Dżemy z dyni – jak zrobić? Poznaj sprawdzony przepis!

Dynia kryje w sobie wiele witamin i minerałów. Nic dziwnego, że istnieje tak wiele sposobów na włączenie jej do diety! Dowiedz się, jak przygotować proste i zdrowe dżemy z dyni. Przepisy i propozycje dodatków znajdziesz u nas!

Sezon na dynię już się rozpoczął. Późna jesień to najlepszy czas na jej spożywanie – jest wtedy najsmaczniejsza i pełna wartości odżywczych. Będziesz mógł jednak cieszyć się jej smakiem także w innych miesiącach roku – wystarczy tylko, że przygotujesz smaczne dżemy z dyni. Dowiedz się, jak je przygotować krok po kroku i sprawdź, z czym najlepiej smakują.

Dżemy z dyni – jak rodzaj wybrać?

Można wyróżnić kilka różnych rodzajów dyni. Jaki najlepiej sprawdzi się na przetwory? Dżem dyniowy da się zrobić praktycznie z każdego jej rodzaju, jednak najczęściej wybierana jest odmiana o nazwie Hokkaido. Jej atutem jest zwarty i intensywnie pomarańczowy miąższ. W dodatku nie trzeba obierać jej ze skórki, wystarczy jedynie pokroić w kostkę. Innym odpowiednim gatunkiem jest Muscat de Provence, która wyróżnia się pięknym kolorem i intensywnym zapachem. Z powodzeniem możesz też użyć dyni olbrzymiej czy piżmowej.

Domowy dżem dyniowy – od czego zacząć?

Aby zrobić pyszną konfiturę, na samym początku trzeba dynię umyć i przygotować do dalszej obróbki.

  1. Będziesz musiał obrać ją ze skóry, a następnie usunąć miękki miąższ wraz z pestkami oraz otaczającym je miękiszem.
  2. Następnie pokrój ją na małe kawałki oraz przełóż do dużego garnka.
  3. Dodaj także wyciśnięty sok z cytrusów – na przykład sok z pomarańczy i cytryny. Ewentualnie możesz też użyć kupionego soku z pomarańczy. Na 1000 gramów dyni powinno go być około 400-500 ml.
  4. Kolejnym krokiem jest przykrycie garnka przykrywką oraz gotowanie go na wolnym ogniu przez około 25 minut.
Zobacz też:  Risotto z dynią krok po kroku

Jak zrobić dżem z dyni krok po kroku?

  1. W czasie procesu duszenia możesz podlewać zawartość niewielką ilością wody.
  2. Po około 25 minutach kawałki dyni powinny być już gotowe – powinny się rozpaść po nakłuciu widelcem.
  3. Następnie musisz miękką dynię zmiksować na gładko. W tym celu najlepiej użyć tradycyjnego blendera ręcznego typu żyrafa.
  4. Aby zrobić dżem z dyni o gładkiej konsystencji, należy go miksować stosunkowo długo.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru, dzięki czemu konfitura zyska słodki smak i będzie można ją przechowywać dłużej. Możesz użyć w tym celu cukru trzcinowego lub zwykłego, a nawet syropu klonowego.
  6. Te dwa zmieszane ze sobą składniki doprowadź do wrzenia i podgrzewaj przez około 15 minut – tym razem bez przykrywki, co pozwoli ci zagęścić całość.

Dżemy z dyni – jak uzyskać gęstą konsystencję?

Zależy ci na gęstej konsystencji przetworu? Dżemy z dyni można dodatkowo wzbogacić galaretką typu żelfix lub kisielem o dowolnym smaku. Wystarczy wsypać jedną saszetkę do wody i starannie ją rozpuścić, a następnie dodać do gorącego dżemu i ponownie zagotować. Całość powinno się delikatnie mieszać, aby nie dopuścić do pojawienia się grudek. Po kilku minutach dojdzie do zagęszczenia dżemu.

Oryginalne dżemy z dyni – co dodać?

Szukasz oryginalnych inspiracji na dżemy z dyni? Tak naprawdę możesz dodać do głównego składnika wiele innych dodatków, co pozwoli ci uzyskać niepowtarzalny smak. Lubisz nieco bardziej korzenne opcje? Postaw na dodatek imbiru lub goździków. Jeśli zaś chciałbyś uzyskać idealny dżem do deserów, sprawdzi się dodatek cynamonu i wanilii. Do innych chętnie używanych przypraw należy też kardamon i kurkuma, które nadadzą mu bardziej intensywnego koloru.

Przepis na dżem z dyni i pomarańczy

Dużym powodzeniem cieszą się dżemy nie tylko z dodatkiem soku z pomarańczy, ale także całych owoców. Dzięki nim konfitura zyskuje cytrusowy i odświeżający smak oraz doskonale nadaje się do deserów i słodkich wyrobów. Z powodzeniem możesz wykorzystać ją do placków, naleśników, bułeczek czy rogalików, a nawet kanapek. W tym celu warto wyszorować pokrojoną pomarańczę szczoteczką i sparzyć, a następnie usunąć wewnętrzne błonki i pestki. Następnie wystarczy zmiksować owoce wraz ze skórkami i zagotować razem z dynią. 

Zobacz też:  Dania z dyni – warzywa o wielu twarzach!

Nakładanie przetworu do słoików – jak to zrobić odpowiednio?

Gotowy dżem wzbogacony o ulubione dodatki należy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, a te starannie zakręcić. Można odwrócić je denkiem do góry i zostawić do ostygnięcia. Pamiętaj, aby za każdym razem użyć nowych zakrętek. Tak przygotowane dżemy z dyni najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, na przykład spiżarni.

Jak widać, przygotowanie dżemu z dyni jest całkiem proste. To doskonały sposób, aby przez cały rok cieszyć się jej smakiem i cennymi wartościami odżywczymi.



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz