Grzyby marynowane siostry Anastazji – koniecznie musisz spróbować!

Grzyby marynowane siostry Anastazji to pomysł na przepyszne przetwory idealne do słoika na zimę. Są smacznym dodatkiem do sałatek i przekąsek, która zachwyca swoim smakiem. Wypróbuj przepis!

Grzyby marynowane siostry Anastazji to pomysł na smaczne pikle, które można w kuchni wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie smakują jako przekąska, podawana z marynowanymi warzywami, wędlinami i serami. Grzybki są też doskonałym dodatkiem do sałatek, który dodaje im charakterystycznego smaku i aromatu, czyniąc jeszcze smaczniejszymi. Bardzo dobrze sprawdzają się także jako składnik różnorakich sosów, w tym popularnego sosu tatarskiego. To także doskonały dodatek do dań głównych. Tak naprawdę sposobów na wykorzystanie marynowanych grzybów w kuchni jest naprawdę wiele. Wystarczy tylko nieco popuścić wodze swojej kulinarnej fantazji, by wyczarować z ich udziałem oryginalne i zaskakujące swoim smakiem danie. Przepis na grzyby marynowane według siostry Anastazji pozwoli przygotować pyszne marynowane grzybki w prosty i szybki sposób. Wystarczy tylko spróbować!

Grzyby marynowane siostry Anastazji – składniki

Przepis na marynowane grzyby siostry Anastazji dopuszcza wykorzystanie dowolnych grzybów leśnych. Jednak warto sięgać po grzyby najbardziej aromatyczne takie jak rydze, kurki czy prawdziwki, ewentualnie maślaki. Dzięki temu przetwory będą jeszcze smaczniejsze. Do przepisu siostry Anastazji najlepiej wykorzystywać same kapelusze grzybów, co sprawi że pikle będą się pięknie prezentować zarówno w słoiczkach, jak i później wyłożone na talerzach. Do przygotowania grzybków marynowanych potrzeba:

  • 1 kg grzybów leśnych;
  • 500 ml octu (6%);
  • 500 ml wody;
  • 4 liście laurowe;
  • 15 ziarenek ziela angielskiego’
  • 15 ziaren czarnego pieprzu;
  • kawałek kory cynamonu o długości około 2 cm;
  • 6 łyżek cukru;
  • 2 łyżki soli;
  • opcjonalnie cebula.
Zobacz też:  Marynowana marchew – jak przygotować marchewkę marynowaną w occie?

Grzyby marynowane siostry Anastazji – sposób przygotowania

Grzyby starannie oczyścić i opłukać w razie konieczności kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Ważne by nie narażać grzybów na długotrwały kontakt z wodą. Należy opłukiwać je szybko. Umyte pozbawić korzonków. Wlać wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucać partiami oczyszczone grzyby, tak aby były w niej zanurzone przez około 30 sekund. Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej i przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru wody. Do kolejnego garnka wlać 500 ml wody, wsypać cukier i sól. Całość zagotować. Do gotującej się zalewy dodać grzyby (opcjonalnie plastry cebuli) i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie do gotujących się grzybów wlać ocet i wsypać ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu, starty cynamon i pokruszone liście laurowe. Całość gotować przez kolejne 10 minut.

Do umytych i wyparzonych słoików przełożyć ugotowane grzyby wraz z zalewą i plastrami cebuli. Należy zwrócić uwagę aby w każdym ze słoików znalazła się podobna ilość kapeluszy grzybów. Słoiczki szczelnie zakręcić i zapasteryzować. Gotowe ostrożnie wyjąć, przekręcić do góry dnem i ustawić na czystej bawełnianej ściereczce pozostawiając do wystygnięcia.

Grzyby marynowane siostry Anastazji to sprawdzony przepis na pyszne i aromatyczne pikle, które można zamknąć w słoiku zapewniając sobie możliwość cieszenia się smakiem grzybów leśnych nawet po zakończeniu sezonu na nie. Smaczne marynowane grzybki można podawać jako samodzielną przekąskę, dodatek do dań głównych, a także składnik sałatek i sosów. W każdej z tych propozycji będą smakować równie dobrze.



Zobacz także:
Zobacz też:  Pieczarki marynowane w occie – poznaj nasze przepisy
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz