Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Jest to świetny pomysł na szybki obiad dla osób, które cenią sobie domowe potrawy, ale nie mają czasu na codzienne gotowanie. Dowiedz się, jak przygotować szybkie danie, które zasmakuje nawet niejadkom.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to jedno z prostych w przygotowaniu, sycących dań z dodatkiem makaronu. Wystarczy kilka dobrze skomponowanych składników, by cieszyć się smaczną potrawą, którą polubi cała rodzina. Jest to świetne rozwiązanie dla rodziców, których dzieci nie przepadają za warzywami. Połączenie kurczaka, makaronu oraz aromatycznego sosu sprawią, że maluch nie zauważy porcji witamin.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami – składniki
Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować:
- 300g ulubionego makaronu (świetnie sprawdzą się kokardki, świderki lub muszelki)
- 300g piersi z kurczaka
- 150ml śmietanki 30%
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małej puszki kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 opakowanie mozarelli do zapiekania
- sól, oregano, słodka papryka, curry, pieprz ziołowy, garam masala
- 3 łyżki oleju
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami – sposób przygotowania
- Przygotowanie zapiekanki zaczynamy od mięsa. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy ją w kostkę o grubości ok. 1,5cm.
- Do miski wlewamy olej, wsypujemy: pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę garam masali i pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Mieszamy przyprawy.
- Do gotowej mieszanki wrzucamy pokrojoną pierś i odstawiamy miskę do lodówki na 30 min.
- W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
- Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu, kiedy cebula się zeszkli.
- Cukinie kroimy w większą kostkę i dodajemy na patelnię, na której smażyła się cebula. Podsmażamy chwilę, następnie dolewamy szklankę wody i gotujemy ok. 6-8 min.
- Paprykę również kroimy w większą kostkę.
- Słodką śmietankę doprawiamy łyżeczką curry. Mozerellę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Układamy na nim ugotowany i przestudzony makaron.
- Kolejną warstwą będą pomidory z puszki doprawione: przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką oregano i odrobiną soli.
- Na pomidorach układamy kawałki kurczaka wymieszanego wcześniej z kukurydzą.
- Cebulę odciskamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie układamy ją na mięsie.
- Następnie posypujemy zapiekankę cukinią i papryką.
- Całość polewamy sosem ze śmietanki i mozarelli.
- Piekarnik ustawiamy na termoobieg i rozgrzewamy go do temperatury 180 stopni.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku na 25 minut.
- Zdejmujemy folię i pieczemy zapiekankę jeszcze ok. 7 min, by ser ładnie się zapiekł.
Tak przygotowaną zapiekankę z warzywami i kurczakiem można przed podaniem posypać ulubionymi świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się bazylia lub tymianek.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Sałatka z pomarańczą i kurczakiem – 4 pomysły
- Makaron z kurczakiem pomidorami i mozzarellą
- Kurczak w sosie worcester
- Menu na stypę w domu
- Kanie marynowane – przepis na kanie marynowane w zalewie octowej
- Makaron z suszonymi pomidorami i fetą