Czy kompot jest zdrowy? Jego właściwości i z czego można go przygotować latem?

Lato to okres, w którym chętnie kupuje się owoce, a te z kolei zjadane są w formie świeżej lub w przetworach. Między innymi z owoców gotuje się kompoty, a czy kompot jest zdrowy?

Kompot to dla wielu smak dzieciństwa, kiedyś był bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Dziś jest nieco inaczej, dzieci chętniej sięgają po napoje gazowane, ale pozostały jeszcze domy, w których od lat nieprzerwanie panuje ta sama tradycja. Sprawdź, czytając ten artykuł, czy kompot jest zdrowy?

Czy kompot jest zdrowy i jaki jest jego skład?

Czy kompot jest zdrowy? Okazuje się, że jak najbardziej, jest znacznie zdrowszy niż słodkie gazowane napoje ogólnie dostępne w każdym ze sklepów z artykułami spożywczymi. Należy jednak pamiętać, że kompot nie powinno się słodzić cukrem, aby był zdrowy. Owoce same w sobie posiadają wystarczającą ilość cukru, by kompot okazał się napojem słodkim. Jeśli już koniecznie musisz go dosłodzić, użyj do tego zdrowego miodu.

Na pewno lepiej jest sięgać, po własnoręcznie zrobiony kompot, bez dodatków konserwantów niż pić wypełnione chemią napoje. Dlaczego kompot jest zdrowy? Przede wszystkim dlatego, że dostarcza organizmowi tak potrzebnych witamin, jak C, A, E, K i B, dzięki czemu poprawi się praca układu nerwowego, jak i wzmocni odporność. Kompot zapewni też sole mineralne, a niektóre z owoców, jak na przykład jabłka zawierają antyoksydanty, które zmniejszają zapadalność na choroby nowotworowe. Śliwki zaś poprawiają pracę układu pokarmowego oraz wydłużają poczucie sytości. Kwaśny kompot z rabarbaru pomoże we wzdęciach, natomiast z gruszek będzie skuteczny w walce z zaparciami i odkwasi organizm.

W jaki sposób przygotować kompot?

Gotowanie kompotu jest bardzo proste, wystarczy zagotować wodę w garnku około 2 litry, do których należy dodać umyte i pokrojone owoce w zależności od upodobań. Owoce można łączyć z sobą, tak, jak na przykład czarną porzeczkę z czerwoną, wiśnie z agrestem, czy śliwkę z jabłkiem. Ważne, aby owoce były świeże i dojrzałe. Najlepiej, jeśli używa się do ugotowania kompotu owoce sezonowe.

Zobacz też:  Dieta ubogoresztkowa – czym jest? Co można, a czego nie można jeść?

Dodatki do kompotu, jakie można zastosować?

W dodatkach do kompotu panuje pełna dowolność. Można dodać:

– kardamon;

– goździki;

– miętę;

– owoce goji;

– imbir;

– cynamon;

– wanilię;

– płatki migdałów;

– morwę białą.

Część z dodatków ma działanie rozgrzewające, dlatego też, kiedy gotujesz kompot jesienią lub zimą, dodaj do niego cynamon, kardamon lub goździki. Jeśli chcesz poprawić stan układu krążenia, jak i polepszyć odporność nie zapominaj o owocach goji. Jeśli przygotowujesz kompot w upalny dzień, dodaj do niego świeżą miętę, która wpłynie na twoje orzeźwienie. Nie dodawaj cukru, skup się na smaku owoców, a jeśli już koniecznie musisz, dodaj niewielką ilość miodu.

Tradycyjna receptura kompotu wyklucza dodawanie do niego konserwantów oraz sztucznych zagęszczaczy. Czy kompot jest zdrowy? Z pewnością tak i jest to niesamowita bomba witaminowa, zatem to połączenie przyjemnego z pożytecznym – kompot jest smaczny, gasi pragnienie i jeszcze wpływa bardzo dobrze na zdrowie.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz