Czy żurek jest zdrowy? Jak przygotować żurek by nie był bardzo kaloryczny?

Żurek to danie, które jest podstawą świąt wielkanocnych, ale chętnie jest także podawany w ciągu roku bez okazji. To zupa, która ma wiele zalet, ale jest bardzo kaloryczna, więc czy żurek jest zdrowy?

Zawsze można spróbować go nieco odchudzić, w jaki sposób to zrobić i czy żurek jest zdrowy, dowiesz się, czytając ten artykuł.

Czy żurek jest zdrowy?

Żurek to bardzo kaloryczna zupa z uwagi na dodaną do niego białą kiełbasę, śmietanę i jajka. Czy żurek jest zdrowy przy takich składnikach? Okazuje się, że posiada wiele właściwości zdrowotnych, jak choćby:

– zawiera cenne składniki mineralne jak potas, mangan, miedź, cynk i wapń;

– występują w nim dobroczynne dla organizmu bakterie kwasu mlekowego, są w nim więc probiotyki;

– dzięki obecności mąki żytniej obfituje w witaminę E;

– zawiera witaminę B1, B2 oraz PP.

Jaki żurek wybrać – kupiony w sklepie, czy przygotować samodzielnie?

Najlepszym wyborem będzie zakwas domowy, przygotowany samodzielnie, jeśli jednak nie masz czasu na jego zrobienie kup żurek z butelki. Jeżeli wybierzesz drugie rozwiązanie, sprawdź, zanim kupisz czy żurek nie zawiera konserwantów oraz innych niezdrowych substancji. Żurek z torebki to już niezbyt dobry wybór, choćby dlatego, że nie ma w nim bakterii kwasu mlekowego. 

Jak przygotować samodzielnie zakwas?

Przygotowanie zakwasu to mniej więcej okres 5 dni. Przepis na zakwas jest bardzo prosty, a potrzebujesz do niego:

– szklankę żytniej mąki razowej;

– 3 szklanki przegotowanej, letniej wody;

– 8-10 ziaren pieprzu;

– 4 ziarna ziela angielskiego;

– 3 liście laurowe;

– 3 ząbki czosnku.

Zobacz też:  Czy ryba srebrzyk jest zdrowa? Wpływ ryb morskich na zdrowie człowieka

Przygotowanie:

Przygotuj litrowy słoik i wsyp do niego mąkę, wlej wodę i zamieszaj drewnianą łyżką, tak by nie pozostały grudki. Wrzuć lekko zmiażdżony czosnek, przyprawy i wszystko zamieszaj. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Przez kolejne pięć dni mieszaj zakwas drewnianą łyżką. Cały proces trwa pięć dni, ale możesz go przyspieszyć poprzez dodanie kawałka razowego chleba. Gotowy zakwas możesz przechowywać w lodówce, niemniej nie dłużej niż dwa tygodnie.

Jak zmniejszyć kaloryczność żurku?

Sam zakwas nie ma zbyt wielu kalorii, jeśli jednak doda się do niego śmietanę, kiełbasę, boczek oraz jajka robi się już ich większa liczba. Żurek można w prosty sposób nieco odchudzić, stosując kilka zasad:

– gotując wcześniej wywar na kiełbasie i wędzonce, wystarczy go przestudzić i ściągnąć nagromadzony tłuszcz;

– zamiast dodawania standardowej tłustej śmietany zastosuj 12%, w zupełności wystarczy.

Jakie składniki potrzebujesz do zrobienia żurku i jak go ugotować?

Jeśli masz już zakwas, samodzielnie wykonany lub ze sklepu to na wykonanie żurku potrzeba 0,5 l zakwasu, 0,5 kg białej kiełbasy, 0,5 kg boczku wędzonego (można dodać, ale nie trzeba), 1,5 l wywaru warzywnego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki majeranku suszonego, 6 łyżek śmietanki, jajka. 

Przy zastosowaniu boczku gotuj go przez około pół godziny w wywarze, następnie dodaj kiełbasę, gotuj przez około 20 minut. Na koniec dodaj zakwas, majeranek, rozgnieciony czosnek, gotuj jeszcze 10 minut. Po ugotowaniu dodaj śmietankę i jeśli zajdzie potrzeba dodaj soli do smaku, pamiętaj, że boczek i kiełbasa mają w sobie sól. Pokrój białą kiełbasę i boczek, włóż do garnka, ugotuj jeszcze jajka. Smacznego!

Wiesz, już czy żurek jest zdrowy i jak go można przygotować w taki sposób, by był mniej kaloryczny. Zachwyć domowników swoją wersją żurku.

Zobacz też:  Czy ryż jest zdrowy? Poznaj najważniejsze informacje na temat ryżu


Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz