Pieczarki marynowane w occie – poznaj nasze przepisy

Pieczarki marynowane w occie to absolutny klasyk na polskich stołach w sezonie zimowym, ale nie tylko. Sprawdź jak przygotować pieczarki w zalewie.

Pieczarki marynowane w occie jest jednym z najpopularniejszych wykonywanych lub kupowanych przetworów serwowanych na świątecznych stołach oraz przy innych uroczystościach. Ta z pozoru prosta przekąska jest lubiana niemalże przez wszystkich, do tego stopnia, że niektórzy nawet serwują je jako dodatek na pizzy. Z artykułu poznasz proste i szybkie przepisy, po które warto sięgnąć w trakcie robienia tego typu przetworów.

Pieczarki marynowane – przepisy

W związku z długą tradycją przetwarzania tych grzybów istnieje wiele rozmaitych przepisów na marynaty, które pozwalają osiągnąć niepowtarzalny smak i aromat potrawy. W różnych regionach Polski istnieją nieco odmienne receptury, w których dodaje się więcej cebuli, albo rezygnuje się z gorczycy, a jeszcze w innych zalewę uzupełnia się dużą ilością marchewki, aby finalnie stworzyć swego rodzaju octową sałatkę. Nie sposób zebrać wszystkich receptur, więc skupiliśmy się na przepisach, które są proste, a ich czas przygotowania jest krótki.

Jakie pieczarki wybrać do przetworów?

Przede wszystkim wiele osób staje przed dylematem, jakie grzyby wybrać? Zdecydowanie lepiej wybierać małe pieczarki, które z łatwością zmieszczą się do każdego słoika, a i na suto zastawionym stole będą wyglądać estetycznie. Ale jest to oczywiście kwestia umowna, bo duże okazy również można marynować, tylko często wymagają pokrojenia na mniejsze części lub plasterki. O ile rozmiar nie ma tutaj większego znaczenia, to wygląd już odgrywa dużą rolę. Wybierając pieczarki, należy dokładnie je obejrzeć. Powinny być białe i suche, w innym przypadku są stare, a ich smak i kondycja może pozostawiać wiele do życzenia.

Zobacz też:  Maślaki marynowane w zalewie octowej – przepis na pyszne przetwory z grzybów

Obierać czy myć pieczarki przed marynowaniem?

Pieczarki, które przeznaczone są do marynowania, wystarczy moczyć przez 15 minut z wodą z dodatkiem kilku łyżeczek soli. W tym czasie zabrudzenia namokną i część z nich opadnie na dno, a pozostałe można z łatwością oczyścić szczoteczką do zębów lub specjalną szczoteczką do czyszczenia grzybów. Ponadto należy odciąć podstawę trzonu, aby sprawdzić, czy wewnątrz nie znajdują się robaki lub pleśń. Na koniec pieczarki delikatnie odcedzamy i przekładamy do durszlaka, aby dokładnie je obmyć zimną wodą.

A może obrać? Jest wielu zwolenników obierania pieczarek. Teoretycznie nie ma w tym nic złego, ale w praktyce jest to czynność czasochłonna i wymaga od człowieka sporo cierpliwości. Funkcjonuje przekonanie, że duże okazy mają dosyć twardą i o dużej gęstości skórę na kapeluszu, którą powinno się zdjąć przed gotowaniem, bo utrudnia ona ten proces. Niemniej jednak zdania wśród kucharzy są na ten temat podzielone i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Pieczarki marynowane w zalewie octowej – przepis

Bezwzględnie najpopularniejszym rarytasem są pieczarki marynowane w occie. Prawdopodobnie słoiczek tego przetworu jest w każdym domu, bowiem nadają się one nie tylko na przekąskę, ale również pasują jako uzupełnienie wielu dań lub składnik sosu.

Składniki:​​

  • pieczarki: 1 kg;
  • woda: 300 ml;
  • cukier: 2 łyżki;
  • sól: 1 łyżka;
  • ocet: 4 łyżki;
  • olej: 4 łyżki;
  • goździki: 2-3 szt.;
  • liść laurowy: 2-3 szt.;
  • pieprz: 10-12 ziarenek.

Przygotowanie krok po kroku

  1. Do garnka wlej ocet, olej i wodę. Dodaj również sól i cukier. Poczekaj, aż całość się zagotuje.
  2. Po zagotowaniu marynaty wkładamy do niej liść laurowy, ziele angielskie i goździki.
  3. Następnie dołóż do marynaty umyte pieczarki. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj tylko przez 5 minut (małe) lub 10 minut (duże).
  4. Tak przygotowane grzyby przekładamy wraz z gorącą zalewą do czystych słoików (pamiętaj, aby je wcześniej wyparzyć) i dokładnie zakręcamy.
  5. Na efekty swojej pracy nie musisz długo czekać, bowiem w ten sposób marynowane pieczarki można jeść już po pięciu godzinach. Jeżeli natomiast masz wobec nich plany odłożone na przyszłość, to spokojnie możesz je pasteryzować przy pomocy dużego garnka lub piekarnika.
Zobacz też:  Marynowane rzodkiewki – przepis na sałatkę i zalewę z czosnkiem

Aby mieć dwa smaki pieczarek w occie, możesz podzielić je na dwie partie i na dno każdego słoika jednej z nich wsypać po łyżeczce gorczycy. Nie wymaga to przygotowywania kolejnej marynaty, a daje możliwość przygotowania przekąsek o dwóch różnych aromatach.

Pieczarki marynowane w occie to absolutny klasyk polskiej kuchni tradycyjnej, jak i również nowoczesnej, bowiem powstaje coraz więcej wariacji tego przepisu. Dlatego jeżeli nadal masz wątpliwości, czy warto samodzielnie marynować pieczarki, to mamy nadzieję, że nasz przepis przekonał cię, że jest to łatwe i szybkie, a efekt końcowy jest przepyszny – polecamy!



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz