Śliwki marynowane w zalewie octowej do idealny dodatek do mięs i wędlin, który nadaje im wyjątkowego smaku. Sprawdź jak przygotować je w prosty sposób!
Śliwki marynowane w occie, najlepiej z dodatkiem aromatycznych goździków i cynamonu to wyjątkowo smaczny dodatek, doskonale komponujący się z soczystymi pieczonymi mięsami, wędlinami i serami. Niezwykłe połączenie smaków tych potraw, wzajemnie się przenikają, dodając daniom wyrazistości i czyniąc je wyjątkowo oryginalnymi kompozycjami. Marynowane śliwki świetnie sprawdzają się także jako aromatyczny składnik sałatek. To także świetna przekąska, zwłaszcza dla tych osób które lubią śliwki węgierki i chciałyby napawać się ich smakiem przez cały rok, także w okresie zimowym. Pora poznać przepis na marynowane śliwki w słoikach, doskonałe na zimę jako przetwory.
Śliwki marynowane – lista składników
Przepis na śliwki w occie spirytusowym, które można następnie pasteryzować można dowolnie modyfikować dodając lub ograniczając niektóre przyprawy, zgodnie ze swoimi upodobaniami. Śliwki powinny być dojrzałe i jędrne. Takie owoce nie tylko będą lepiej smakować ze względu na swój aromat, ale też zachowają optymalną konsystencję i ładnie wyglądają zarówno ułożone w słoikach, jak i z nich wyjęte. Składniki potrzebne do przygotowania pysznych śliwek w occie:
- 2 kg dojrzałych śliwek węgierek;
- kilka goździków;
- cynamon;
- kilka ziarenek ziela angielskiego;
- pieprz;
- opcjonalnie imbir lub gorczyca;
- 50 dag cukru;
- pół łyżeczki soli;
- 500 ml wody;
- 0,15 l octu (10%).
Śliwki marynowane – sposób przygotowania
Śliwki należy umyć w ciepłej wodzie, przeciąć na pół, sprawdzić czy są zdrowe i pozbawić pestek. Tak przygotowane układać w słoikach, mniej więcej do połowy wysokości słoików. Do każdego słoiczka można dodać niewielkie ilości przypraw: cynamonu, goździków, ziaren ziela angielskiego, ewentualnie imbiru lub gorczycy. Pozostałe składniki należy wykorzystać to przygotowania marynaty. Do szerokiego garnka, wypełnionego zimną wodą trzeba dodać cukier, sól, odrobinę pieprzu oraz ocet i doprowadzić do wrzenia, do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą . Gorący syrop należy wlać do słoików i zakręcić, upewniając się, że zakrętki dobrze przylegają do słoików. Słoiki pasteryzować ok. 20 minut. Po tym czasie można je ostrożnie wyjmować z wrzątku. Następnie należy słoiki przekręcić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Śliwki marynowane w occie to aromatyczny dodatek, który można wykorzystać zarówno do mięs i wędlin, sałatek oraz serów jak i do tworzenia kulinarnych eksperymentów na słodko i pikantnie. W każdej z tych wersji sprawdzą się doskonale.
Zobacz także:
- Gruszki marynowane w occie – sprawdź nasz przepis!
- Gąski marynowane – przepis na pyszne i aromatyczne grzyby!
- Grzybki marynowane na słodko – pyszne i aromatyczne!
- Kanie marynowane – przepis na kanie marynowane w zalewie octowej
- Maślaki marynowane w zalewie octowej – przepis na pyszne przetwory z grzybów
- Buraczki marynowane – idealny dodatek do obiadu!