Kabaczek marynowany – przepis idealny na zimę!

Kabaczek marynowany to pomysł na smaczną przekąskę o każdej porze roku, idealną do słoika na zimę. Prosty przepis sprawia, że jego przygotowanie jest proste i szybkie, a smak wyjątkowy. Wypróbuj nasz przepis na marynowane kabaczki krok po kroku!

Kabaczek marynowany to pyszna propozycja, która z pewnością zadowoli kubki smakowe miłośników tego warzywa. Marynowane kabaczki można wykorzystać w kuchni na różne kulinarne sposoby. Świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, serwowana na przykład w towarzystwie sosów i dipów, wraz z wędlinami i serami, a także jako składniki smacznych sałatek i wspaniały dodatek do innych dań. Kabaczek podobnie jak cukinia ma dość mdły smak. Jednak dzięki aromatycznej marynacie staje się wyrazisty i bardzo smaczny. Zalewa octowa wykorzystywana do przygotowania marynowanych kabaczków, poza podstawowymi przyprawami takimi jak ziele angielskie, czy też liść laurowy powinna zawierać także koper dodający jej charakterystycznego aromatu oraz inne składniki, np. czosnek, co uczyni ją jeszcze bardziej wyrazistą. Dzięki marynacie kabaczek przechodzi aromatem wszystkich przypraw zyskując niepowtarzalny smak i stając się chrupiący jak ogórek. Pora poznać przepis na marynowane kabaczki w przyprawach.

Kabaczek marynowany – lista składników

Podane składniki potrzebne do przygotowania marynowanych kabaczków w słodko – kwaśnej marynacie można modyfikować w zależności od indywidualnych potrzeb, modyfikując ich rodzaj i ilość, wpływając w ten sposób na ostateczny smak kabaczków zaostrzając go lub łagodząc w zależności od potrzeb, Podana ilość składników pozwoli na przygotowanie 8 litrowych słoików marynowanych warzyw. Oto ona:

  • 5 kg młodych kabaczków;
  • 2 główki czosnku;
  • 3 gałęzie kopru wraz nasionami;
  • 1 korzeń chrzanu (opcjonalnie 8 liści chrzanu);
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu;
  • 16 łyżek octu (10%),
  • 3 l wody;
  • 3 łyżki soli;
  • 4,5 łyżki cukru.
Zobacz też:  Seler marynowany doskonały do sałatek - wypróbuj nasz przepis!

Kabaczek marynowany- sposób przygotowania

Przygotowanie kabaczków do słoików warto rozpocząć od dokładnego umycia warzyw i odcięcia reszty ich łodyg. Na dno każdego z wcześniej wyparzonych i starannie osuszonych słoików należy włożyć obrany ząbek czosnku (opcjonalnie plaster cebuli), łodygę wypłukanego kopru, kawałek obranego korzenia chrzanu lub umyty liść chrzanu oraz kilka ziaren czarnego pieprzu. Kabaczki pokroić w cienkie słupki lub w plastry i ułożyć blisko siebie w tak przygotowanych słoikach. Do każdego słoika wlać wrzątek (powinien przykryć warzywa) i odstawić całość na 15 min. Po tym czasie wrzątek ze słoików wlać do garnka, dolać 3 litry gorącej wody, wsypać sól i cukier i całość zagotować. Do słoików z kabaczkami wlać po 2 łyżki octu i zalać przygotowaną gorącą zalewą. Słoiki starannie osuszyć, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem ustawiając na czystej bawełnianej ściereczce. Pozostawić do wystudzenia. Aby kabaczki zachowały swoje wartości odżywcze i niepowtarzalny smak należy przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu.

Marynowane kabaczki przyrządzone w przedstawiony wyżej sposób są nie tylko niezwykle aromatyczne i smaczne, ale też przyjemnie chrupiące, co sprawia, że można jej serwować jako samodzielną przekąskę, na przykład w towarzystwie pieczonych mięs, kruchych wędlin, wyrazistych serów, a także innych warzyw, idealnych do łączenia z sosami i dipami. Kabaczki w słodko – kwaśnej octowej marynacie są też wyśmienitym składnikiem sałatek, który dodaje całości ciekawego smaku. Połączenie kopru, czosnku i chrzanu umieszczonych w każdym ze słoików sprawia, że kabaczki przestają być dość mdłym warzywem i zyskują oryginalny, niezwykle aromatyczny smak, który zachwyci każdego.



Zobacz także:
Zobacz też:  Cebula marynowana – szybki przepis na marynowaną czerwoną cebulę w occie
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz