Maślaki marynowane to ulubiona przekąska Polaków. Można jeść je jako małe co nieco albo dodać do sosu lub sałatki. Sprawdź, smaczne przepisy na przetwory, w których główną rolę odgrywają marynowane maślaki w occie.
Maślaki marynowane to niepowtarzalny smak i aromat kryjące w sobie wiele składników odżywczych. Przetwory z grzybów często goszczą w naszych domach. Polacy uwielbiają nie tylko maślaki, ale także podgrzybki, borowiki, opieńki czy pieczarki. Traktowane są jako przekąska oraz dodatek do sałatek i sosów. Jak przygotować grzyby? Czy trzeba je pasteryzować? Poznaj przepis na pyszne marynowane maślaki w zalewie octowej.
Marynowane maślaki, prawdziwki, pieczarki, podgrzybki i opieńki – dlaczego warto je jeść?
Maślaki marynowane to nie tylko smaczne danie, ale także źródło składników odżywczych. Chociaż w większości składają się z wody, zapewniają sporo białka. Ono z kolei dostarcza lizynę, czyli aminokwas wzmacniający układ sercowo-naczyniowy.
Co ciekawe, grzyby marynowane mają niewiele kalorii, wiec są idealne dla osób na diecie. Zawierają takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Zapewniają także witaminy: A, E, D i witaminy z grupy B. Nawet zbyt długie marynowanie nie wpływa na ich właściwości.
Maślaki marynowane w zalewie octowej – przepis
Dobry przepis na marynowane maślaki to podstawa. To użyte składniki i proporcje wpływają na to, jak pyszna będzie marynata.
Składniki na zebrane maślaki w zalewie:
- maślaki (1 kg);
- ocet spirytusowy (1 szk.);
- woda (4 szk.);
- cukier (5 łyżek);
- sól (1 łyżka);
- gorczyca (1 łyżka);
- cebula (2 szt.);
- ziele angielskie (10 ziarenek);
- pieprz czarny (10 ziarenek);
- liść laurowy (6 szt.);
- sok z cytryny.
Maślaki należy oczyścić usuwając igliwie i dokładnie opłukać zimną wodą. Garnek wypełniamy wodą z sokiem z cytryny. Trzeba dodać do niej grzyby i gotować 10 minut. Potem musimy je odcedzić i warstwowo wypełnić słoiki grzybami oraz cebulą. Do pozostałej wody dodajemy przyprawy, gotujemy 5-8 minut. Gotowa zalewa to znak, żeby zalać grzyby i zakręcić wypełnione słoiki. Konieczna jest też pasteryzacja – około 15-20 minut.
Maślaki w occie – smażone i gotowane dania oraz przetwory
Maślaki marynowane to pyszny dodatek do wielu dań. Aby ich smak zachwycał, warto zadbać o odpowiednie proporcje i przygotowanie. Podstawa to właściwa pasteryzacja – czas liczymy od momentu zagotowania wody.
Grzyby wsadzamy do wyparzonych słoiczków. Trzeba je wystudzić do góry dnem i przechowywać w chłodnym miejscu. Nie można też zapomnieć o soku z cytryny. Jej dodatek zapobiega czernieniu grzybów.
Polecane grzyby marynowane, czyli kulinarne przysmaki, których wysyp znajdziesz w lesie
Marynowane grzyby to potrawa charakterystyczna dla polskiej kuchni. Maślaki lub inne leśne grzybki trzeba najpierw ugotować. Potem należy je zamarynować w octowej zalewie z dodatkiem przypraw. Gotowe przetwory najczęściej traktowane są jako przekąska. Nierzadko trafiają też na stoły jako aromatyczny dodatek do sosów, sałatek, mięs i wędlin podkreślając ich smak.
Warto pamiętać, że maślaki marynowane i inne rodzaje grzybów będą smakować najlepiej, jeśli będą świeże i drobne. Maślaki czy podgrzybki można marynować w całości, ale już opieńki i kanie tylko w postaci kapeluszy. W zależności od upodobań grzyby można mieszać lub korzystać tylko z jednego gatunku.
Zobacz także:
- Podgrzybki marynowane w zalewie octowej – przepisy na grzyby marynowane
- Kanie marynowane – przepis na kanie marynowane w zalewie octowej
- Gąski marynowane – przepis na pyszne i aromatyczne grzyby!
- Opieńki marynowane – jak przygotować?
- Grzyby marynowane siostry Anastazji – koniecznie musisz spróbować!
- Grzybki marynowane na słodko – pyszne i aromatyczne!