Jak ugotować marchew? Przedstawiamy prosty przepis!

Marchew jest nie tylko smacznym, ale również bardzo zdrowym warzywem. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym bardzo często stanowi składnik zrównoważonej diety. Jakie ma witaminy? Jak ugotować marchew? Odpowiedzi poniżej!

Marchew jest bardzo cennym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Warzywo to zawiera beta-karoten, luteinę oraz witaminy A, C, B6 i K. W jakich daniach używa się tego warzywa? Jak ugotować marchew? 

Marchew – co warto wiedzieć o tym popularnym warzywie?

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Jest bardzo cenionym składnikiem w wielu kuchniach świata. Charakteryzuje się chrupiącą teksturą i słodkim smakiem, dzięki którym dobrze nadaje się zarówno do dań gotowanych, jak i surowych. 

Warzywo to występuje w stanie dzikim na terenach Azji, Europy i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną. Krajami, w których uprawa marchwi jest bardzo popularna, są Chiny, Uzbekistan, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Niemcy, Turcja, Polska, Indonezja i Ukraina.

Warzywo to występuje w różnych kolorach, w tym pomarańczowym, czerwonym i żółtym. Oczywiście najpopularniejszym typem jest marchew pomarańczowa. Jej zbiory odbywają się późnym latem lub wczesną jesienią. 

W sklepie szukaj twardych, jaskrawo zabarwionych korzeni ze świeżymi liśćmi. Nigdy nie kupuj marchwi, które jest przebarwiona, obita i wątła. Warzywo można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Najlepiej jest przechowywać je w plastikowej torbie, by zapobiec wysychaniu. 

Warto też pamiętać, że jest warzywem stosunkowo łatwym w uprawie domowej, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób, które chcą cieszyć się zdrowymi i świeżymi produktami.

Zobacz też:  Jak ugotować czerwoną kapustę? Sprawdzone wskazówki i porady

Czy marchew jest zdrowa? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc ludzki organizm?

Marchew to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera potas, błonnik, przeciwutleniacze oraz cenne witaminy A, C i K. Regularne spożywanie tego warzywa może bardzo pozytywnie wpłynąć na ludzki organizm, w tym poprawić wzrok, zapobiec nowotworom, obniżyć poziom cholesterolu, wzmocnić układ odpornościowy i wspomóc trawienie. Zawiera też przeciwutleniacze pomagające chronić organizm przed uszkodzeniem komórek. 

Warto również dodać, że marchew niskotłuszczowa i niskokaloryczna, co czyni ją świetnym dodatkiem do diety. Jej spożywanie pomaga w utrzymaniu lub osiągnięciu odpowiedniej wagi. Pamiętaj jednak, by wybierać organiczne odmiany tego warzywa.

Badania wykazały, że marchew może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, chorób serca i udaru.

Możesz ją spożywać w postaci soku, surowej, pieczonej, w sałatce lub zupie. Niezależnie od sposobu spożycia jest ona bardzo pożywnym i smacznym wyborem. 

Jak ugotować marchew?

Zanim zaczniesz gotować marchew, umyj ją dokładnie szczoteczką i opłucz pod zimną wodą. Jeśli chcesz, by zachowała wszystkie korzystne dla zdrowia mikroelementy, pozostaw na niej skórkę.

Jeśli np. gotujesz zupę, marchew włóż do małej ilości zimnej wody, dzięki czemu jej aromat i smak przejdą do wywaru. Jeśli jednak gotujesz to warzywo jako osobne danie, wrzuć je do gotującej się wody – pozwoli to zachować warzywu najwięcej swoich soków. Wodę po nastawieniu posól. Możesz też dodać 1–2 łyżeczki cukru. Marchew gotuj pod przykryciem przez ok. 20–25 minut.

Jeśli nie jesteś pewien, czy warzywo jest już ugotowane, wbij w nie widelec. Jeżeli wchodzi miękko, marchew jest już ugotowana.

Następnie odcedź i obierz marchew ze skórki. Warzywo dobrze smakuje w towarzystwie koperku i roztopionego masła. Woda po gotowaniu warzywa może być użyta do zrobienia zupy lub sosu.

Zobacz też:  Jak ugotować jajko na miękko?

Zastosowanie w kuchni

Wiesz już, jak ugotować marchew. Teraz pora przyjrzeć się bliżej zastosowaniu tego warzywa w kuchni.

Możliwości przyrządzania marchwi są praktycznie nieskończone. Można ją piec, gotować na parze, smażyć, przecierać, a nawet jeść na surowo. Marchew jest używana do produkcji ciast, babeczek, zup, słodyczy, koktajli i zapiekanek. Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie tego warzywa jest ciasto marchewkowe. 

Warzywo to świetnie pasuje do smażonych lub pieczonych mięs. Stanowi podstawowy składnik tradycyjnej sałatki jarzynowej i ryby po grecku. 

Marchew dobrze komponuje się z imbirem, kminkiem, kolendrą, koperkiem, pietruszką i anyżem. Natomiast jej słodki smak można wzmocnić miodem i sokiem z pomarańczy lub zrównoważyć kwasem takim jak ocet albo sok z cytryny.

Marchew to bardzo zdrowe i popularne warzywo. Zawiera witaminy A, C, B6 i K oraz beta-karoten, potas, mangan i luteinę. Jej regularne spożywanie pomaga poprawić wzrok i wzmocnić odporność. Niezależnie od sposobu przygotowania, stanowi pyszny i bardzo wartościowy dodatek do posiłków. Gdy następnym razem będziesz w sklepie, koniecznie kup kilka sztuk marchwi i przygotuj z nich wartościowe posiłki. W końcu dzięki naszemu artykułowi wiesz już, jak ugotować marchew.



Zobacz także:
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz