Thermomix – zupa grzybowa. Sprawdzony przepis

Thermomix – zupa grzybowa to często wyszukiwana fraza w internecie szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nic dziwnego jednak bowiem ta zupa znajduje się praktycznie na każdym wigilijnym stole. Sprawdź, jak ją zrobić!

Thermomix i zupa grzybowa – idealny duet? Tak naprawdę można to zrobić na mnóstwo sposobów. Do stworzenia tego pysznego dania możesz użyć świeżych grzybów, mrożonych grzybów, czy też suszonych. Wszystko zależy od ciebie. Najlepiej ugotować ją w Thermomixie – zwłaszcza jeśli masz niewiele czasu. Przeczytaj, jakie będą potrzebne składniki!

Artykuł przygotowany z myślą o naszych czytelnikach, dzięki współpracy z czikita.pl

Thermomix zupa grzybowa – potrzebne składniki

Jesteś na etapie tworzenia wigilijnego menu i zastanawiasz się, czy powinna się w nim znaleźć zupa grzybowa wigilijna? Jest to danie, które ma naprawdę doskonały smak, pięknie pachnie i jest niezwykle sycące, zatem na pewno warto się na nie zdecydować. Do przygotowania zupy chcesz użyć Thermomixa? Zupa grzybowa zatem powinna powstać z takich składników jak: 

  • 200 g włoszczyzny – pokrój ją na kawałki;
  • ok. 1200 g wody;
  • 1 kostka bulionowa, grzybowa;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 200 g makaronu (ugotowanego);
  • po 2 szczyty soli i pieprzu;
  • 20 g masła; 
  • 80 g cebuli;
  • 30 g suszonych grzybów (mogą to być np. podgrzybki);
  • 3 gałązki natki pietruszki. 

Jak zrobić zupę grzybową w Thermomixie?

Rewelacyjnym pomocnikiem w kuchni jest Thermomix. Zupa grzybowa z tego urządzenia smakuje doskonale. Jak możesz ją przygotować, używając go? 

  • Do naczynia miksującego dodaj natkę pietruszki i rozdrobnij ją (2 sekundy / obroty 6). Następnie przełóż ją do innego naczynia.
  • Umieść w naczyniu miksującym grzyby i rozdrobnij je (3 sekundy / obroty 6) i również przełóż do innego naczynia. 
  • Dodaj do naczynia miksującego włoszczyznę, cebulę i masło. Przystąp do rozdrabniania (3 sekundy / obroty 6), a później musisz poddusić całość (4 minuty / Varoma / obroty 1).
  • Wrzuć grzyby, kostkę bulionową, wodę, a także przyprawy – sól i pieprz. Taką mieszankę gotuj przez 25 minut / 100 st. / obroty 1.
  • Wymieszaj mąkę z kilkoma łyżkami wody i przelej do naczynia miksującego. Dodaj natkę pietruszki i gotuj przez 4 minuty / 100 st. / obroty 1. W razie potrzeby możesz doprawić solą i pieprzem. 
Zobacz też:  Barszcz wigilijny – Thermomix. Prosty przepis!

Masz w domu Thermomix? Zupa grzybowa zatem koniecznie musi zagościć na twoim stole wigilijnym, ponieważ przygotujesz ją w kilka chwil, a co najważniejsze – jest bardzo smaczna. 



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz