Fasolka szparagowa – gotowanie dla każdego!

fasolka szparagowa gotowanie

Fasolka szparagowa – gotowanie jej okaże się bardzo cenną umiejętnością w kuchni. Jak się odpowiednio zabrać do tego zadania? Fasolka szparagowa to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale również wartościowy składnik wielu zdrowych sałatek. Ze względu na swój smak i wiele wartości odżywczych jest bardzo ceniona wśród dietetyków i osób dbających na co dzień … Dowiedz się więcej

Kiwano – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

kiwano jak jeść

Melon kiwano, znany również jako rogaty melon lub afrykański rogaty ogórek, jest owocem pochodzącym z Afryki. Jest często używany jako dekoracja ze względu na niezwykły wygląd. Zastanawiasz się, jak smakuje kiwano? Jak jeść ten mało znany owoc?  Kiwano jest bardzo cennym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1, … Dowiedz się więcej

Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Sprawdź skuteczne sposoby przez zbliżającym się sezonem na kurki

Umiejętne przygotowanie jajecznicy z kurkami, czy też sosu grzybowego to nie lada sztuka. Kluczem jest odpowiednia obróbka grzybów. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie, a zupa lub sos wyszły idealnie? Sezon na kurki rozpoczyna się już niebawem, a umiejętne ich przygotowanie pozwoli wydobyć z nich głębię smaku, a także oczarować naszych gości. Niechciana gorycz … Dowiedz się więcej

Jak jeść migdały – ze skórką czy bez? Podpowiadamy!

Jak jeść migdały ze skórką czy bez

Migdały to rodzaj orzecha, który jest zwykle uprawiany w klimacie śródziemnomorskim. Z migdałów można zrobić mleko migdałowe, które jest bezmleczną alternatywą dla mleka krowiego. Jakie mają witaminy? Jak jeść migdały? Ze skórką czy bez? Odpowiedzi w artykule! Migdały są popularnym składnikiem wielu potraw. Są także często spożywane samodzielnie jako przekąska. Istnieją dwa główne rodzaje migdałów: … Dowiedz się więcej

Rodzaje i typy mąki – czym się różnią?

rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowania

Współczesny rynek piekarniczy ma wiele możliwości, jeśli chodzi o rodzaje wytwarzanego pieczywa. Zawdzięcza to przede wszystkim obecności różnych mąk. Zapraszamy Cię zatem w niesamowitą podróż kulinarną, dzięki której poznasz najpopularniejsze typy mąki.

Jak obrać mango? Poznaj prosty sposób!

jak obrać mango

Mango jest jednym z najsłodszych tropikalnych owoców. Dla wielu osób oddzielenie miękkiego miąższu owocu od grubej skórki jest problematyczne. Jak obrać mango? Dowiesz się tego z naszego tekstu! Dzięki dużej zawartości witamin (A, B, C i E), mango pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry oraz układów odpornościowego i nerwowego. Dodatkowo owoc ten chroni przed szkodliwym działaniem … Dowiedz się więcej

Czy chrzan jest zdrowy? Najważniejsze informacje o tym warzywie

czy chrzan jest zdrowy

Czy chrzan jest zdrowy? Na pewno bardzo pikantny! Nie da się ukryć, że chrzan w polskiej kuchni ma zarówno swoich miłośników, jak i zajadłych wrogów. Faktycznie, bardzo charakterystyczny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Czy jego jedzenie wiąże się z korzyściami dla zdrowia? Czy chrzan jest zdrowy? To bardzo pikantne warzywo korzeniowe na pewno nie … Dowiedz się więcej

Czy paprykarz jest zdrowy?

Kiedy słyszysz słowo „paprykarz”, zaraz przychodzi na myśl paprykarz szczeciński, którego pierwsza receptura powstała w latach 60. ubiegłego wieku. Zatem czy paprykarz jest zdrowy? Aby dowiedzieć się, czy paprykarz jest zdrowy, przeczytaj poniższy artykuł, z którego dowiesz się, kiedy rozpoczęła się jego produkcja i jaką ma aktualnie wartość energetyczną. Czy paprykarz jest zdrowy i jaki … Dowiedz się więcej

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wyjątkowa delikatność mięsa w połączeniu z różnorodnością przypraw i wyrazistym sosem pomidorowym z pewnością spodoba się całej rodzinie.