Czerwony barszcz wigilijny bez zakwasu

Aby przygotować barszcz wigilijny bez zakwasu, potrzebne są podstawowe, tradycyjne składniki polskiej kuchni. Nie wymaga długotrwałego procesu przygotowania zakwasu, a jest równie smaczny i zdrowy.

Barszcz wigilijny bez zakwasu – prosty przepis

Na podstawie tego przepisu przygotujesz pyszny barszcz czerwony. Ta tradycyjna zupa jest niezastąpiona na polskim wigilijnym stole, a czasochłonne przygotowanie zakwasu nie zawsze jest możliwe. Aby mieć pewność, że zakwas się uda, konieczne jest pozyskanie buraków z pewnego źródła bez stosowania oprysków. Buraki traktowane chemicznie podczas uprawy, zepsują się podczas kiszenia. Możemy też skorzystać ze sklepów z ekologiczną żywnością. Nie wszędzie jednak są one dostępne, natomiast barszcz z poniższego przepisu jest równie zdrowy i smaczny. Ponadto bardzo łatwy w przygotowaniu, które zajmuje niewiele ponad godzinę.

Do ugotowania zupy dla ok. 6 osób potrzebny będzie średniej wielkości garnek, warzywa i tradycyjne przyprawy. 

Składniki:

  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g masła
  • 80g marchewki
  • 50g selera korzeniowego
  • 50g korzenia pietruszki
  • 40g pora
  • 300g burakow
  • 150g białej kapusty
  • 1l wody
  • kilka listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10% lub tyle samo soku z cytryny

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę 100g cebuli i 2 ząbków czosnku. Na dnie garnka rozpuszczamy 20g masła, a w tym czasie, również w kostkę lub plasterki kroimy 80g marchewki, 50g selera korzeniowego, 50g korzenia pietruszki i 40g pora, tylko białej części. Wszystkie składniki podsmażamy kilka minut, a następnie przykrywając, dusimy ok.5min.

Dodajemy do garnka 300g buraków, startych na tarce lub pokrojonych w drobną kostkę i 150g białej kapusty. Ewentualnie można użyć gotową mrożonkę. Mieszamy i podduszamy razem przez chwilę. Do warzyw wrzucamy przygotowane wcześniej żeberka i zalewamy wszystko 1L wody. Wszystko gotujemy na małym ogniu dodając przyprawy. Aby barszcz czerwony był wystarczająco aromatyczny niezbędne jest dodanie kilku liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki cukru. Nie używamy w tym przepisie zakwasu więc dla dodatnia zupie lekkiej kwasowości należy dolać 3 łyżki octu spirytusowego 10% lub tyle samo świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dobrze jeżeli mamy dostęp do cytryny ekologicznej.

Zobacz też:  Pieróg kornwalijski - cornish pasty - przepis

Całość gotujemy przez co najmniej godzinne, od czasu do czasu mieszając.

Taki barszcz najlepiej będzie smakował kolejnego dnia. Możemy go jeść razem z warzywami, udekorowany łyżką kwaśnej śmietany, lub jako tradycyjny barszcz wigilijny. Wtedy należy go przecedzić aby był klarowny.

Jeżeli nie mamy czasu ani odpowiednich buraków do przygotowania wcześniej zakwasu na wigilijny barszcz, ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest szybki i wyjątkowo prosty. Jeżeli przygotujemy warzywa i mięso tuż przed gotowaniem, cały proces przebiegnie sprawnie i szybko.

[kkstarratings]

 

Zobacz także:

Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz