Ciasto marchewkowe Thermomix, czyli pyszny i szybki deser!

Lubisz ciasto marchewkowe? Thermomix pomoże ci przygotowywać je o wiele szybciej niż robiłeś to dotąd w tradycyjny sposób. Dzięki urządzeniu oszczędzisz sobie również sporo zmywania – całe ciasto przygotujesz w misie Thermomixa! Sprawdź nasz przepis i dowiedz się jak przyrządzić ciasto!

Ciasto marchewkowe Thermomix to jeden z bardziej popularnych deserów. Jest pyszne, a dodatkowo pozwala przemycić do diety domowników odrobinę warzyw. Sprawdź jak je przygotować!

Skąd pochodzi przepis na pyszne ciasto marchewkowe?

Czy wiesz, że pierwsze ciasta marchewkowe pieczone były już w średniowieczu? Wówczas to marchewki wykorzystywano jako sposób na osłodzenie pożywienia. Cukier w wielu regionach świata nie był jeszcze znany, a jeśli nawet – jego ceny o wiele przekraczały możliwości finansowe większości społeczeństwa. Kiedy jednak sytuacja zmieniła się i ceny cukru spadły, marchewkowy deser na jakiś czas został zapomniany. Jego wielki powrót nastąpił w Wielkiej Brytanii w czasie II wojny światowej. Wtedy to, z uwagi na racjonowanie żywności, powrócono do częściowego osładzania wypieków marchewkami.

Wielka moda na ciasto marchewkowe objęta następnie Stany Zjednoczone. Największą popularnością wypieki z dodatkiem marchewki cieszyły się tam w latach 60. i 70 XX. (ciasto marchewkowe było wówczas jednym z 5 najpopularniejszych dań!). Od kilkunastu lat ciasto marchewkowe staje się także coraz bardziej popularne w Polsce. Podawane bywa z orzeszkami i polewą czekoladową, polane lukrem albo przełożone kremem na bazie serka mascarpone.

Przepis na ciasto marchewkowe Thermomix, który sprawdzi się zawsze

Jak szybko przygotować w domu ciasto marchewkowe? Thermomix zdecydowanie ułatwi ci pracę! Zanim jednak zabierzesz się do przygotowywania ciasta, odmierz potrzebne składniki:

  • 5 średniej wielkości marchewek (ok. 350 g);
  • 70 g orzechów włoskich;
  • 200 g cukru;
  • 150 ml oleju (np. rzepakowego);
  • 340 g mąki pszennej lub orkiszowej;
  • 4 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej);
  • 120 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru;
  • 1 opakowanie (16 g) cukry wanilinowego lub cukru waniliowego;
  • 500 g serka mascarpone;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub po 1 łyżeczce proszku i sody oczyszczonej);
  • szczypta imbiru i soli;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • polewa czekoladowa (opcjonalnie).
Zobacz też:  Ciasto czekoladowe thermomix - najlepszy przepis na pyszne ciasto z czekoladą

Zacznij od umieszczenia w misie Thermomixa orzechów i rozdrobnij je (obroty 5, 3 sekundy). Przełóż do osobnego naczynia. Teraz pokrój marchewki w większe kawałki. Zamiast jednak zetrzeć na tarce, umieść je od razu w misie Thermomixa. Rozdrabniaj marchew przez 8 sekund (obroty 6). Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, olej, cynamon, imbir, sól oraz większość orzechów (część pozostaw do dekoracji). Składniki wymieszaj kopystką – 35 sekund, stopniowo zwiększając obroty aż do poziomu 5.

Gotowe ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz ciasto przez ok. 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

W międzyczasie wykorzystać pozostałe składniki, aby przygotować pyszny krem. Serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy umieść w umytej misie Thermomixa. Za pomocą motylka mieszaj składniki przez 25 sekund na obrotach 4. Wystudzone ciasto posmaruj kremem i posyp orzechami. Możesz też przekroić je równo na pół i umieścić krem w środku. Wówczas na wierzch ciasta warto dodać polewę czekoladową i dopiero na nią wysypać orzechy.

Jak podawać ciasto marchewkowe?

Wiesz już jak zrobić ciasto marchewkowe. Thermomix i kilka prostych składników wystarczą, by cieszyć się jednym z najlepszych słodkich wypieków. Co jeszcze możesz wykorzystać do dekoracji ciasta? Zamiast polewy, użyj cytrynowego lukru, który nieco podkręci smak i sprawi, że wypiek stanie się mniej słodki. Ciasto marchewkowe z kremem możesz też przyozdobić świeżymi owocami – w tej roli sprawdzą się truskawki, czereśnie, winogrona lub borówki. A może wolisz wersję z kleksem bitej śmietany? Możliwości jest naprawdę wiele – ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia!



Zobacz także:
Zobacz też:  Domowy przecier pomidorowy Thermomix - zdrowy dodatek do wielu dań!
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz