Piernik Thermomix – prosty przepis na szybki pierniczek lub piernik staropolski

Piernik staropolski, przełożony śliwkowymi konfiturami, to ciasto wyjątkowe. Wprowadza do domu świąteczną atmosferę i pachnie jak żadne inne. Chciałbyś je przygotować, ale nie masz zbyt wiele czasu? Sprawdź nasz przepis na piernik! Thermomix ułatwi ci zadanie!

Thermomix to urządzenie, które daje ci wiele możliwości. Jeśli zechcesz, z jego pomocą przygotujesz zarówno piernik staropolski, jak i szybki piernik Thermomix do zrobienia nawet w wigilijny poranek. Poznaj sprawdzone przepisy i zaskocz swoją rodzinę oraz gości! To ciasto jest właśnie odpowiedzią na pytanie, co na wigilię można przygotować wcześniej.

Szybki przepis na piernik Thermomix

Piernik Thermomix

Kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowywanie świątecznych wypieków, postaw na szybki i sprawdzony przepis. Przygotowany wg niego ciasto zawsze wychodzi! Jak przygotować taki piernik? Thermomix, blaszka do pieczenia oraz kilka prostych składników to wszystko, co będzie Ci potrzebne. Odmierz więc:

  • 600 g mąki pszennej;
  • 250 ml mleka;
  • 200 g cukru;
  • 150 g twardej marmolady;
  • 3 jajka;
  • 20 g ciemnego kakao;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (ewentualnie proszku do pieczenia);
  • 200 ml oleju;
  • 2 łyżki przyprawy do piernika.

Wszystkie składniki umieść w misie Thermomixa i mieszaj kopystką przez 30 sek. (obroty 4). Wylej na przygotowaną blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 1 godzinę. Wyjmij ciasto i poczekaj, aż ostygnie. Teraz możesz udekorować je lukrem, polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem.

Piernik staropolski z Thermomixa

Piernik Thermomix

Piernik staropolski to tradycyjne tzw. dojrzewające ciasto. Jego wyrobieniem powinieneś zająć się jeszcze w listopadzie, bo surowe ciasto, przykryte ściereczką, należy trzymać w lodówce przez okres ok. 5-6 tygodni. W tym czasie zmienia się jego konsystencja – pierwotnie lejące się, twardnieje. Smak gotowego piernika na pewno wynagrodzi ci długie czekanie – przełożony powidłami śliwkowymi, wilgotny, zachwyci wszystkich twoich gości. Nie bez powodu piernik staropolski to dla wielu piernik idealny! Przepis na Thermomix wymaga przygotowania takich składników jak:

  • 500 g miodu;
  • 220 g cukru;
  • 125 g smalcu (opcjonalnie można zastąpić masłem);
  • 125 g masła;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 120 g mleka;
  • 3 jajka;
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 50 g przyprawy do piernika.
Zobacz też:  Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix – składniki i przygotowanie

Miód, cukier oraz tłuszcze (smalec i masło) umieść w naczyniu miksującym Thermomixa i podgrzej do temp. 90°C na obrotach 2. Niech składniki ogrzewają się przez 5 minut. Przestudź uzyskaną masę, a potem dodaj mąkę w objętości 0,5 kg i wszystkie pozostałe składniki. Mieszaj przez 3 minuty, ustawiając urządzenie na pozycji Thermomix. Do gotowej masy dodaj resztę mąki i wymieszaj ręcznie. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na ok. 5-6 tygodni.

Po tym czasie ciasto podziel na 3 równe części. Rozwałkuj każdą z nich i piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut. Kiedy ciasta wystygną, przekładaj je powidłami i układaj jeden na drugim. Obciąż równomiernie gotowy piernik przekładany powidłami i odstaw na kilka dni. Jeśli chcesz, możesz połączyć jedynie dwa blaty, a z pozostałego ciasta upiec pierniczki. Wytnij ciastka foremką i piecz tak samo, jak piernikowy blat.

Z czym podawać domowy piernik staropolski?

Czy wiesz, że powidła to nie jedyny sposób na przełożenie piernika? Jeśli chcesz zmodyfikować tradycyjną wersję ciasta, możesz również użyć dowolnej marmolady albo dżemu. Twój piernik (Thermomix) zyska niepowtarzalny smak, jeśli przełożysz go kremem czekoladowym, masą marcepanową albo prostą masą z dodatkiem kaszy manny. Jak przyrządzić tę ostatnią? Wystarczy połączyć ugotowany na gęsto budyń z kaszą manną i odrobiną cukru. Jeśli lubisz masy o gładkiej konsystencji, warto przed wyłożeniem na ciasto zblendować słodki dodatek do ciasta.

Piernik Thermomix

Piernik – skąd pochodzi to ciasto?

Choć pierwszy zapisany w Polsce przepis na piernik pochodzi jeszcze z 1725 r., tak naprawdę ciasto to przywędrowało na ziemie polskie z okolic dzisiejszej Holandii. Początkowo przysmak traktowany był jako lek na przeziębienie i niestrawność oraz… zakąska do wódki! Przez wieki pierniki zyskiwały coraz większą popularność obecnie piecze się je niemal we wszystkich zakątkach świata. Jeśli więc lubisz korzenny, nieco ostry smak tego specjału, wypróbuj nasze przepisy. Pyszny piernik może przecież gościć na Twoim stole nie tylko od święta!

Zobacz też:  Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!

Najczęściej zadawane pytania

Ile piec piernika w keksówce?

Piernika w keksówce należy piec w temperaturze 180 stopni, przez około 45 minut, w ustawieniu góra-dół.

Co można dodać do piernika?

Do piernika możemy dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao.

Dlaczego piernik nie wyrósł?

Jeśli nasz piernik nie wyrósł, może być to kwestia niedostatecznej ilości proszku pieczenia, drożdży albo sody oczyszczonej.

Jak zrobić dobry piernik szybki?

Aby zrobić dobry, szybki piernik, skorzystaj z przepisu na prosty piernik z Thermomixa.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz