Seler marynowany doskonały do sałatek – wypróbuj nasz przepis!

Seler marynowany to smaczny składnik wielu różnych sałatek, który można przygotować samodzielnie w domu korzystając z prostego przepisu. Przetestuj go koniecznie!

Seler marynowany, in. konserwowy to popularny składnik wielu sałatek, który może być także dodatkiem do dań nie tylko warzywnych. Zamknięty w słoikach w octowej zalewie nadaje się do długotrwałego przechowywania przez zimę, idealnie komponując się na półce wraz z innymi przetworami z sezonowych warzyw. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga dużego nakładu czasu. Pora zatem poznać szybki i prosty przepis na marynowany seler, który zachwyca smakiem i wyjątkowym aromatem.

Seler marynowany – składniki potrzebne do przygotowania przetworów

Z podanych poniżej składników można przygotować około 6 słoików po 330 ml. Oto one:

  • 1,5 kg selera;
  • 3 liście laurowe;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 1 szkl. octu;
  • 6 szkl. wody.

Seler marynowany – sposób przygotowania

Seler należy dokładnie umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podgotować krótko ok. 4-5 minut w wodzie wraz z jedną łyżeczką soli. Składniki zalewy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minuta, a następnie odcedzić. Przygotowany wcześniej seler należy układać dość ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Gotowy zalać gorącą zalewą. Słoiki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem układając na czystej bawełnianej ściereczce. Pozostawić do wystygnięcia.

Tak przygotowany seler konserwowy może posłużyć nie tylko do przygotowania pysznej sałatki z selera, ale też świetnie sprawdza się jako składnik zup, sosów i innych potraw oraz dodatek do mięs i wędlin. Aromatyczny i smaczny świetnie odnajduje się w towarzystwie innych, mniej wyrazistych warzyw, doskonale wydobywając z nich to co najlepsze. Marynowany seler przygotowany według podanego wyżej przepisu może być przechowywany przez zimę.

Zobacz też:  Dynia marynowana w occie i nie tylko – przepisy


Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz