Czy fasolka po bretońsku jest zdrowa? Właściwości i skład fasolki po bretońsku.

Fasolka po bretońsku jest daniem jednogarnkowym, do którego przygotowania potrzebny jest boczek, kiełbasa oraz fasola biała i pomidory. To jedno z najbardziej sycących dań w kuchni polskiej. Czy fasolka po bretońsku jest zdrowa?

Fasolka po bretońsku z Bretanią nie ma nic wspólnego, okazuje się, że jest to potrawa typowo polska. Sprawdź w artykule poniżej, czy fasolka po bretońsku jest zdrowa i jakie są jej właściwości odżywcze.

Czy fasolka po bretońsku jest zdrowa? Jak powstała polska wersja przepisu?

Pierwszy przepis na fasolkę powstał w 1855 roku, nie była to wprawdzie fasolka po bretońsku, ale fasolka pieczona. Artykuł z przepisem ukazał się na łamach amerykańskiego poradnika dla gospodyń domowych. Okazało się, że fasola była stałym elementem diety Indian amerykańskich. Fasolę jedli z dziczyzną, tłuszczem niedźwiedzia i syropem klonowym, następnie zawijali strąki w skórę jelenia i piekli w dołach wypełnionymi gorącymi kamieniami. 

Skąd więc w polskiej fasolce nazwa „po bretońsku” i czy fasolka po bretońsku jest zdrowa? W północno zachodniej Francji znajduje się kraina zwana Bretania, a określenie „a la bretonne” oznacza danie z wykorzystaniem fasoli, z upraw z okolic Paimpol. W Polsce tę właśnie fasolę jedli polscy żołnierze po wojnach napoleońskich, zmieniając przepis na typowo polski z dodatkiem kiełbasy i boczku. 

Fasola jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Dzięki swoim właściwościom wykorzystywana jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdzie staje się zamiennikiem mięsa. 

Właściwości prozdrowotne fasolki po bretońsku

Oprócz pełnowartościowego białka fasola ma w swoim składzie:

– ryboflawinę;

– witaminę C;

– tiaminę;

– niacynę;

– kwas foliowy;

Zobacz też:  Czy ketchup jest zdrowy? Sprawdź najważniejsze informacje o tym produkcie!

– witaminę A;

– witaminę K;

– witaminę E;

– witaminę B6;

– potas;

– fosfor;

– wapń;

– żelazo, selen, cynk (w zależności od gatunku fasoli);

– inhibitory proteazy;

– błonnik;

– skrobię.

Kiedy zalecane jest jedzenie fasolki po bretońsku?

Ponieważ fasolka zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, zalecana jest osobom ze zgagą i nadkwasotą. Niestety fasolka to nie tylko same plusy, ponieważ powoduje gazy i wzdęcia. Czyli nie wolno jej jeść kobietom w ciąży, karmiącym piersią, starszym osobom, małym dzieciom i cierpiącym na zaparcia. 

Pomidory – zdrowy dodatek w fasolce po bretońsku

Kiełbasa i boczek to masa kalorii, niemniej jakby spojrzeć na kolejny dodatek w fasolce po bretońsku, mianowicie pomidory, to znów ogrom samych zdrowych źródeł, jak potasu, sodu, cynku, fosforu, manganu, magnezu, żelaza, miedzi oraz całej masy witamin od B2, B3, B6 poprzez C i E, na K kończąc.

Czy fasolka po bretońsku jest zdrowa? Ależ oczywiście, że tak, nie tylko jest zdrowa, ale i smaczna. Mimo że dość pracochłonna, to warto zrobić ją samodzielnie. Smacznego!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Dodaj komentarz