Jak jeść ostrygi? Podpowiadamy!

Ostrygi to rodzaj mięczaka, który można znaleźć zarówno w środowisku słodkowodnym, jak i słonowodnym. Są powszechnie spożywane jako pokarm. Kiedy ostrygi są zbierane, są zazwyczaj żywe. Jak jeść ostrygi? Jakie mają wartości odżywcze? Odpowiedzi poniżej!  

Ostrygi są przyjazne dla środowiska, ponieważ pomagają filtrować wodę i usuwać z niej zanieczyszczenia. Są dobrym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają cynk, żelazo, wapń i selen. Zawierają również witaminy A, B1, B2, B3 i C. Są zazwyczaj spożywane na surowo, ale mogą być również gotowane, grilowane i pieczone. Zastanawiasz się, jak jeść ostrygi? 

Ostrygi – podstawowe informacje

Ostrygi to rodzaj mięczaka, czyli grupy bezkręgowców, do której należą również małże, omułki i przegrzebki. Są one filtratorami, co oznacza, że odcedzają plankton i inne małe organizmy z wody w poszukiwaniu pożywienia. Występują zarówno w środowisku słodkowodnym, jak i słonowodnym i mogą się znacznie różnić pod względem wielkości, kształtu i koloru. 

Muszla ostrygi jest zazwyczaj biała lub szara, ale może być również brązowa lub czarna. 

Dlaczego warto spożywać ostrygi?

Ostrygi to rodzaj skorupiaków, które są powszechnie spożywane zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo. Są bogatym źródłem składników odżywczych, w tym białka, żelaza, cynku i witaminy D. Zawierają również szereg innych minerałów takich jak selen i miedź. Są dobrym wyborem dla osób, które starają się poprawić swoje zdrowie lub schudnąć, ponieważ są niskokaloryczne i mają wysoką zawartość białka. 

Wykazano też, że zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru, wspomagają utratę wagi i pomagają zapobiegać osteoporozie. Są wszechstronnym pożywieniem, które można spożywać na wiele różnych sposobów, co czyni je doskonałym dodatkiem do każdej diety.

Jak jeść ostrygi?

Ostrygi są powszechnie spożywane na surowo. Mają lekko słony smak i lekko ciągnącą się konsystencję. Są zwykle spożywane z sokiem z cytryny, octem winnym, sosem tabasco i chrzanem. Mogą być również gotowane. Warto dodać, że pod wpływem kwaśnego płynu ostrygi lekko się kurczą, co oznacza, że są świeże. Można je również posypać pieprzem i posiekaną szalotką, podać z chlebem i masłem.

Zobacz też:  Cherimoya – jak jeść i do jakich produktów dodawać?

Ostrygę połóż na blacie płaską stroną do góry. Trzymając ją przez ściereczkę, wbij nóż pomiędzy dwie części muszli i delikatnie nim poruszaj. Gdy nóż będzie w środku, przesuń go w bok i odetnij znajdujące się pośrodku ścięgno łączące obie muszle. Teraz podnieś delikatnie nóż (muszle powinny się otworzyć). 

Ostrygi można podawać z sosami, sokiem z cytryny albo octem. Mogą być one używane w zupach i gulaszach. Są dostępne w większości supermarketów i na targach z owocami morza. Wiesz już, jak jeść ostrygi. Pora spróbować tych popularnych owoców morza!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz