jest też pasteryzacja. Dzięki temu podgrzybki marynowane w zalewie octowej nie stracą na smaku, a jednocześnie zachowają wartości odżywcze,

Do marynowania najczęściej wykorzystuje się małe kapelusze. Jeśli są większe, trzeba je pokroić na mniejsze części, na przykład na ćwiartki. Nóżki można wysuszyć. Chociaż standardowe proporcje to 4 porcje wody na 1 porcję octu, można z nimi eksperymentować. Nieco mniej octu zapewni delikatniejszy smak. Większa ilość nada marynacie kwaskowatości. Pamiętaj też, że grzybki w słoikach zalewamy nie wrzącą, a gorącą zalewą.

Zobacz też:  Cebula marynowana – szybki przepis na marynowaną czerwoną cebulę w occie

Kiedy można zjeść zamarynowane grzyby? Podgrzybki w occie można zajadać nawet następnego dnia. Warto jednak odczekać nieco dłużej. Po kilku dniach doprawiona marynata przeniknie w głąb grzybków i nada im oczekiwanego smaku.

Podgrzybki marynowane w zalewie octowej, czyli smaczny dodatek w twojej kuchni

Marynowane podgrzybki to aromatyczny dodatek, który warto mieć pod ręką. Wzbogacą smak sosu i zupy. Mogą też urozmaicić sałatki, dania mięsne i pasztety. Poza aspektem czysto kulinarnym grzyby oraz ich przetwory są po prostu bardzo zdrowe. Mała ilość kalorii sprawia, że świetnie nadają się jako uzupełnienie zbilansowanej diety.

Kluczem do sukcesu jest dobrze przygotowana marynata. Odpowiednio doprawiona zalewa zawiera nie tylko przyprawy (gorczyca, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy), ale również cebulę oraz sól i cukier do smaku. Dzięki temu podgrzybki to pyszna przekąska, a ty możesz wypełnić nimi słoiki nie tylko na zimę.



Zobacz także:
Archiwum: lipiec 2024

Dodaj komentarz