Boczniaki marynowane – przepis który koniecznie musisz wypróbować!

Boczniaki marynowane w zalewie przygotowanej na bazie octu to wyjątkowo smaczne grzyby, które zaskakują smakiem już od pierwszego kęsa. Wypróbuj przepis, który pozwoli Ci je przyrządzić w szybki i prosty sposób!

Boczniaki marynowane to przepyszne grzyby w zalewie octowej z dodatkiem przypraw, które smakują wybornie. Są świetną propozycją na przekąskę, idealną do przygotowywania przeróżnych przystawek, sosów i sałatek. Świetnie smakują i dodają potrawom wyrazistości. Doskonale komponuje się z pieczonymi mięsami, wędlinami, serami, a także jajkami, zwłaszcza w formie ciekawej w smaku pasty. To także wyjątkowo smaczny dodatek do dań głównych zarówno mięsnych, jak i wege. Boczniaki świetnie smakują jako kotlety serwowane w towarzystwie pietruszki lub z panierką smażone tak jak kanie, czy też cukinia. Wyjątkowo udany duet tworzą ze śledziami i ogórkami, zamieniając się w pyszną i prostą do przygotowania przekąskę. Śmiało można zaryzykować stwierdzeniem, że w każdej postaci smakują równie wybornie.

Boczniaki marynowane – lista składników

Do przygotowania boczniaków w marynacie najlepiej wybierać grzyby o równej wielkości, co sprawi, że będą one nie tylko pięknie się prezentować zarówno zamknięte w słoiku, jak i wyłożone na talerzu, ale też podczas pasteryzacji osiągną taki sam poziom chrupkości. Samo przygotowanie przetworów z marynowanych boczniaków jest proste i nie wymaga dużego nakładu czasu. Przepis na boczniaki do którego potrzebne będą poniżej podane składniki można modyfikować w zależności od ilości oczekiwanych porcji. Taka sama zasada dotyczy stopnia ich ostrości. Aby go nieco zwiększyć wystarczy dodać więcej przypraw i analogicznie, aby grzyby były łagodniejsze wystarczy zmniejszyć ilość dodanych do marynaty przypraw. Do przygotowania boczniaków w zalewie octowej potrzeba:

  • 1 kg boczniaków;
  • 10 ziaren pieprzu;
  • 5 ziarenek ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 3 liście laurowe;
  • 2 szklanki wody;
  • 0,5 szklanki octu (10%);
  • opcjonalnie gorczyca, cebula, czosnek.
Zobacz też:  Śledzie marynowane w zalewie octowej – przepisy kulinarne na śledzie w occie

Boczniaki marynowane – sposób przygotowania

Grzybki należy starannie umyć pod bieżącą wodą, pozbywać się z ich powierzchni wszelkich zanieczyszczeń, a następnie obgotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odsączyć. Wodę i ocet wlać do garnka, wsypać cukier i sól, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ewentualnie ziarenka gorczycy. Całość wymieszać i zagotować. Na koniec dodać boczniaki. Na dno wcześniej umytych i wyparzonych słoików ułożyć plastry cebuli (opcjonalnie obrane ząbki czosnku), ułożyć zagotowane w zalewie boczniaki i zalać gorącą zalewą. Słoiki szczelnie zakręcić. Tak przygotowane zagotować i odstawić (pasteryzować około 30 minut) do góry dnem.

Boczniaki marynowane to pomysł na intensywne w smaku i niezwykle aromatyczne grzyby, które można w kuchni wykorzystać na różne sposoby, tworząc z ich udziałem przepyszne dania.



Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz