Jak jeść krewetki? Podpowiadamy!

Krewetki to owoce morza, które mają wiele wartości odżywczych, witamin i minerałów. Są chętnie wykorzystywane do wielu zup, sałatek i dań głównych. Jak jeść krewetki? Odpowiedź poniżej!  

Krewetki występują zarówno w środowisku słodko-, jak i słonowodnym. Choć różnią się wielkością i wyglądem, wszystkie mają smukłe ciała i długie odnóża. Są często uważane za przysmak i bardzo popularne w wielu kuchniach. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak jeść krewetki!

Krewetki – co warto o nich wiedzieć?

Krewetki to małe, słodkowodne skorupiaki, które są blisko spokrewnione z homarami i krabami. Można je przyrządzać na wiele sposobów, w tym gotować, grillować i smażyć. Podczas gotowania krewetek ważne jest, aby nie przegotować ich, ponieważ staną się twarde i gumowate. Krewetki można kupić świeże lub mrożone. Świeże krewetki powinny mieć jasnoróżowy kolor i świeży, oceaniczny zapach.

W przeciwieństwie do większości innych skorupiaków, krewetki nie mają twardego szkieletu zewnętrznego, zamiast tego polegają na serii elastycznych płytek dla ochrony. Dzięki temu są bardzo cenione przez wielu miłośników owoców morza, ponieważ ich mięso jest niezwykle delikatne.

Co jedzą krewetki?

W naturze krewetki żywią się różnymi małymi organizmami, w tym algami, planktonem i innymi małymi skorupiakami. Używają swoich pazurów do chwytania ofiar, które następnie zjadają w całości. W hodowlach krewetki mogą być karmione dietą w postaci granulek lub płatków przeznaczonych specjalnie dla nich. 

Łowienie krewetek

Istnieją dwie główne metody połowu krewetek: trałowanie i pogłębianie. Trałowanie polega na przeciąganiu przez wodę dużej sieci, która zbiera wszystko na swojej drodze, w tym krewetki. Pogłębianie to bardziej ukierunkowane podejście, które polega na użyciu mniejszej sieci do zbierania krewetek z określonych obszarów.

Zobacz też:  Czarna rzepa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Jak jeść krewetki?

Krewetki, które nie zostały odpowiednio oczyszczone, mogą zawierać bakterie powodujące zatrucie pokarmowe. Aby oczyścić krewetki, zacznij od opłukania ich pod zimną wodą. Następnie za pomocą ostrego noża usuń żyłkę, która biegnie wzdłuż grzbietu krewetki. Na koniec ponownie opłucz krewetki pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. 

Aby ugotować krewetki, zacznij od doprowadzenia garnka z wodą do wrzenia. Następnie dodaj krewetki do garnka i gotuj przez 2–3 minuty. Wyjmij krewetki z garnka za pomocą łyżki szczelinowej i umieść je w misce z wodą z lodem. Po ostudzeniu krewetek można je przyrządzać zgodnie z wybranym przepisem kulinarnym.

Krewetki są owocami morza, które można przyrządzać na wiele sposobów. W naszym kraju najczęściej sprzedawane są krewetki mrożone, poddane już wstępnej obróbce. Są popularne zarówno jako przysmak, jak i przynęta dla wędkarzy. Wiesz już, jak jeść krewetki. Pora znaleźć kilka smacznych przepisów i przygotować pożywne posiłki!



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz