Frytki z dyni – poznaj przepis na zdrową przekąskę, którą możesz jeść na diecie

Lubisz frytki, ale obawiasz się je jeść z uwagi na swoje zdrowie lub figurę? Mamy dla ciebie przepis na ich zdrowszą wersję, która jest równie smaczna! Dowiedz się, jak zrobić frytki z dyni.

Frytki z dyni to doskonała alternatywa popularnych wyrobów z ziemniaków. W przeciwieństwie do frytek z ziemniaków nie smaży się ich w głęboki tłuszczu, a piecze w piekarniku. Są chrupiące i smaczne, a do tego mają mniej kalorii oraz wiele witamin i wartości odżywczych. Śmiało możesz je jeść nawet w trakcie odchudzania jako zdrową przekąskę. Sprawdzą się na diecie bezglutenowej, wegańskiej i wegetariańskiej. A co najważniejsze, są łatwe w przygotowaniu.

Frytki z dyni piżmowej lub hokkaido

Przepis na frytki z dyni nie jest skomplikowany. Z powodzeniem możesz przygotowywać je na co dzień, chociaż sprawdzą się także na przyjęciach i innych wyjątkowych okazjach. Wystarczy zaledwie 15 minut, aby pokroić oraz doprawić wszystkie składniki oraz kolejne 30 minut, aby upiec je w piekarniku. Od czego więc zacząć? Od przygotowania dyni. Możesz w tym celu użyć niemal każdego jej gatunku, na przykład dyni piżmowej czy olbrzymiej, jednak wiele osób preferuje dynię hokkaido, która charakteryzuje się zwartym miąższem oraz intensywnie pomarańczowym kolorem. Co więcej, ma tak cienką skórę, że nie trzeba jej obierać.

Jak zrobić frytki z dyni? Poznaj prosty przepis kulinarny!

Aby zrobić dyniowe frytki, musisz przygotować kilka składników – przede wszystkim dynię, olej lub oliwę z oliwek, łyżkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej oraz dowolne przyprawy. Doskonale sprawdzą się czosnek, oregano, bazylia, natka pietruszki, słodka lub ostra papryka. Co więcej, danie możesz urozmaicić, dodając do niego ulubiony sos, na przykład ketchupowy, majonezowy czy jogurtowy.

Zobacz też:  Makaron z dynią w sosie śmietanowym – przepis krok po kroku

Pieczone frytki – od czego zacząć?

Przygotowywanie pieczonych frytek powinieneś rozpocząć od dokładnego umycia i osuszenia dyni. Jeżeli jest to gatunek Hokkaido, nie musisz obierać jej ze skórki, a w przypadku innych rodzajów, jest to konieczne. Następnie powinieneś przekroić dynię na dwa kawałki – warto do tego użyć ostrego noża z cienkim ostrzem. Niezbędne jest też usunięcie z niej nasion wraz z miękkimi włóknami. Kolejnym krokiem jest krojenie w słupki przygotowanej dyni – paski powinny mieć nie więcej niż 1,2 x 1,2 cm.

Kolejny krok, czyli dodanie przypraw

Frytki pocięte w cienki paski powinno się zalać zimną wodą oraz odstawić na około 60 minut. Po tym czasie trzeba je starannie osuszyć papierem kuchennym i przełożyć do dużej miski. Do pokrojonej dyni dodajemy odpowiednią ilość tłuszczu i starannie je w nim obtaczamy – zazwyczaj wystarczy około 3-4 łyżek oleju lub oliwy. W międzyczasie w oddzielnej misce dokładnie mieszamy ulubione przyprawy oraz dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną. Następnie wystarczy posypać pokrojone warzywa mieszanką ziół.

Pieczenie frytek z dyni w piekarniku

Frytki należy rozłożyć swobodnie w blaszce do pieczenia, tak aby się nie stykały. Natomiast blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Możesz je piec w piekarniku z termoobiegiem lub ewentualnie wykorzystać opcję grill, aby były bardziej chrupiące. Po około 20-30 minutach są gotowe do wyjęcia.

Frytki z dyni to doskonały dodatek do dania głównego lub pomysł na zdrową przekąską. Są smaczne oraz proste w wykonaniu.



Zobacz także:
Zobacz też:  Kopytka z dyni – proste kluseczki dyniowe z ziemniaków, które pokochasz!
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz