Gąski marynowane – przepis na pyszne i aromatyczne grzyby!

Gąski marynowane to znane i lubiane pyszne i aromatyczne grzyby zamknięte w słoikach, idealne na zimę. Przepis na ich wykonanie jest niezwykle prosty. Koniecznie wypróbuj!

Gąski marynowane to wyjątkowo aromatyczne grzyby, których smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Dzięki ich zamarynowaniu w zalewie octowej z dodatkiem liści laurowych i innych przypraw, smakiem tych pysznych przetworów można cieszyć się jeszcze długo po zakończeniu grzybowego sezonu, nawet przez całą zimę. Marynowane gąski to przepyszna przekąska, którą można serwować w formie przystawki na przykład w towarzystwie pikli, czy też deski serów i wędlin, jak i jednego z głównych składników sałatek, farszy i sosów. To także świetny dodatek do dań głównych zarówno mięsnych, jak i przygotowanych w wegetariańskiej wersji. Pomysłów na wykorzystanie marynowanych gąsek w kuchni jest naprawdę wiele. Jednak aby móc je realizować, odkrywając nowe zaskakujące połącznie najpierw trzeba te aromatyczne grzyby zamknąć w słoikach. Oto przepis jak to zrobić!

Gąski marynowane – składniki

Gąski in. zielonki to grzyby, które ze względu na swój niepowtarzalny aromat cieszą się dużą popularnością. Aby móc się w nim rozsmakowywać dłużej niż tylko w sezonie na nie, warto pokusić się o ich zamarynowanie według podanego niżej prostego przepisu, który pozwala na przygotowanie około 10 porcji grzybów. Do jego wykonania potrzeba:

  • 2 kg gąsek;
  • 3 listki laurowe;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • 1 szklankę octu;
  • 5 szklanek wody;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 1 łyżkę soli;
  • opcjonalnie 1 cebulę.

Gąski marynowane – sposób przygotowania

Ze względu na fakt iż gąski zazwyczaj w bardzo piaszczystym podłożu, realizację przepisu należy rozpocząć od ich dokładnego oczyszczenia i kilkukrotnego wypłukania pod bieżącą wodą. Do garnka wlać wodę, dodać pół łyżeczki soli i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić wyczyszczone i wypłukane grzyby. Całość zagotowywać przez około 15 minut. Gotowe odcedzić. Do drugiego garnka wlać wodę z octem potrzebną do przyrządzenia zalewy, dodać cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe i zagotować. Słoiki umyć i wyparzyć. Na dno każdego z nich włożyć plaster cebuli, a na nim ułożyć grzyby mniej więcej na wysokości 3/4 słoika. Tak przygotowane słoiki zalewać gorącą zalewą i szczelnie zakręcać. Gotowe układać do góry dnem na miękkiej, bawełnianej ściereczce. Pozostawić do wystygnięcia.

Zobacz też:  Imbir marynowany do sushi – sprawdź przepis krok po kroku

Gąski marynowane w zalewie octowej to pyszne i aromatyczne grzyby, które można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw. Świetnie smakują jako przekąska oraz składnik past i sałatek a także dodatek do dań głównych.



Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz