Barszcz czerwony Thermomix – podajemy prosty przepis na wyśmienitą zupę!

Szykujesz barszcz czerwony? Thermomix to urządzenie, dzięki któremu będzie łatwy w przygotowaniu. Nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego, aby zaskoczyć swoich bliskim niezwykłym smakiem tej potrawy! 

Jedną z potraw, która gości na wigilijnym stole, jest podawany z uszkami barszcz czerwony. Thermomix to z kolei coraz popularniejszy sprzęt kuchenny, który pozwala przygotować naprawdę różne potrawy. Czy tę również? Oczywiście! Przygotuj niezbędne składniki i rozpocznij gotowanie!

Barszcz czerwony Thermomix – jakich składników potrzebujesz?

Zanim przeczytasz o tym,  jak ugotować barszcz czerwony, dowiedz się których składników będziesz potrzebować. Dobry kucharz właśnie od tego zaczyna – przygotowuje miejsce pracy i niezbędne produkty.

Aby przygotować barszcz czerwony, thermomix będzie ci potrzebny wraz z następującymi składnikami:

  • 1,5 litra drobiowego bulionu lub wody z kostką rosołową;
  • 600 gramów obranych buraków czerwonych;
  • 2 listki laurowe;
  • 3 łyżki majeranku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 kulki ziela angielskiego;
  • sól, pieprz;
  • 2 łyżeczki octu;
  • 1 łyżeczka cukru.

Opcjonalnie możesz dodać odrobinę oliwy, suszonych grzybów, lub zabielić barszcz śmietaną. Barszcz czerwony najczęściej podaje się z uszkami, tłuczonymi ziemniakami, jajkami lub pasztecikami. Niektórzy lubią po prostu pić sam barszcz w kubku, bo pasuje on do wielu innych potraw. Bez względu na to, w jaki sposób zdecydujesz się podać tę aromatyczną zupę, zadbaj o to, aby miała ona odpowiednią temperaturę. Ciepły barszcz smakuje lepiej i ma działanie rozgrzewające.

Barszcz czerwony Thermomix – sposób przygotowania

Masz już potrzebne składniki do przygotowania barszczu czerwonego, Thermomix zaś pod ręką, więc czas rozpocząć gotowanie.

  1. Zacznij od przygotowania buraków. Włóż pokrojone buraki do naczynia i rozdrobnij je (nastaw 12 sek./obr. 4). Następnie przełóż je do innego naczynia.
  2. Rozdrobnij czosnek i wlej do naczynia wody lub bulionu.
  3. Dodaj pozostałe składniki i rozdrobnione buraczki w koszyczku.
  4. Gotuj (20 minut/100 stopni/obr. 1).
Zobacz też:  Barszcz wigilijny – Thermomix. Prosty przepis!

Po ugotowaniu spróbuj zupę i ewentualnie dodaj przypraw, jeśli uznasz to za stosowne.

Barszcz czerwony Thermomix – zdrowa, smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa

Barszcz czerwony to potrawa, która zawsze gości na wigilijnych stołach w polskich domach. Jednak to danie warto przygotować także w inne dni ze względu na to, że jest źródłem cennych wartości odżywczych. Jest gotowany na bazie buraków, którym zawdzięcza nie tylko czerwony kolor, ale także zdrowotne właściwości. Buraki zawierają spore ilości witaminy C, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Poza tym dostarczają organizmowi minerałów i substancji o nazwie betaina, która jest niezwykle silnym antyoksydantem. Jak działa na organizm? Wspomaga pracę wątroby i nerek, opóźnia proces starzenia, zwalcza wolne rodniki, a ponadto zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, miażdżycy i zawału. Barszcz pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi, dlatego jest wskazany dla osób z cukrzycą. Jest niskokaloryczny, więc to zupa, którą mogą spożywać z czystym sumieniem osoby będące na diecie. Świetnie sprawdza się także w przypadku osób, które cierpią z powodu anemii. Jak widać, przygotowanie barszczu nie jest trudne ani czasochłonne, zwłaszcza gdy masz urządzenie, które ułatwi ci gotowanie. Jeśli chcesz z użyciem nowoczesnego sprzętu zrobić barszcz czerwony, Thermomixa warto użyć. Skorzystaj z naszego przepisu!



Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz